Важносста на ензими те и кой за какво служи! част 2
Добавена на 10 Февруари 2018 |
Категория: Статии |
Добави в любими
• Протеази (пепсин и трипсин)
Rнзими, които разграждат белтъчините. Пепсинът разгражда белтъчините до по-прости пептиди, а трипсинът разгражда последните до аминокиселини. Те са основни протеолитични ензими в човешкия организъм.
• Целулаза
Eнзим, катализиращ разграждането на целулозата, т.е. несмилаемите влакнини, съдържащи се в храната.
• Ox Bile
Съставка, която се извлича от говежди черен дроб. Пряко участва в емулгирането на мазнините и тяхното разграждане.
• Бетаин хидрохлолид
Източник на солна киселина, която е основен компонент на стомашните сокове. Нивата на солна киселина в стомаха са свързани с регулирането на ферментационните процеси в него и активирането на ензима пепсин, който разгражда протеините.
• Панкреатин
Секретира се от задстомашната жлеза и представлява комплекс от три ензима – протеаза (трипсин), липаза и амилаза, които съответно участват в разграждането на белтъчини, мазнини и въглехидрати. Трипсинът разгражда олигопептидите до аминокиселини, амилазата разгражда скорбялата до олигозахариди и дизахарида малтоза, а липазата разгражда триглицеридите до мастни киселини и глицероли. Комплексно подобрява храносмилането.
• Лактаза
Ензим, катализиращ разграждането на лактозата (дизахарид, наричан още млечна захар). Приемането на лактаза под формата на добавка е изключително подходящ за хора, страдащи от т.нар. лактозна непоносимост.
• Папаин
Протеолитичен ензим с растителен произход (извлича се от плодовете на папаята). Катализира разкъсването на аминокиселинните вериги на белтъчините, подобно на другите протеолитични ензими.
Rнзими, които разграждат белтъчините. Пепсинът разгражда белтъчините до по-прости пептиди, а трипсинът разгражда последните до аминокиселини. Те са основни протеолитични ензими в човешкия организъм.
• Целулаза
Eнзим, катализиращ разграждането на целулозата, т.е. несмилаемите влакнини, съдържащи се в храната.
• Ox Bile
Съставка, която се извлича от говежди черен дроб. Пряко участва в емулгирането на мазнините и тяхното разграждане.
• Бетаин хидрохлолид
Източник на солна киселина, която е основен компонент на стомашните сокове. Нивата на солна киселина в стомаха са свързани с регулирането на ферментационните процеси в него и активирането на ензима пепсин, който разгражда протеините.
• Панкреатин
Секретира се от задстомашната жлеза и представлява комплекс от три ензима – протеаза (трипсин), липаза и амилаза, които съответно участват в разграждането на белтъчини, мазнини и въглехидрати. Трипсинът разгражда олигопептидите до аминокиселини, амилазата разгражда скорбялата до олигозахариди и дизахарида малтоза, а липазата разгражда триглицеридите до мастни киселини и глицероли. Комплексно подобрява храносмилането.
• Лактаза
Ензим, катализиращ разграждането на лактозата (дизахарид, наричан още млечна захар). Приемането на лактаза под формата на добавка е изключително подходящ за хора, страдащи от т.нар. лактозна непоносимост.
• Папаин
Протеолитичен ензим с растителен произход (извлича се от плодовете на папаята). Катализира разкъсването на аминокиселинните вериги на белтъчините, подобно на другите протеолитични ензими.
BodyTime.bg препоръчва следните продукти: