Сладко или мазно?
Добавена на 30 Юни 2017 |
Категория: Хранене |
Добави в любими

„Апетитът към сладкото не е голям проблем, но този към мазното е”, обяснява Джо Пискатела. Авторът на три книги за хранене казва: „В продължение на много години сдържахме апетита си към сладкото, което ни кара да предпочетем мазното. Повечето сладки неща като шоколада и сладоледа съдържат много по-малко захар от мазнините.
Единственият апетит на тялото към хранителни мазнини, комбинирани със съдържащите се в хранителните вещества скрити мазнини, вкарва много от тях в организма ни. Заблуда е, че хората отказват мазнините. „Те просто смениха някои от хранителните мазнини с други”, казва Пискатела. Консумацията на месо, масло и пълномаслено мляко е намалена до минимум, но хората продължават да ядат кетчуп, сирене и кроасани. „Това означава, че мазнините все още са голяма част от храната им”, обяснява Пискатела.

Решението не е напълно да елиминираме мазнините. Нуждаем се от определена доза от тях (дори и участниците в „Мистър Олимпия” приемат 10-20% от всичките калории под формата на мазнини). Вместо това всеки трябва да не прекали с мазнините и да спазва определената граница.
Препоръчителната дневна доза мазнини е около 30% от общото количество калории. Културистите приемат дори и по-малко. Ако например дневното количество калории е 2500, трябва да консумирате не повече от 83 грама под формата на мазнини и така да се задържите в границите до 30%.
BodyTime.bg препоръчва следните продукти: