Магията на какаото!

Добавена на 03 Декември 2016 | Категория: Статии | Добави в любими
Какаото като едно от чудесата на природата е суперхрана, която все повече хора търсят и харесват. Без да скромничим може да потвърдим, че какаото е суперхрана, която прави повечето плодове да изглеждат като храни-джуджета, то е титанът на храните и неговите полезни качества се потвърждават както от кулинарната традиция, така и от науката.

Ако какаото беше лекарство, най-вероятно щеше да бъде лекарството на века и можеше дори да получи Нобелова награда, но стига вече толкова хвалби, нека да ви запознаем с чудесата на какаото!През последните дузина години науката все по-често обръща поглед на какаото и неговите субпродукти като шоколада, откривайки редица полезни свойства за човешкото тяло. Науката е открила в какаото около 700 различни вещества, като е възможно да има и все още такива, които остават неоткрити. С изключително голям интерес се наблюдава съдържанието на антиоксиданти в какаото. Антиоксидантите са важни за тялото, защото неутрализират свободните радикали, прочистват тялото, забавят застаряването на клетките и засилват имунната система.

Какаото е особено богато на антиоксидантите полифеноли, които са срещани също в зеления чай и горските плодове, и имат силно благоприятно въздействие върху сърдечно-съдовата система. Най-силните сред тях са флаванолите и най-вече катехините, епикатехините и проантоцианидин.

Сърдечните болести са основният убиец при по-възрастните хора, а полифенолите понижават драстични риска от смърт, поради сърдечни заболявания. Това става по два начина. Първият е чрез понижаване на лошия холестерол, а вторият е чрез прочистването на кръвоносните съдове от вредни образувания, което понижава риска от атеросклероза. Заедно с това, какаото разрежда кръвта и спомага за понижаване на кръвното налягане.Друго важно свойство на какаото е въздействието му върху настроението и мозъчната функция. Какаото е богато на вещества, които стимулират нервотрансмитерите в мозъка като серотонин и допамин, които от своя страна въздействат положително върху настроението.

На първо място, този ефект се дължи на съдържащите се в какаото метилксантини, най-изобилстващите от които са кофеин и теобромин. Те подобряват настронието, засилват концентрацията и паметта, и увеличават енергията и тонуса.

Друг въздействащ компонент е веществото фенилетиламин, мощен химикал, който стимулира нервната система и отделянето на ендорфини. Този процес въздейства пряко върху сексуалното желание и изпитването на удоволствие.

Химикалите в какаото притежават свойството да преминават кръвно-мозъчната бариера и да въздействат пряко върху мозъка. Особено ефективно какаото увеличава хормона на щастието серотонин. По този начин се подобрява настроението, неутрализират се депресивни състояния, подпомага се тялото при менопауза и др.

Друго ефективно вещество в какаото е анандамида, което е вид канабоид, което създава ефект подобен на канабиса, но далеч по-слаб. Анандамида увеличава чувството на еуфория и задоволяване на менталното състояние.Как мога да си набавя какао?

Препоръчително е какаото да се употребява в суров вид, под формата на зърна, но горчивият вкус често отблъска. Въпреки това, зърната са най-пълноценната и здравословна форма на какао. Други форми са какао на прах, какаова мазнина, какаови напитки или черен шоколад с високо съдържание на какао.BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Да се адаптираме към идващите студени месеци!

Да се адаптираме към идващите студени месеци!

19 Септември 2018

Септември и Октомври са месеци, известни със своята неустойчивост и променливост. Един ден слънчевите лъчи са толкова горещи, че ни “хвърлят” в няко...

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

03 Август 2018

Три ключа за изграждане на мускулна маса от Арнолд Шварценегер 1. Покачването на чиста мускулна маса не е пр...

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

13 Юли 2018

Според последните проучвания, повече от половината от възрастното население в страната има завишени нива на х...

Пригответе се за тренировка!

Пригответе се за тренировка!

07 Юли 2018

Подготовката за добра тренировка трябва да започне много преди да изпиете предтренировъчните добавки и да стъп...