Препоръки, при печене на месо!
Добавена на 22 Април 2017 |
Категория: Статии |
Добави в любими
Болестите, породени по хранителен път, най-вече от суровото месо, наистина могат да влошат живота на един фитнес бодибилдър, тъй като предизвикват повръщане, диария, треска, че и по- лоши заболявания. Бодибилдърите трябва да са особено внимателни с бактериалния патоген Campylobacter, който се среща в домашно отглежданите птици и е причина за най- честите хранителни заболявания.
Според центровете за контрол и превенция на болестите в САЩ, една капка от суров пилешки „сок” може да съдържа до 500 от тези зли организми - достатъчно, за да ви докара много главоболия за няколко дни.
Разбира се, не вярваме да има хора, които консумират сурово пилешко месо, но е лесно несъзнателно да се заразим, ако не приготвяме храната по най- добрия начин. Трябва сериозно да взимате под внимание тези болести, които се пораждат от лоши хранителни навици. След поставянето на пилето на грила или във фурната, почистете внимателно всичко, което е било в контакт с него - купа за марината, чинии, дъска за рязане и т.н., а ръцете си измийте с особено старание. Постоянно проверявайте дали пилето е достатъчно добре припечено. Използвайте чист поднос и прибори, когато вадите пилето от грила или фурната.
По ирония на съдбата, въпреки че е важно внимателно да сготвим месото и да го припечем достатъчно, то прегарянето пък води до друга опасност, а именно рак. Високата температура влияе на протеините в червеното месо, пилешкото и рибата, като по този начин създава хетероциклични амини, които представляват значителен риск за възникване на рак.
Един лесен начин да намалите драстично тези вещества е чрез поставяне за кратко на месото в микровълновата печка преди печенето на грил или във фурна. Националният онкологичен институт на САЩ съобщава, че месото, което е било в микровълнова печка за две минути преди готвене, е с 90% намалено съдържание на хетероциклични амини. Не забравяйте, че трябва да отстранявате всяка формирана течност от месото преди готвене.
Друг лесен начин да предотвратите получаването на хетероциклични амини е използването на тънка марината, особено ако съдържа чесън, билки или цитрусови плодове. Гъстите сосове за барбекю от магазина може да увеличат вредните вещества, така че ги разредете с вода. Когато приготвяте бургери, обръщайте ги често и използвайте по-ниска температура на приготвяне.
За да намалите хетероцикличните амини в каймата, смесете я с соев протеин преди печене. Можете да подпомогнете детоксикацията на хетероциклични амини в тялото си чрез студен чай (от пакетчета). И накрая, не забравяйте плодовете и зеленчуците. Те не могат да формират хетероциклични амини и помагат за намаляване на риска от рак при консумацията на месо.
Според центровете за контрол и превенция на болестите в САЩ, една капка от суров пилешки „сок” може да съдържа до 500 от тези зли организми - достатъчно, за да ви докара много главоболия за няколко дни.
Разбира се, не вярваме да има хора, които консумират сурово пилешко месо, но е лесно несъзнателно да се заразим, ако не приготвяме храната по най- добрия начин. Трябва сериозно да взимате под внимание тези болести, които се пораждат от лоши хранителни навици. След поставянето на пилето на грила или във фурната, почистете внимателно всичко, което е било в контакт с него - купа за марината, чинии, дъска за рязане и т.н., а ръцете си измийте с особено старание. Постоянно проверявайте дали пилето е достатъчно добре припечено. Използвайте чист поднос и прибори, когато вадите пилето от грила или фурната.
По ирония на съдбата, въпреки че е важно внимателно да сготвим месото и да го припечем достатъчно, то прегарянето пък води до друга опасност, а именно рак. Високата температура влияе на протеините в червеното месо, пилешкото и рибата, като по този начин създава хетероциклични амини, които представляват значителен риск за възникване на рак.
Един лесен начин да намалите драстично тези вещества е чрез поставяне за кратко на месото в микровълновата печка преди печенето на грил или във фурна. Националният онкологичен институт на САЩ съобщава, че месото, което е било в микровълнова печка за две минути преди готвене, е с 90% намалено съдържание на хетероциклични амини. Не забравяйте, че трябва да отстранявате всяка формирана течност от месото преди готвене.
Друг лесен начин да предотвратите получаването на хетероциклични амини е използването на тънка марината, особено ако съдържа чесън, билки или цитрусови плодове. Гъстите сосове за барбекю от магазина може да увеличат вредните вещества, така че ги разредете с вода. Когато приготвяте бургери, обръщайте ги често и използвайте по-ниска температура на приготвяне.
За да намалите хетероцикличните амини в каймата, смесете я с соев протеин преди печене. Можете да подпомогнете детоксикацията на хетероциклични амини в тялото си чрез студен чай (от пакетчета). И накрая, не забравяйте плодовете и зеленчуците. Те не могат да формират хетероциклични амини и помагат за намаляване на риска от рак при консумацията на месо.
BodyTime.bg препоръчва следните продукти: