Ползите от Папаята!
Добавена на 09 Септември 2017 |
Категория: Статии |
Добави в любими
Какво представлява папаята?
Папаята представлява тропическо дърво, което се среща в горещите, влажни местности на Южна и Централна Америка, Южна Африка и Югоизточна Азия.
Има различни имена, но често го наричат „пъпешово дърво“ (в Китай и Шри Ланка) или “fruta bomba” (в Куба), “lechosa” в Доминиканската република, но карибското му наименование „papaya” е най – известно, тъй като европейците го откриват за пръв път на Карибите.
Достига височина между 5 и 10 метра. Плодовете са кръгли или с издължена форма, с жълтозелена кора и розово – оранжева вътрешност, на вкус наподобява смесица от пъпеш и праскова. Плодът съдържа голям брой черни семена, които се ползват като подправка. Той съдържа голямо съдържание на витамини (A, B, C, D и Е), минерали (калций, калий, фосфор) и микроелементи (желязо, цинк, манган, мед, ванадий, магнезий). Всичко това го прави ценен за лечебни цели. Консумират се както зрелите плодове, така и още неузрелите като гарнитури.
Ползите от папаята
Плодовете съдържат много малко калории (само 39 калории на 100 грама) и нямат холестерол, а в същото време са богати на фито – хранителни вещества, минерали и витамини.
Папаята съдържа мека, лесно смилаема целулоза с голямо количество разтворими фибри, които помагат за нормалната перисталтика на червата, като по този начин се намалява запека.
Пресният, узрял плод съдържа много витамин C (повече отколкото портокалите и лимоните). Изследванията са показали, че витамин C има множество важни функции като: пречи на свободните радикали, стимулира имунната система и има противовъзпалителни действия.
Папаята е чудесен източник на витамин А (доставяйки 1094 IU на всеки 100 грама) и флавоноиди като бета – каротини, лутеин, зеаксантин и криптоксантини. Витамин А помага за поддържане на здрави лигавици и кожа, и е от съществено значение за зрението. Останалите съединения са известни с антиоксидантните си свойства, като защитават организма от свободните радикали и вредните емисии от кислород, които играят отрицателна роля при стареенето и различните болестни процеси. Освен това, известно е, че потреблението на естествени плодове, богати на каротин, предпазва от рак на белия дроб и устната кухина.
Плодът от папая е богат на множо важни витамини от B – групата, като фолиева киселина, пиридоксин, рибофлавин и тиамин. Тези витамини са от съществено значение за обмяната на веществата.
Прясната папая съдържа стабилно количество калий (257 мг на 100 грама) и калций. Калият е важен компонент за клетките и помага за контролиране на сърдечната честота и кръвното налягане.
Папаята е доказан природен лек срещу много заболявания. В традиционната медицина семената от папая се ползват като противовъзпалително средство, анти – паразитно средство и аналгетик, и се използват за лечение на болки в корема и инфекции от тения.
Папаята е богата на ензимите, наречени папаин и химопапаин, които помагат при храносмилането, особено за разграждането на протеините от храната, превръщайки ги в аминокиселините, от които имаме нужда.
Папаята представлява тропическо дърво, което се среща в горещите, влажни местности на Южна и Централна Америка, Южна Африка и Югоизточна Азия.
Има различни имена, но често го наричат „пъпешово дърво“ (в Китай и Шри Ланка) или “fruta bomba” (в Куба), “lechosa” в Доминиканската република, но карибското му наименование „papaya” е най – известно, тъй като европейците го откриват за пръв път на Карибите.

Достига височина между 5 и 10 метра. Плодовете са кръгли или с издължена форма, с жълтозелена кора и розово – оранжева вътрешност, на вкус наподобява смесица от пъпеш и праскова. Плодът съдържа голям брой черни семена, които се ползват като подправка. Той съдържа голямо съдържание на витамини (A, B, C, D и Е), минерали (калций, калий, фосфор) и микроелементи (желязо, цинк, манган, мед, ванадий, магнезий). Всичко това го прави ценен за лечебни цели. Консумират се както зрелите плодове, така и още неузрелите като гарнитури.
Ползите от папаята
Плодовете съдържат много малко калории (само 39 калории на 100 грама) и нямат холестерол, а в същото време са богати на фито – хранителни вещества, минерали и витамини.
Папаята съдържа мека, лесно смилаема целулоза с голямо количество разтворими фибри, които помагат за нормалната перисталтика на червата, като по този начин се намалява запека.
Пресният, узрял плод съдържа много витамин C (повече отколкото портокалите и лимоните). Изследванията са показали, че витамин C има множество важни функции като: пречи на свободните радикали, стимулира имунната система и има противовъзпалителни действия.

Папаята е чудесен източник на витамин А (доставяйки 1094 IU на всеки 100 грама) и флавоноиди като бета – каротини, лутеин, зеаксантин и криптоксантини. Витамин А помага за поддържане на здрави лигавици и кожа, и е от съществено значение за зрението. Останалите съединения са известни с антиоксидантните си свойства, като защитават организма от свободните радикали и вредните емисии от кислород, които играят отрицателна роля при стареенето и различните болестни процеси. Освен това, известно е, че потреблението на естествени плодове, богати на каротин, предпазва от рак на белия дроб и устната кухина.
Плодът от папая е богат на множо важни витамини от B – групата, като фолиева киселина, пиридоксин, рибофлавин и тиамин. Тези витамини са от съществено значение за обмяната на веществата.
Прясната папая съдържа стабилно количество калий (257 мг на 100 грама) и калций. Калият е важен компонент за клетките и помага за контролиране на сърдечната честота и кръвното налягане.
Папаята е доказан природен лек срещу много заболявания. В традиционната медицина семената от папая се ползват като противовъзпалително средство, анти – паразитно средство и аналгетик, и се използват за лечение на болки в корема и инфекции от тения.
Папаята е богата на ензимите, наречени папаин и химопапаин, които помагат при храносмилането, особено за разграждането на протеините от храната, превръщайки ги в аминокиселините, от които имаме нужда.
BodyTime.bg препоръчва следните продукти: