Вредно ли е голямото количество протеин?

Добавена на 12 Август 2017 | Категория: Статии | Добави в любими
Навярно сте чували твърденията, че прекалено голямото количество протеин уврежда бъбреците. Дали това е вярно?

Дали многото протеини са вредни за здравето?

„Разграждането на аминокиселините води до образуване на амоняк”, казва д-р Елиът Табата, който дълго време изучава протеина в University of Texas Medical Branch, Тексас. „Амонякът след това се превръща в по-малко вредната урея в черния дроб, а после преминава през бъбреците и се отделя с урината.” Тъй като работата на бъбреците е да се справят с излишния протеин, който тялото не използва, диетолозите се притесняват, че този излишен протеин им вреди.Обаче, няколко изследвания са показали, че това просто не е така. Едно проучване, представено на International Society of Sports Nutrition по време на годишната конференция през 2005-та година, разглежда хранителния режим на 77 мъже, които тренират силово, и тества кръвта им, за да провери здравето на бъбреците им. Субектите са се хранили с около 1,6 грама протеин на килограм телесно тегло, а бъбреците им са били в перфектно здраве. Друго проучване, проведено в Free University of Brussels, Белгия, завършва с подобни резултати при хора, които консумират по около 2,6 грама протеин на килограм телесно тегло дневно.

Има много силни доказателства, че спортистите, които приемат повече протеин, всъщност използват този протеин за изграждане на мускулна маса или като енергийно гориво, и следователно, тъй като организмът им сам по себе си не се пренасища с това хранително вещество, няма причина за притеснения.

Ами костите? Дали голямото количество протеин не ги прави по-крехки?

Има някои изследвания, които са показали, че големите количества протеин в храната могат да повишат изхвърлянето на калций от организма, което евентуално може да доведе до фрактури и остеопороза, но тези проучвания включват най-вече пречистен протеин (на прах), а не пълноценна храна като месото. „Но аз пия по три протеинови шейка на ден”, си казвате вие. „Не е ли това пречистен протеин?” Разбираме ви, не се паникьосвайте. Това, че се храните и с цели хранителни източници на протеини като пилешко, млечни продукти и т.н., ви предоставя достатъчно полезни вещества, които допринасят за запазване оптималното ниво на калций в организма.


Това е установено в изследване, публикувано в Journal of Nutrition през 2003-та година. Две групи хора са били подложени на високопротеинова месна диета и нископротеинова месна диета в продължение на 8 седмици. Резултатите от проучването са показали, че е нямало разлика в отделянето на калций между двете групи.Все още сте притеснени?

Проучване на Warsawa Agricultural University, Полша, показва, че богата на протеини диета всъщност увеличава костната минерализация, поне при плъхове, което означава, че плъховете, консумиращи повече протеин, имат по-силни кости. И също така, имайте предвид, че силовите упражнения са един от най-добрите варианти за поддържане на здрави кости.

Препоръчваме ви да приемате поне по 2 грама протеин на килограм телесно тегло дневно. Подбирайте качествени хранителни източници. Не се плашете от протеина, той ще направи вас и мускулите ви щастливи!

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Да се адаптираме към идващите студени месеци!

Да се адаптираме към идващите студени месеци!

19 Септември 2018

Септември и Октомври са месеци, известни със своята неустойчивост и променливост. Един ден слънчевите лъчи са толкова горещи, че ни “хвърлят” в няко...

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

03 Август 2018

Три ключа за изграждане на мускулна маса от Арнолд Шварценегер 1. Покачването на чиста мускулна маса не е пр...

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

13 Юли 2018

Според последните проучвания, повече от половината от възрастното население в страната има завишени нива на х...

Пригответе се за тренировка!

Пригответе се за тренировка!

07 Юли 2018

Подготовката за добра тренировка трябва да започне много преди да изпиете предтренировъчните добавки и да стъп...