Калций и магнезий - Приемайте в комбинация!

Добавена на 07 Февруари 2017 | Категория: Без категория | Добави в любими

Когато подбирате суплементите си, непременно търсете комбинация от калций и магнезий. И двата са жизненоважни минерали, но приемът им в комбинация максимизира ефекта.

Калцият е най-важният компонент на костната система, в средностатистическия човек има поне 1кг калций. 98% от него се съхранява в костите, 1% в зъбите и 1% в кръвта.
Калцият е необходим, за да се избегне остеопороза и развалянето на зъбите, а също така участва в съсирването на кръвта като активира фибрина, който превентира кървенето. С магнезия участват в регулиране на пулса и кръвното налягане, връзката между мускулите.Магнезий

Средното количество магнезий в човешкото тяло е 19гр. Костите и зъбите използват 65% от това количество, мускулите 25%, а останалите са разпределени в кръвната тъкан. Магнезият е основен фактор в редица реакции в тялото, основно в енергийните процеси. Заедно с калция отговарят за синхрона на мускулите. Недостатъчното количество води до мускулни спазми, схващания, отпадналост.

Връзката между Калция и Магнезия

Балансът на минерали в организма е едновременно деликатna и динамична материя. Ако има недостиг на калций, останалата част от минералния баланс в организма ще бъде компрометиран. Следователно, магнезия се счита за ключов минерал за усвояването на калция и ако ядем полезни съставки, богати на магнезий, нивата на калций се увеличават драстично.Магнезият стимулира производството на калцитонин, хормон, който повишава нивата на калций, като същевременно и извличане, което вече не е необходима. Много форми на артрит се характеризират с излишък на калций в тъканите, докато костите имат дефицит. В тези случаи, магнезият може да играе важна роля за стимулиране на този хормон. За този тип остеоартрит, както и други заболявания, причинени от калциеви недостатъци, диета, богата на магнезий е препоръчително лечение.

Източници на Kалций и Mагнезий

Добрата новина е, че и двата минерала присъстват в разнообразни хранителни продукти и набавянето на достатъчни количества не е голямо предизвикателство. Добрите източници на Калций са зелени храни, риба, месо, млечни продукти, ядки. На Магнезий - броколи, бобови, слънчоглед, ленено семе, сусам.Имайте предвид, че някои храни пречат на усвояването на калция и магнезия. Шоколад и храни, богати на оксалова киселина, като цвекло и спанак, биха могли да затруднят абсорбацията на минералите в тялото. Други храни, които пречат на процесите на усвояване са богатите на фибри храни, чай, кафе, газирани напитки

Приемът на Калций и Магнезий под формата на хранителна добавка е бърз, лесен и изгоден начин за набавяне на адекватни количества от тези жизненоважни за организма вещества.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от - Без категория -
Ядките, които да включим към хранителния си режим!

Ядките, които да включим към хранителния си режим!

05 Октомври 2018

Заради своето високо съдържание на мазнини, някога ядките са имали репутацията на храни, които трябва да се избягват ако човек е решил да влиза във ф...

Как да укрепим сърцето със зеленчуци?

Как да укрепим сърцето със зеленчуци?

03 Октомври 2018

Есента е тук. Сезонът, в който богатството на плодове и зеленчуци е най-голямо. Именно поради тази причина хо...

Възстановявай се на макс!

Възстановявай се на макс!

02 Октомври 2018

Възстановявай се на макс! Това е единствената цел на този внимателно подбран стак, освен добрата цена, ще ус...

Защо да спортуваме?

Защо да спортуваме?

28 Септември 2018

Мотивацията е едно от най – важните неща, които човек трябва да има, за да може да тренира пълноценно! Тя е ...