Ползи от червеното цвекло!

Добавена на 13 Май 2018 | Категория: Статии | Добави в любими
Червеното цвекло е един от многото култивирани сортове цвекло (Beta vulgaris) и може би най- често срещан в Северна Америка, Централна Америка и Великобритания.

Има много ползи от червеното цвекло и някои от тях са следните: цвеклото е естествен детoксикатор и пречиства кръвта. То е богато на най- разнообразни хранителни вещества, които са важни за оптимално ефективното функциониране на имунната система, тъй като насърчава производството на антитела, които се борят срещу болести или инфекция вътре в тялото ни. Белите кръвни клетки, включително левкоцитите и фагоцитите, са важни в борбата с инфекциите, а цвеклото определено им помага и ги снабдява с хранителни вещества.



Това растение е богато и на желязо, ето защо стимулира червените кръвни клетки с нужното им количество от него и улеснява притока на кислород към клетките, което прави тялото по - здраво и младо.

Червеното цвекло съдържа манган, който е наистина необходим за образуването на интерферон, който е мощно противораково вещество, а цвеклото е червено, защото съдържа пигмент от бетанин. Този пигмент е познат също като антиоксиданта антоцианин, който помага за предотвратяване на сърдечно съдови заболявания и рак, а и в борбата със свободните радикали в тялото.

Цвеклото също така е полезно като антиоксидант, който осигурява по- добро здраве и подкрепа за черния дроб и бъбреците. То съдържа много фибри и е от полза за правилното функциониране на сърцето и храносмилателната система. Ползите не свършват тук.

Червеното цвекло може да се приготвя по няколко начина, които определено не са трудни. То може да се консумира в салати, точно както морковите и лука. Ако ще консумирате редовно червено цвекло под формата на салата, ще премахнете умората за няколко дни.



Това растение работи и като лаксатив, тъй като е с ниско съдържание на калории. Червеното цвекло има високо съдържание на провитамин А и витамин Ц.

Богато е на фибри, фолиева киселина, витамини от Б групата като Б1, Б2, Б3 и Б6, йод, в по- малка степен на магнезий, натрий, калий, калций и фосфор. Червеното цвекло се препоръчва на бременни жени.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:





Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Да се адаптираме към идващите студени месеци!

Да се адаптираме към идващите студени месеци!

19 Септември 2018

Септември и Октомври са месеци, известни със своята неустойчивост и променливост. Един ден слънчевите лъчи са толкова горещи, че ни “хвърлят” в няко...

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

03 Август 2018

Три ключа за изграждане на мускулна маса от Арнолд Шварценегер 1. Покачването на чиста мускулна маса не е пр...

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

13 Юли 2018

Според последните проучвания, повече от половината от възрастното население в страната има завишени нива на х...

Пригответе се за тренировка!

Пригответе се за тренировка!

07 Юли 2018

Подготовката за добра тренировка трябва да започне много преди да изпиете предтренировъчните добавки и да стъп...