Oт какви витамини и минерали се нуждаем

Добавена на 30 Декември 2010 | Категория: Статии | Добави в любими
Възстановяване на организма след тренировка във фитнеса изисква множество витамини и минерали, които участват в синтеза на нови клетки и тъкани. Например, някои витамини и минерали необходими за улесняване създаването на ендогенни противовъзпалителни съединения, ето ги и тях:

Витамин B6
Витамин E
Витамин C
Ниацин
Цинк
Селен
Магнезий


Много от витамините и минералите служат като антиоксиданти и помагат при защитата срещу окислителното увреждане, породено от възпаление по време на фитнес занимания и други.

Витамини


Витамин C - наричан още аскорбинова киселина или L-аскорбат е водоразтворим витамин. Брутната му формула е C6H8O6 и е с молекулна маса 176.13 грама на мол. Оставен на въздуха при стайна температура се окислява бързо.

➡ Витамин C


Поради големия брой благоприятни ефекти върху човешкия организъм Витамин C се използва като хранителна добавкa, включва се в редица лекарства против грипни и простудни заболявания и в България може да се закупи от аптека, без рецепта, под формата на таблетки или ампули. Най-известната роля на аскорбата в животинските организми е като антиоксидант и при синтеза на колаген.

➡ Витамин Е


Витамин Е взема участие в дейността на жлезите с вътрешна секреция и особено на половите жлези, влияе върху обмяната на веществата, регулира разпределението на мазнините и водата в организма, осигурява правилното функциониране на мускулната и нервната система. Липсата му води до безплодие и спонтанни аборти. Установено е, че витамин Е запазва добре витамин А и затова, когато има недостиг на витамин Е, се наблюдава и недостиг на витамин А. Човешкият организъм се нуждае дневно от 10 до 25 мг витамин Е. В по – големи количества той се намира в житните зародиши, в листните зеленчуци, в зеления грах, в морковите, в ядките на бадема, в ореха и др.

➡ Витамин D


Витамин D се нарича още противорахитичен. Взема участие в образуването на растежа на костите, зъбите, регулира използването на калция и фосфора. Регулира калциево-фосфорната обмяна в организма. В зеленчуците се съдържа под формата на провитамин D, който под действието на ултравиолетовите лъчи се превръща във витамин D. Според някои автори превръщането става върху кожата и от там се приема от организма. Поради това се препоръчва кожата на кърмачетата да не се мие прекалено със сапун. При липса на витамин D се развива болестта рахит. При нея костите остават меки и се изкривяват поради недостатъчно съдържание на калциеви и фосфорни соли в тях. Човешкият организъм се нуждае дневно от 0,01 до 0,02 мг витамин D. Източници на провитамин D са дрождите, зелето, спанакът и др., а богат източник на витамин D е рибеното масло.

➡ Витамин B


Няколко клинични проучвания са показали противовъзпалителните ефекти от ниацинамида и ползите от него при ревмотоиден и остеоартроза. Пантотенат или Витамин Б5 е показал в различни изследвания, че влия положително на зарастването на рани и синтеза на колаген. Някои проучвания показаха също, че ниските нива на пантотенова киселина (витамин В5) са обратно свързани с повишени болки в ставите и скованост.

Няколко от витамините в Б групата лекуват възпалението и по-специално се борят с про-възпалителните цитокини, включително Б6, Б12 и фолиева киселина. Метилкобаламин, както и други елементи от метиловата група като фолиевата киселина, бетаин, метионин, с помощта на киселината от Б6, имат множество функции в организма, включително увеличаванието на образуването на SAMe и превръщането на хомоцистеина (високите нива са рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания) в незаменимата аминокиселина метионин.

Минерали


Минералите са необходими за нормалната клетъчна функция и служат като помощници в много ензимни процеси, участващи в синтеза на съединителна тъкан.

➡ Калций


Основната функция на калция е структурна. Скелетът на зрял мъж съдържа около 1.2 кг калций. Има непрекъснато движение на калций между скелета и кръвта и останалите части на тялото. Това е прецизно контролирано от хормоните. Калцият също играе роля и в клетъчната биология. Калция може да се свърже с широк кръг от протеини променяйки тяхната биологична активност. Това е важно в пренасянето на нервни импулси и мускулното свиване. Калция е също необходим за съсирването на кръвта, активирайки съсирващи фактори.

➡ Бор и манган


Борът и манганът са много важни фактори за синтезиса на колаген и ГАГ, както и за обмяната на веществата. Знае се, че някои лекарства, взаимодействат негативно с някой други минерали, а борът и манганът помагат за преодоляване на този проблем.

➡ Цинк


Обезпечава ефективното протичане на процесите в организма и поддържа ензимната система, и клетките. От съществено значение е за синтеза на белтъчини. Командва съкращението на мускулите. Помага за образуването на инсулин. Играе важна роля за стабилността на кръвта и заподдържане на алкално-киселинния баланс в организма. Скъсява времето на зарастване на вътрешни и външни рани. Отстранява белите петна по ноктите. Възвръща загубения усет за вкус. Допринася при лечението на безплодие, както и за предпазване от болести на простатата. Съдейства за растежа и пъргавината на ума. Помага за намаляването на отлагането на холестерол, също и при лечението на умствени смущения.

➡ Мед


Медта е коензим за оксидирането на лизил, което от съществено значение за преобразуването на колаген и еластин. Тя има противовъзпалителни свойства и може да облекчи болката в артритни и повредени стави.

Поддръжката на здрави стави


Продуктите, които имат за цел да лекуват ставите, трябва да съдържат терапевтичните количества от всички посочени по-горе витамини и минерали, както и други съставки, за да ви помогнат за справянето с мускулно-скелетните проблеми, с мускулните болки и нараняванията като цяло.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Коментари

 • Anonimus
  Xyskata рибено масло или бирена мая - кое да си взема ?
  06 Март в 19:24
 • Anonimus
  Администратор Рибено масло ; )
  07 Март в 08:53
 • Anonimus
  Today, we are able to wear Paintings kind of batik along with other batik type that people like. You don't need to worry about punishment. In Java there’re 2 types of Batik KratonThanksgiving oil painting Surakarta which use brown and indigo blue pattern and Jogjakarta also use brown and indigo blue, but, there’re some part that left in white. Next type is Batik Pesisiran. It’s mixture between Kraton type and flora fauna motif. It got great influence from Chinese merchant that comes to Indonesia. So, the pattern also has several oriental feeling inside it. There’s also Batik Saudagaran Night sky
  painting
  batik that used by merchant because the creation that they sell. Using Kraton type batik combined with flora, fauna and figures motif.And also the last category of batik may be the Batik Petani or Farmer Batik. This is actually the batik clothing and style that wear by commoners.sunglassesandhandbagsfromjiyouarts201320718
  18 Юли в 17:09
Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Да се адаптираме към идващите студени месеци!

Да се адаптираме към идващите студени месеци!

19 Септември 2018

Септември и Октомври са месеци, известни със своята неустойчивост и променливост. Един ден слънчевите лъчи са толкова горещи, че ни “хвърлят” в няко...

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

03 Август 2018

Три ключа за изграждане на мускулна маса от Арнолд Шварценегер 1. Покачването на чиста мускулна маса не е пр...

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

13 Юли 2018

Според последните проучвания, повече от половината от възрастното население в страната има завишени нива на х...

Пригответе се за тренировка!

Пригответе се за тренировка!

07 Юли 2018

Подготовката за добра тренировка трябва да започне много преди да изпиете предтренировъчните добавки и да стъп...