Полезни храни, които да избягваме, когато сме на диета!

Добавена на 05 Ноември 2017 | Категория: Статии | Добави в любими
Има най – различни митове, свързани с бодибилдинга, които са добре известни, но най – честите грешки, които хората правят, са свързани именно с бъркането на мит и абсолютна истина.

Определени митове са толкова дълбоко вкоренени в съзнанието ни, че дори не се запитваме кое е реално и кое не. Това се отнася особено много, когато става дума за избора на определени храни, когато се стремим да постигнем перфектното релефно тяло. Ако нашата диета не е оптимизирана така, че да постигнем целта си, то няма кардио или добавки, които могат да ни помогнат да компенсираме.Някои храни е по – добре да бъдат избягвани в съставянето на хранителен режим. Това, което ги откроява от останалите подобни като масло, рафинирана захар и т.н., се крие в това, че имат репутацията на напълно здравословни, което подлъгва хората и те ги включват в диетата си.

Хумус

Хумусът е популярна храна, която създава впечатлението на перфектен натурален източник на полезни хранителни вещества. Как да не го обичаш заедно с малко чесън, зехтин и нахут? Но истината е, че той съдържа голямо количество въглехидрати и малко протеин, като често едно хапване е равностойно на 1000 калории... Не правете тази грешка, това, че е натурална храна, не трябва да ви заблуждава. Освен ако не сте ектоморф или не сте луди по вкуса ми, хумусът не трябва да е част от диетата ви.

Ядки

Ах, ядките, отличен източник на протеин, пълен с полезни мазнини, нали така? Е, подобно на хумуса, тук също се съдържат предимно Омега – 6 мастни киселини, които се набавят доста по – лесно от Омега – 3, а протеинът е малко, след като направим сравнение с калориите, които се съдържат в 100 грама. Профилът на аминокиселините не е от най – добрия, следователно по – трудно ще се постигне анаболен ефект, ако разчитате на протеина от ядките. Ето защо, трябва да внимавате с ядките, тъй като при повечето в 100 грама се съдържат поне 600 калории.

Плодови шейкове

Как да не обичаш различните миксове от плодове, приготвени в шейк? Страхотен вкус, истинско удоволствие. Но плодовете съдържат доста захари заедно с полезните хранителни вещества. Когато човек разбие 5 – 6 плода в един шейк, то той ще погълне голямо количество фруктоза и калории, което ще затрудни обработването от черния дроб. И докато фруктозата несправедливо се демонизира доста, то многото калории от захар може да не се отразят добре на диетата ви.

Зехтин

Това може да дойде като шок за тези от вас, които смятат, че това е най – добрият източник на мазнини за готвене. Зехтинът наистина носи ползи за здравето, но знаете ли, че те се губят при готвене? Ето защо, зехтинът не трябва да се ползва при термична обработка. По – добрият вариант е кокосовото масло.

Сушени плодове

Сушените и дехидратирани плодове, лишени от повечето си хранителни ползи, съдържат доста повече калории от пресните плодове, както и повече захар. Те са по – лош вариант от шейковете, за които споменахме по – горе и определено трябва да се избягват. Ако желаете да хапнете някой плод, то изберете нещо свежо и непреработено.Мюсли

Вече прочетохте какво мислим за сушените плодове, а освен тях в повечето видове мюсли се съдържат и допълнителни източници на захар, както и мазнини. Многото захар и мазнини с минимално количество протеин няма да са ви от полза при стабилна диета.

Кисело мляко

Любима храна за вегетарианците, а и не само, киселото мляко има страхотна репутация. Счита се, че е богато на пробиотици, които са от съществено значение за здравословното храносмилане. Това, заедно с наличието на млечен протеин, е единствената положителна черта на киселото мляко, тъй като то съдържа доста мазнини, а в случаите, когато е овкусено – много, много захар.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Да се адаптираме към идващите студени месеци!

Да се адаптираме към идващите студени месеци!

19 Септември 2018

Септември и Октомври са месеци, известни със своята неустойчивост и променливост. Един ден слънчевите лъчи са толкова горещи, че ни “хвърлят” в няко...

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

03 Август 2018

Три ключа за изграждане на мускулна маса от Арнолд Шварценегер 1. Покачването на чиста мускулна маса не е пр...

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

13 Юли 2018

Според последните проучвания, повече от половината от възрастното население в страната има завишени нива на х...

Пригответе се за тренировка!

Пригответе се за тренировка!

07 Юли 2018

Подготовката за добра тренировка трябва да започне много преди да изпиете предтренировъчните добавки и да стъп...