Видовете телесни мазнини!

Добавена на 28 Май 2017 | Категория: Статии | Добави в любими
Телесните мазнини: най-лошия кошмар за всеки, който е загрижен за тялото си. Всички ние искаме да знаем как можем да предотвратим трупането им, как да се отървем от тях и как да изградим мускулна маса без да се омазним. Ако изгарянето на телесните мазнини ви е първостепенна грижа в момента, би било мъдро да инвестирате малко време в изучаването на точно този тип тъкани в тялото.

Целите на мазнините

Мазнините представляват тъкан, която е необходима на организма за широка гама от функции като регулирането на температурата, нормална репродуктивост (особено при жените), преодоляване на шок, регулиране на хранителни вещества и поддържане на здрава кожа, коса и нокти.Размерът на необходимите телесни мазнини за поддържане отпималното функциониране на тялото е около 3% за мъжете и 9% за жените. Слизането под тези проценти създава много главоболия за организма. Специално жените започват да изпитват нарушения в менструалния цикъл, което ги излага на риск от остеопороза.

Видове мазнини

Има два вида мазнини, които се срещат в тялото. Това са бялата мазнина и кафявате мазнина.

Бяла мазнина

Бялата мазнина е важна за енергийния метаболизъм, изолирането на топлина и защитата на костите и органите. Белите мастни клетки, които съставляват тази мазнина, са големи клетки, които нямат много цитоплазма. Вместо това, една малка капчица мазнина оформя около 85% от клетката, докато ядрото и цитоплазмата изграждат останалите 15%.

Кафява мазнина

Кафявата мазнина от друга страна се среща най-често при новородените бебета и се намира между плешките. Целта на тази мазнина е да генерира топлина. Нейните клетки са по-малки и съдържат много митохондрии, което ги прави по-метаболитно активни. Те също така съдържат множество малки капки мазнина за разлика от големите, наблюдавани в белите клетки.

Развитие на мазнините

Важен момент, който трябва да се отбележи, е, че след като сте развили всичките мастни клетки, които обикновено се образуват около пубертета, вие не произвеждате повече мастни клетки. Те просто стават по-големи (и при по-голямата част от хората остават само белите мастни клетки).

Освен това, подкожната мазнина е мазнината, която се среща точно под кожата и която хората във фитнес индустрията се опитват да премахнат. Това е тази мазнина, която се отразява на външния ви вид и ви излага на риск от заболявания, ако е концентрирана на определени места от тялото.

Съхраняване на мазнини

Вече знаете какво представляват масните клетки. Време е да разберете и как те се съхраняват в тялото.

Разграждане

Когато консумирате храна, която съдържа мазнини, триглицеридите влизат в кръвния ви поток и се поемат от червата. Там те се смесват с жлъчните соли от жлъчния мехур и формират малки молекули, наречени мицели. След като това се случи, панкреасът отделя ензими, които се наричат липази. Те разграждат мицелите под формата на глицерол и мастни киселини.След това новите молекули се абсорбират отбратно в червата и се сглобяват заедно в пакет, който има протеинова лигавица. Тази нова молекула се нарича хиломикрон. Тя се отделя в лимфната система, която в крайна сметка я транспортира във вените и от там в кръвния поток.

Хиломикроните не могат да постъпят директно в кръвния поток, след като са образувани, защото са прекалено големи, за да минат през капилярната стена.
След като са навлезнали в кръвния поток, следващият процес е да се съхранят в тялото под формата на страховитите телесни мазнини. Хиломикроните престояват за кратко в кръвния поток, обикновено около 8 минути, защото ензимите и липопротеиновата липаза ги разграждат в мастна киселина.

Инсулин

Наличието на ензимите, които разграждат мастните молекули, зависи от инсулина. Той представлява полипептиден хормон, който се секретита от панкреаса и помага за регулиране на метоболизма на въглехидратите и мазнините.

Когато се храните с бързо усвоими въглехидрати, нивото на инсулин се повишава рязко, а когато се храните с бавно усвоими въглехидрати, комплексни източници на протеин и мазнини, нивото на инсулин е остава по-стабилно.

Когато нивото на инсулина е високо, то и ензимите ще са много, като по този начин се повишава усвояването и съхранението на мазнините. Това е съществена причина, поради която храната, която съдържа много прости въглехидрати и голямо количество мазнини, не е здравословна, тъй като увеличава шанса за натрупване на телесни мазнини.
След като липазите са разградили мастните молекули до мастни киселини, тези киселини се абсорбират от кръвта в мастните клетки, което увеличава размера на тези клетки и прави така, че да изглеждаме по-дебели.

Преяждането с въглехидрати или протеини

Имайте в предвид, че е възможно мастните клетки в тялото ви да се образуват от глюкозата и аминокиселините, които поемате чрез въглехидратите и протеините. Процесът на натрупване на телесните мазнини по никакъв начин не се ограничава единствено с мастните молекули, така че прекаляването с храната, независимо каква е тя, не е добра идея.
Но трябва да се вземе под внимание факта, че преяждането с протеини и въглехидрати вероятно ще доведе до по-малко натрупване на мазнини в сравнение с преяждането с храни, които съдържат мастни молекули.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Да се адаптираме към идващите студени месеци!

Да се адаптираме към идващите студени месеци!

19 Септември 2018

Септември и Октомври са месеци, известни със своята неустойчивост и променливост. Един ден слънчевите лъчи са толкова горещи, че ни “хвърлят” в няко...

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

03 Август 2018

Три ключа за изграждане на мускулна маса от Арнолд Шварценегер 1. Покачването на чиста мускулна маса не е пр...

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

13 Юли 2018

Според последните проучвания, повече от половината от възрастното население в страната има завишени нива на х...

Пригответе се за тренировка!

Пригответе се за тренировка!

07 Юли 2018

Подготовката за добра тренировка трябва да започне много преди да изпиете предтренировъчните добавки и да стъп...