Таурин – ключова аминокиселина за всеки човешки организъм!

Добавена на 30 Декември 2016 | Категория: Хранителни добавки | Добави в любими

Произходът на думата "Taurine" идва от латинското „Taurus" - телец, като се има предвид бик или вол.

Дължи се на факта, че първоначално през 1827 г. аминокиселината е изолирана от жлъчка на вол от австрийските учени Friedrich Tiedemann и Leopold Gmelin. В тялото тауринът се образува от аминокиселините метионин и цистеин в черния дроб, с помощта на витамин В6, но е спорен въпросът дали тялото може да набави оптималните количества таурин.

Тауринът е втората най-срещана аминокиселина в мускулната тъкан, но заради някои нейни свойства, мускулни биолози като Ерик Серано са установили, че не глутаминът, а именно тауринът е най-застъпената и важна аминокиселина в мускулните фибри. Тя има няколко много важни функции и може да действа подобно на креатина, тъй като разширява мускулните клетки и им помага да задържат повече вода, което увеличава клетъчния обем. Това е много важно за бодибилдърите, защото разширените мускулни клетки могат да дадат тласък на хидратацията, което води до по-добро ниво на синтеза на протеин и мускулната плътност (пълнота).Хубавото на Таурина като хранителна добавка е, че орално приетият таурин преминава лесно през стомаха и стомашната киселина не води до промени в структурата или количеството. Освен в сърцето, тауринът е най-изобилната аминокиселина и в ретината. Той е жизненонеобходим за зрението, редица експерименти показват дегенерация на ретината и настъпване на слепота при дефицит на таурин. Други по-отличими физиологични функции на таурина са при електролитният баланс. Наличието на таурин в клетките е от значение за поддържането на баланса на калий, натрий, калций и магнезий във вътреклетъчното и извънклетъчното пространство.Освен това, друго предполагаемо свойство на таурина e подобряването на интерстициалното мускулно свиване, което е от голямо значение за вдигането на по-големи тежести.

В днешно време често ще срещате таурин, добавен към креатин или други аминокиселини в хранителните добавки за повишаване на полезния ефект от тях. Най-доброто време за консумиране на тези комбинации от суплементи е 30 минути преди тренировка и веднага след нея.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Хранителни добавки
Възстановявай се на макс!

Възстановявай се на макс!

02 Октомври 2018

Възстановявай се на макс! Това е единствената цел на този внимателно подбран стак, освен добрата цена, ще усетите и висококачествените продукти, кои...

The Anabolic Stack

The Anabolic Stack

27 Септември 2018

Готови ли сте за най - сериозното качване на мускулна маса, което сте постигали до сега? Тези три продукта, ...

ALL IN - Стак за шампиони

ALL IN - Стак за шампиони

20 Септември 2018

Искате ли да направите най - правилната покупка на суплементи? Ако отговорът е да, това е вашият стак! То...

Малко хапче, много сила, кое е то?

Малко хапче, много сила, кое е то?

05 Септември 2018

Синефринът, като хранителна добавка е познат от близо десетилетие, а за науката той е познат от 1944 год. Ка...