Спирулина!
Добавена на 02 Януари 2017 |
Категория: Статии |
Добави в любими
В действителност Спирулина е наименованието на цианобактерия, която се съдържа в няколко вида зелени водорасли, но поради исторически причини, името Спирулина се използва за наименоването на водораслите от вида Артроспира.
Спирулината е била основен хранителен източник на ацтеките и други местни американски племена до 16 век. Тя е била извличана от езерото Текскоко и много често се е продавала под формата на кейкове. Спирулината е била отново преоткрита през 60-те години на 20-ти век, когато френски учени анализират езерото Текскоко. Установено е, че употребата е намаляла рязко след 16-ти век поради изсушаването на района.

Спирулина се води суперхрана, поради разнообразието от висококачествени протеини, витамини, антиоксиданти и минерали.
➡ Спирулината е източник на пълноценен протеин, който съдържа пълен набор от всички видове аминокиселини, което е характерно само за животинските източници на протеин. Съдържанието на протеин в изсушена пудра Спирулина достига между 51-70%. Въпреки, че по отношение на някои аминокиселини, Спирулината е твърде бедна, тя все още е по-съвършен източник на белтъчини от растителните храни;
➡ Спирулината е богат източник и на полезни мазнини, които съставляват до 7% от нейната маса. С висока концентрация са гама-линолеевата киселина (GLA), алфа-линолеева киселина (ALA), линолеева киселина (LA), омега-3 мастни киселини EPA и DHA, както и арахидонова киселина;
➡ Витамини - Спирулина съдържа солидни количества от Витамин Б1, Витамин Б2, Витамин Б3, Витамин Б6, Витамин Б9, Витамин А и Витамин Е, Витамин К;
➡ Минерали - Спирулина е богат източник на желязо, хром, мед, манган и цинк;
➡ Антиоксиданти - с най-големи концентрации в зелените водорасли са антиоксидантите бета-каротен, зеаксантин, хлорофил и ксантофил;
➡ Витамин Б-12 - съдържа се в големи количества в Спирулината, въпреки, че в науката се водят спорове, дали формата на витамина в зелените водорасли е усвоим в човешкото тяло - така наречен псевдовитамин Б-12;

Спирулината като суперхрана е подходяща за малки и големи. Съществуват множество научни изследвания, които демонстрират, че спирулината не е токсична и не предизвиква странични ефекти при възрастни и деца.
Спирулината е противопоказна за прием в следните случаи:
➡ От хора, които приемат антикоагуланти, поради високото съдържание на Витамин К;
➡ От хора, които страдат от фенилкетонурия, поради високото съдържание на фенилаланин;

Доказани ползи от Спирулина:
➡ Ин витро - проявява свойства на антирадиационен агент;
➡ Ин витро - засилва усвояването на желязото в тялото;
➡ Животни - превенция на сърдечни проблеми при химиотерапия;
➡ Животни - възстановяване при инфаркт;
➡ Животни - забавяне на проблемите с паметта при стареене;
➡ Животни - профилактика при диабет;
➡ Хора - възстановяване при натравяне с арсен;
➡ Хора - превенция и профилактика при алергии;
➡ Хора - понижаване на кръвното налягане;
➡ Хора - подобряване на състоянието при артрит;
➡ Хора - адаптиране към физическо натоварване;
Спирулината е била основен хранителен източник на ацтеките и други местни американски племена до 16 век. Тя е била извличана от езерото Текскоко и много често се е продавала под формата на кейкове. Спирулината е била отново преоткрита през 60-те години на 20-ти век, когато френски учени анализират езерото Текскоко. Установено е, че употребата е намаляла рязко след 16-ти век поради изсушаването на района.

Спирулина се води суперхрана, поради разнообразието от висококачествени протеини, витамини, антиоксиданти и минерали.
➡ Спирулината е източник на пълноценен протеин, който съдържа пълен набор от всички видове аминокиселини, което е характерно само за животинските източници на протеин. Съдържанието на протеин в изсушена пудра Спирулина достига между 51-70%. Въпреки, че по отношение на някои аминокиселини, Спирулината е твърде бедна, тя все още е по-съвършен източник на белтъчини от растителните храни;
➡ Спирулината е богат източник и на полезни мазнини, които съставляват до 7% от нейната маса. С висока концентрация са гама-линолеевата киселина (GLA), алфа-линолеева киселина (ALA), линолеева киселина (LA), омега-3 мастни киселини EPA и DHA, както и арахидонова киселина;
➡ Витамини - Спирулина съдържа солидни количества от Витамин Б1, Витамин Б2, Витамин Б3, Витамин Б6, Витамин Б9, Витамин А и Витамин Е, Витамин К;
➡ Минерали - Спирулина е богат източник на желязо, хром, мед, манган и цинк;
➡ Антиоксиданти - с най-големи концентрации в зелените водорасли са антиоксидантите бета-каротен, зеаксантин, хлорофил и ксантофил;
➡ Витамин Б-12 - съдържа се в големи количества в Спирулината, въпреки, че в науката се водят спорове, дали формата на витамина в зелените водорасли е усвоим в човешкото тяло - така наречен псевдовитамин Б-12;

Спирулината като суперхрана е подходяща за малки и големи. Съществуват множество научни изследвания, които демонстрират, че спирулината не е токсична и не предизвиква странични ефекти при възрастни и деца.
Спирулината е противопоказна за прием в следните случаи:
➡ От хора, които приемат антикоагуланти, поради високото съдържание на Витамин К;
➡ От хора, които страдат от фенилкетонурия, поради високото съдържание на фенилаланин;

Доказани ползи от Спирулина:
➡ Ин витро - проявява свойства на антирадиационен агент;
➡ Ин витро - засилва усвояването на желязото в тялото;
➡ Животни - превенция на сърдечни проблеми при химиотерапия;
➡ Животни - възстановяване при инфаркт;
➡ Животни - забавяне на проблемите с паметта при стареене;
➡ Животни - профилактика при диабет;
➡ Хора - възстановяване при натравяне с арсен;
➡ Хора - превенция и профилактика при алергии;
➡ Хора - понижаване на кръвното налягане;
➡ Хора - подобряване на състоянието при артрит;
➡ Хора - адаптиране към физическо натоварване;
BodyTime.bg препоръчва следните продукти: