Няколко начина за използване на Чиа семена!
Добавена на 29 Април 2018 |
Категория: Статии |
Добави в любими
Семената от Чиа съдържат повече Омега – 3 мастни киселини, отколкото всяка друга растителна храна (въпреки че това е главно алфа – линоленова киселина, която организмът трябва да превърне в по – използваема форма).
Чиата може да се похвали и с повече калций, отколкото млякото, изобилие на витамин Ц, фибри и желязо, както и с потенциални ефекти за понижаване на кръвното налягане. Семената имат слаб вкус, но добавят прекрасна текстура, а освен това остават свежи без допълнително охлаждане до две години. Бялата разновидност, известна като Салба, предлага дори още повече протеин и полезни мазнини.
1. Закуска.
За разлика от лененото семе, не трябва да смилате Чиата, така че тялото ви да може да я усвои. Смесете я със сутрешния си плодов сок, за да създадете гъст шейк или я добавете към палачинките.
2. Печене.
Поради чувствителността към гума или дъвка ксантан, някои пекари, които не ползват глутен, се обръщат към Чиата като задължителен елемент. За да замените дъвката, използвайте същото количество Чиа, смесено с два пъти повече вряща вода.
3. Заместител на яйцата.
Качеството да абсорбира водата правят това растение перфектен заместител на яйцата. Смесете 1 супена лъжица Чиа с 3 супени лъжици гореща вода и ги оставете за 10 минути, докато се образува гъста и лепкава смес, която да използвате вместо едно яйце.
4. По – добре от галета.
Поръсете глинен съд със семена от Чиа или ги смесете с всякакъв вид панировка за риба, пиле или тофу.
Чиата може да се похвали и с повече калций, отколкото млякото, изобилие на витамин Ц, фибри и желязо, както и с потенциални ефекти за понижаване на кръвното налягане. Семената имат слаб вкус, но добавят прекрасна текстура, а освен това остават свежи без допълнително охлаждане до две години. Бялата разновидност, известна като Салба, предлага дори още повече протеин и полезни мазнини.
1. Закуска.
За разлика от лененото семе, не трябва да смилате Чиата, така че тялото ви да може да я усвои. Смесете я със сутрешния си плодов сок, за да създадете гъст шейк или я добавете към палачинките.
2. Печене.
Поради чувствителността към гума или дъвка ксантан, някои пекари, които не ползват глутен, се обръщат към Чиата като задължителен елемент. За да замените дъвката, използвайте същото количество Чиа, смесено с два пъти повече вряща вода.
3. Заместител на яйцата.
Качеството да абсорбира водата правят това растение перфектен заместител на яйцата. Смесете 1 супена лъжица Чиа с 3 супени лъжици гореща вода и ги оставете за 10 минути, докато се образува гъста и лепкава смес, която да използвате вместо едно яйце.
4. По – добре от галета.
Поръсете глинен съд със семена от Чиа или ги смесете с всякакъв вид панировка за риба, пиле или тофу.
BodyTime.bg препоръчва следните продукти: