Предимства и недеостатъци на капсулите и таблетките!
Добавена на 17 Декември 2016 |
Категория: Статии |
Добави в любими
Някой хора предпочитат таблетки, други залагат на капсулите. В тази статия ще разгледаме плюсовете и минусите на двата варианта.
Първият претендент за титлата са таблетките. Това което е важно за всеки производител, е да следи за скоростта на разграждане на таблетките. Това е важно, защото при таблетки , които се разграждат твърде бавно, може да се попречи на важните нутриенти да стигнат до местата в тялото където са нужни, да се понижи усвоимостта на веществата и дори да се предизвикат стомашни проблеми. Също така са важни твърдостта и ронливостта на таблетките. Само за сравнение американския стандарт United States Pharmacopoeia установява максимално време за усвояване на таблетки на 45 минути.
Производителите тестват качеството на своите таблетки чрез най-обикновени методи като използването на водa или вещества симулиращи стомашните сокове.
Неотдавна от Now Foods са били тествани таблетки, които се разтварят мигновено във вода. Макар и това на пръв поглед да звучи обещаващо, учените не са толкова убедени. Все още толкова бързото и неконтролирано разтваряне, може да съкрати драстично живота на таблетката и да доведе до нейното разграждане още в самата опаковка. Въпреки всичко, основните производители не са се отказали от таблетките и продължават да разработват нови и по-бързо усвоими варианти.
От другата страна на ринга стоят основните противници на таблетките, а именно капсулите. Капсулите често се правят от желатин от животински източник, а за вегетарианските формули се ползва предимно хидролизирана царевица или хидроксипропил метилцелуоза, дериват на растителните фибри.
Нека на бързо да прегледаме основните качества на двамата противника.
Предимства на капсулите:
➡Възможни са уникални мискове и комбинации от вещества
➡Желатиновите капсули могата да бъдат силна бариера срещу окислението
➡Защита на чувствителните вещества
➡Разграждат се до 4 минути
➡Намаляват вероятността от стомашни проблеми (освен при алергичните)
➡Без мирис и вкус, лесно се преглъщат
➡Могат дa консервират масла и мастноразтворими вещества
Предимства на таблетките:
➡Възприемат се лесно
➡Формата и размера могат да варират
➡Възможност за разчупване и разделяне на дозата
➡Ниска цена
➡Лесен контрол върху нивата на разграждане
Недостатъците на капсулите:
➡Нерентабилност при капсулиране на вещества приемани във високи дози
➡Податливи са на влага
➡Съставките могат да реагират с покритието на капсулите
➡По трудно се запълва целия обем
➡Висока цена
➡Чувствителност на някой хора към капсулите, дразнене в стомаха, алергични реакции
➡Съдържанието на дражетата е зависимо от по-ниските pH нива
Недостатъци на таблетките:
➡Прекалено сбити, ниско усвоими
➡Технологията на гранулиране може да добави топлина или влага за ключови вещества
➡Притеснения на клиента относно размера и разграждането
➡Проблеми с влошаване на качеството на някой вещества, заради некачествено таблетиране
➡Проблеми с покритието
Първият претендент за титлата са таблетките. Това което е важно за всеки производител, е да следи за скоростта на разграждане на таблетките. Това е важно, защото при таблетки , които се разграждат твърде бавно, може да се попречи на важните нутриенти да стигнат до местата в тялото където са нужни, да се понижи усвоимостта на веществата и дори да се предизвикат стомашни проблеми. Също така са важни твърдостта и ронливостта на таблетките. Само за сравнение американския стандарт United States Pharmacopoeia установява максимално време за усвояване на таблетки на 45 минути.
Производителите тестват качеството на своите таблетки чрез най-обикновени методи като използването на водa или вещества симулиращи стомашните сокове.
Неотдавна от Now Foods са били тествани таблетки, които се разтварят мигновено във вода. Макар и това на пръв поглед да звучи обещаващо, учените не са толкова убедени. Все още толкова бързото и неконтролирано разтваряне, може да съкрати драстично живота на таблетката и да доведе до нейното разграждане още в самата опаковка. Въпреки всичко, основните производители не са се отказали от таблетките и продължават да разработват нови и по-бързо усвоими варианти.
От другата страна на ринга стоят основните противници на таблетките, а именно капсулите. Капсулите често се правят от желатин от животински източник, а за вегетарианските формули се ползва предимно хидролизирана царевица или хидроксипропил метилцелуоза, дериват на растителните фибри.
Нека на бързо да прегледаме основните качества на двамата противника.
Предимства на капсулите:
➡Възможни са уникални мискове и комбинации от вещества
➡Желатиновите капсули могата да бъдат силна бариера срещу окислението
➡Защита на чувствителните вещества
➡Разграждат се до 4 минути
➡Намаляват вероятността от стомашни проблеми (освен при алергичните)
➡Без мирис и вкус, лесно се преглъщат
➡Могат дa консервират масла и мастноразтворими вещества
Предимства на таблетките:
➡Възприемат се лесно
➡Формата и размера могат да варират
➡Възможност за разчупване и разделяне на дозата
➡Ниска цена
➡Лесен контрол върху нивата на разграждане
Недостатъците на капсулите:
➡Нерентабилност при капсулиране на вещества приемани във високи дози
➡Податливи са на влага
➡Съставките могат да реагират с покритието на капсулите
➡По трудно се запълва целия обем
➡Висока цена
➡Чувствителност на някой хора към капсулите, дразнене в стомаха, алергични реакции
➡Съдържанието на дражетата е зависимо от по-ниските pH нива
Недостатъци на таблетките:
➡Прекалено сбити, ниско усвоими
➡Технологията на гранулиране може да добави топлина или влага за ключови вещества
➡Притеснения на клиента относно размера и разграждането
➡Проблеми с влошаване на качеството на някой вещества, заради некачествено таблетиране
➡Проблеми с покритието
BodyTime.bg препоръчва следните продукти: