Приключих тежка тренировка и сега какво?

Добавена на 03 Ноември 2016 | Категория: Хранене | Добави в любими

Хапване след тренировка, това е може би най – важното нещо, което трябва да свършите след уморителните часове в залта.

Какви храни могат да се консумират след тренировка е една от най - коментираните теми. Сред многото информация за правилното регенериране след трениране е трудно да се отсее наистина полезната и вярна информация. Някои казват, че след тренировка се приемат въглехидрати, други съветват протеини, също така вода. За да ви улесним максимално, тук сме подбрали най – нужната информация.

Без значение дали искате да качвате или да сваляте, храненето след тренировка е задължително, защото има най-пряко въздействие върху крайния резултат. Трябва да се знае, че по време на аеробни и анаеробни упражнения, в тялото се случват почти идентични процеси – тялото изпада в катаболно състояние, усилват се хормоналните промени, ускорява се метаболизма, разграждат се мускулни влакна. Ето защо правилното хранене след тренировка и в двата случая е почти еднакво, то предпазва мускула от разграждане.Да разграничим все пак различните типове трнеировка, тук ще обърнем внимание на храненето след силова тренировка.

След тренировка с тежести, трябва задължително да включва храни, които са с високо съдържание на въглехидрати – това е необходимо за възстановяване на гликогеновите депа в мускула. При липса на въглехидрати, тялото започва да изгаря мазнините, но и мускулите.

Храненето трябва да се състои в диапазон от 30 минути след тренировката. Тогава точно въглехидратите се усвояват с най – голям интензитет (3-4 пъти по-бързо от нормалното).
Както научихте, храненето след силова тренировка трябва да се състои най-вече от храни с високо съдържание на въглехидрат, зърнените култури са най – добър източник. Други подходящи храни са бананите, стафидите, оризът, макаронените изделия, черният хляб, овесената каша.

В допълнение към въглехидратите, правилното хранене след тренировка трябва да включва и протеинови продукти като яйцата, пилешкото месо, бялото сирене, изварата, протеинови пудри и тн. След тренировка може да си позволите и така наречените гейнъри, но задължително трябва да са с минимално количество мазнини.
Храненето след тренировка за загуба на тегло е малко по-различно от храненето след силова тренировка за маса.За да се увеличи игарянето на калории, не трябва да се консумира нищо в рамките на 1-2 часа след тренировка. За сметка на това, трябва да пиете повече вода директно по време и след приключването на тренировката.

След 1-2 часа е необходимо да се ядат протеинови продукти. Най-добрата храна след тренировка за загуба на тегло е както следва Обезмаслена извара , Белтъци от яйца, риба, Варени пилешки гърди и протеин, който е максимално изчистен от мазнини и въглехидрати.
Отделно от протеиновите храни, можете да си позволите да ядете след тренировка всякакви зеленчуци

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Хранене
Ядките, които да включим към хранителния си режим!

Ядките, които да включим към хранителния си режим!

05 Октомври 2018

Заради своето високо съдържание на мазнини, някога ядките са имали репутацията на храни, които трябва да се избягват ако човек е решил да влиза във ф...

Как да консумираме правилно плодове?

Как да консумираме правилно плодове?

25 Юли 2018

Въпреки че здравословното хранене напоследък е много популярно, трябва да се внимава. Така например храни и н...

Кажете СТОП на стареене с Витамин Е

Кажете СТОП на стареене с Витамин Е

24 Юли 2018

Експертите са единодушни, че витамин Е забавя процесите на стареене благодарение на това, че защитава клеткит...

7 мита за храната, която ядем!

7 мита за храната, която ядем!

06 Юни 2018

Мит № 1: Биохраните са по-полезни от другите Биологичното земеделие е например много полезно за почвата. Но ...