Кралят на витамините!

Добавена на 18 Септември 2016 | Категория: Статии | Добави в любими
В тази статия ще обърнем малко внимание на най-популярния витамин, а именно Витамин C!


Витамин С или Аскорбинова киселина е водно-разтворим витамин, добре известен със своята роля в подкрепа на имунната система. Тъй като тялото не може да произвежда Витамин C, то трябва да се набави от храната, която ядем всеки ден.

В много от случаите обаче, приeтото количество Витамин С с храната – не е достатъчно. Тогава идват на помощ хранителните добавки с Витамин С като има два варианта на усвояване: нормално и с постепенно усвояване! Тъй като както споменахме, Витамин С е водно разтворим витамин и поради тази причина много скоро след приема му той се изхвърля от тялото, затова в някои случаи е много по-добре да се приема такова с постепенно освобождаване. Така дневната нужда от Витамин С ще е по-ниска, отколкото ако приемате такова за бързо усвояване!Изследванията показват, че Витамин С е от съществено значение за растежа и възстановяването на тъканите по цялото тяло. Витамин С помага за лекуване на рани и поддържане на здрави хрущяли, кости, зъби и кожа. Като антиоксидант, Витамин С се бори със свободните радикали в организма, което може да помогне за предотвратяване или забавяне на някои видове рак и сърдечно-съдови заболявания, както и насърчаване на остаряването в добро здраве. Витамин С също така намалява загубата на хрущял при пациенти с остеоартрит. Въпреки, че това не може да ви предпази от настинка има доказателства, че високи дози Витамин С може да намали продължителността на симптомите на настинка с един до няколко дни (зависи от организма на даден човек).Източниците на Витамин С са в изобилие и се простират далеч отвъд популярния портокал или портокалов сок. Много плодове и зеленчуци доставят този жизнено важен витамин. Източници на Витамин С включват цитрусови плодове, домати, картофи, ягоди, зелен и червен чушки, броколи, брюкселско зеле и киви. Можете да се насладите на тези храни, сурови или варени, но е важно да се отбележи, че плодовете и зеленчуците губят Витамин C, когато се нагряват или съхраняват в продължение на дълги периоди от време. За да получите най-много хранителни вещества най-добре е да ги консумирате възможно най-скоро след пазаруване.

Вегетарианците могат да бъдат особено заинтересовани да се знае, че Витамин С помага на организма за по-доброто усвояване на желязо - от растителни храни като боб, спанак и киноа. За да се получи това обезщетение, се комбинират богати на Витамин С храни с богати на желязо храни от растителен произход в една и съща храна. Например, комбинирайте черен боб и салса или да създадете ароматен спанак и салата с ягоди и мандарини и/или портокали.

Нормалните количества Витамин С, за не трениращи хора са около 1000мг на ден (най-добре с постепенно освобождаване). За спортисти дозите са между 3000 и 5000мг на ден (най-добре да не е с постепенно освобождаване). При грипове и настинки може да се приема "ударна" доза Витамин С, от порядъка на 2000-4000мг приети на веднъж (най-добре да не е с постепенно освобождаване)!

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Да се адаптираме към идващите студени месеци!

Да се адаптираме към идващите студени месеци!

19 Септември 2018

Септември и Октомври са месеци, известни със своята неустойчивост и променливост. Един ден слънчевите лъчи са толкова горещи, че ни “хвърлят” в няко...

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

03 Август 2018

Три ключа за изграждане на мускулна маса от Арнолд Шварценегер 1. Покачването на чиста мускулна маса не е пр...

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

13 Юли 2018

Според последните проучвания, повече от половината от възрастното население в страната има завишени нива на х...

Пригответе се за тренировка!

Пригответе се за тренировка!

07 Юли 2018

Подготовката за добра тренировка трябва да започне много преди да изпиете предтренировъчните добавки и да стъп...