Травми в рамото, как да ги избегнем?

Добавена на 21 Декември 2016 | Категория: Статии | Добави в любими

Травмите на рамото са едни от най-често срещаните проблеми на голям процент от активно спортуващите. Много хора пренебрегват проблема и продължават тренировки дори и при наличието на остатъчна болка. Това е една от причините проблемът да се задълбочи или дори да се превърне в хроничен.

Защо се травмира толкова често точно тази част на тялото?

Раменната става е почти в постояно в движение, същевременно при фитнес или други спортове е една от най – натоварваните части в човешкото тяло, независимо кой мускул тренирате. Всичко това създава предпоставка за нестабилност, лесно претоварване и увреда на стабилизиращите я мускули, връзки и др. Най-общо казано ‘повредите‘ на рамото могат да се обобщят като два вида – травматични (спортна травма, катастрофа или др. инцидент) и такива следствие на претоварване (спорт, работа или други многократно повтарящи се действия ангажиращи ставата).За травматичните проблеми примери са случаите на извадено рамо (частична или пълна дислокация на ставата), фрактури, контузии причинени от директен удар, усукване и др. Ако сте преживяли подобна травма и усещате симптоми като силна болка, липса на подвижност, подуване, слабост, иглички или изтръпване в рамото и ръката, спешно потърсете медицинска помощ, най-добре се насочете директно към ортопед.

Втората група, е свързана с типични възпалителни процеси като бурсит, тендинит, артрит, миозит,капсулит и др. Тези възпалителни процеси се причиняват главно от претоварване на тъканите около или в раменната става. Най – често това се случва при спортове като - тенис, плуване, фитнес, катерене, волейбол,бокс,борба и други. Най-честите симптоми при тази група са болка най-вече рано сутрин и след физическа активност. Важно е да се отбележи, че сухожилията и мускулите доста често спират да болят по-време на самата тренировка, заради загряването им и подобряването на кръвообръщението им, проблемът е, че след това проблемът се изостря . Много хора влошават положението си защото не свързват болката с движение и претоварват засегнатите тъкани. Други симптоми са скованост и липса на подвижност, слабост в мускулите, невъзможност да се изпълняват нормални дейности от ежедневието и по-рядко неврологични симптоми като иглички и изтръпване в областа на рамото и ръката.Как да се справим с тези проблеми?

Най – логичното е да потърсим лекарска помощ, Ако все пак прецените, че искате да опитате да се справите сами, най – важно е да вземете противовъзплаителни добавки, които да съдържат и глюкозамин, хондроитин и мсм. По – долу ще бъдат показани няколко варианта. Друго, което е задължително, направете дълга почивка от тренировки, тъй като единствено това в комбинация с правилните суплементи би могло да подейства положително. Важно е да се обездвижи мястото, до колкото е възможно, като можете да използвате ортеза или кинезиотейпинг.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Да се адаптираме към идващите студени месеци!

Да се адаптираме към идващите студени месеци!

19 Септември 2018

Септември и Октомври са месеци, известни със своята неустойчивост и променливост. Един ден слънчевите лъчи са толкова горещи, че ни “хвърлят” в няко...

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

03 Август 2018

Три ключа за изграждане на мускулна маса от Арнолд Шварценегер 1. Покачването на чиста мускулна маса не е пр...

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

13 Юли 2018

Според последните проучвания, повече от половината от възрастното население в страната има завишени нива на х...

Пригответе се за тренировка!

Пригответе се за тренировка!

07 Юли 2018

Подготовката за добра тренировка трябва да започне много преди да изпиете предтренировъчните добавки и да стъп...