Помощ - липса на Б-12

Добавена на 17 Януари 2018 | Категория: Хранене | Добави в любими

Като остаряваме, способността на тялото ни да абсорбира витамин В12 се забавя. Витамин В12 е отговорен за производството на червените кръвни телца и ДНК.

Тъй като човешкото тяло не е в състояние да произвежда витамин В12, важно е да го получим като добавка или храни на животинска основа. Някои хора не приемат дефицита на този витамин сериозно. Поради това те в крайна сметка страдат от липсата му.

Според статистиката около 40% от хората в Северна Америка страдат от дефицит на витамин В12. Също така, тези, които страдат от синдром на хронична умора или фибромиалгия също страдат от дефицит на витамин В12.

Ако страдате от недостиг на витамин В12, ще забележите следните признаци.

Не можете да останете будни: Един от най-големите признаци на недостиг на витамин В12 е умората. Това обаче не е нормална умора. Ако постоянно спите най-малко осем часа сън и все още сте уморени, може да страдате от недостиг на витамин В12. Човешкото тяло разчита на този витамин, за да произвежда червени кръвни телца. Колкото повече червени кръвни телца се създават, толкова повече кислород се пренася през тялото. Едно нещо, което трябва да запомните, е, че умората е само един симптом, и той не показва задължително дефицит на витамина.

Мускулите са слаби: За да са здрави мускулите, те се нуждаят от кислород. Червените кръвни телца, които пренасят кислород към мускулите, разчитат на витамин В12. Така че, ако сте с недостиг на витамин В12, ще усещате слабост в мускулите.

Загуба на памет: Този знак често се заблуждава за болестта на Алцхаймер и деменция. Но дефицитът на витамин В12 също може да бъде виновен. Както вече споменахме, витамин В12 помага за създаване на червени кръвни телца. Ако няма достатъчно количество от тях, вашият мозък няма да получи много кислород. А ако мозъкът ви не получава достатъчно кислород, той няма да функционира правилно. Това може да доведе до нарушения с паметта.

Бледа кожа: Ако забележите, че вашият тен изглежда жълтеникав, може да изпитвате недостиг на витамин В12. Това се получава, тъй като червените кръвни телца са „счупени“, което причинява освобождаването на билирубина. Той придава на кожата жълтеникав цвят. Все пак може да страдате и от жълтеница, така че говорете с вашия лекар, ако забележите това.

Червен, гладък език: Малките пъпчици, които са разположени върху езика ви, се наричат папили. Хората, които страдат от дефицит на B12, губят папилата и езикът им става гладък. Изследванията също така показват, че хората се оплакват от болка. Повечето от папилите на езика съдържат вкусови рецептори. Така че ако загубите по-голямата част от тях, няма да усещате вкуса на храната ви.

Очни проблеми: В тежки случаи дефицитът на витамин В12 може да се повреди оптичният нерв. Може да се достигне до двойно виждане, замъглено зрение и дори загуба на зрението. Ако усетите проблеми с очите ви, без да причина, отидете на лекар.

Какво може да причини недостиг на B12: Телата ни съдържат добри бактерии, които са отговорни за разграждането на храните и абсорбирането на хранителни вещества. Но когато има дисбаланс на чревните бактерии, това може да доведе до неправилно усвояване на основни хранителни вещества, в това число и витамин В12. Друга причина е химиотерапията. Лекарството, което се прилага по време на химиотерапия, може да предизвика възпаление и раздразнение на червата.

Как да си набавите витамин В12: Първата стъпка да се отървете от недостиг на витамин В12 е да промените диетата си. Добавете източници на витамина като риба, пиле и агнешко. Можете да добавите и телешки черен дроб и пилешки черен дроб.

B12 добавки: Ако промяната в диетата не е опция, приемането на добавки от витамин В12 е друг вариант. Но не започвайте да приемате добавки, преди първо да говорите с вашия лекар.

Качествени пробиотици: Друга голяма стъпка е вземането на качествени пробиотици. Те ще ви помогнат да абсорбирате витамин B12 по-ефективно. Качествените пробиотични източници включват кефир, тъмен шоколад и комбуча.

Спрете да консумирате вредни храни: За да сте здрави, трябва да намалите броя на вредните храни, които консумирате. Те включват пакетирани храни, фаст фуд, пържени храни и нискокачествени меса и хранителни добавки.

Ако следвате строга диета и вземете необходимите добавки B12, не трябва да страдате от недостиг на витамина

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Хранене
Ядките, които да включим към хранителния си режим!

Ядките, които да включим към хранителния си режим!

05 Октомври 2018

Заради своето високо съдържание на мазнини, някога ядките са имали репутацията на храни, които трябва да се избягват ако човек е решил да влиза във ф...

Как да консумираме правилно плодове?

Как да консумираме правилно плодове?

25 Юли 2018

Въпреки че здравословното хранене напоследък е много популярно, трябва да се внимава. Така например храни и н...

Кажете СТОП на стареене с Витамин Е

Кажете СТОП на стареене с Витамин Е

24 Юли 2018

Експертите са единодушни, че витамин Е забавя процесите на стареене благодарение на това, че защитава клеткит...

7 мита за храната, която ядем!

7 мита за храната, която ядем!

06 Юни 2018

Мит № 1: Биохраните са по-полезни от другите Биологичното земеделие е например много полезно за почвата. Но ...