Каква сьомга да изберем?
Добавена на 15 Януари 2017 |
Категория: Статии |
Добави в любими
Маслото от Сьомга е предпочитан източник на омега-3 мастни киселини, заради чистотата на самата риба и потентността на мастните киселини в нея. Счита се, че маслото от Сьомга превъзхожда по биологични качеството маслата от други риби като риба тон и скумрия.
На пазара често се виждат продукти с рибено масло, върху които е означено, че са от дива риба. Въпреки, че съдържанието на тези продукти по етикет е абсолютно същото като това на останалите масла, ползите на маслото от дива Сьомга далеч надхвърлят тези от Сьомга, която е отглеждана във ферми или развъдници.
Интересен е фактът, че 80% от маслото от Сьомга на пазара е от домашна, а не дива риба. В САЩ процентът е още по-висок, като достига 90%. От домашната Сьомга, 40% се добива от традиционни развъдници, а останалите 60% от агрикултурни мрежи, установени по крайбрежието.
Домашната Сьомга се отглежда в контролирана среда и се храни с точно определена диета, поради, което е по-богата на мазнини. Въпреки, че това звучи като плюс, защото повече рибени мазнини означава повече здраве, на практика се получава различен резултат.
➡ На първо място, въпреки повече мазнини в домашната Сьомга, съдържанието на Омега-3 в нея е далеч по-малко, отколкото в дивата.
➡ На второ място, останалите омега-6 мастни киселини в домашната Сьомга са по-нискокачествени и не носят очакваните здравословни ползи. При положение, че едни и същи рецептори отговарят за усвояването на омега-3 и омега-6 мастните киселини, при домашната Сьомга омега-6 винаги ще превъзхожда омега-3 и ще потисне тяхната усвояемост.
Изследванията посочват, че омега-3 мазнините съставлят 27% от мазнините в дивата Сьомга и 16% в домашната Сьомга.
➡ На трето място, поради това, че домашната риба е по-тлъста, на 100 грама тегло се съдържат и много по-малко белтъчини, което е в особено голям минус за спортуващите, които изчисляват дневните си количества белтъчини.
➡ На четвърто място трябва да се споменат и допълнителните вещества, които се дават на домашната Сьомга при нейното отглеждане. Някои от тях притежават и отрицателни свойства за здравето на човешкото тяло. Такива вещества са диоксините, полихлориран бифенил (PCBs), антибиотици, пестициди, меден сулфат и кантаксантин.
Установено е, че домашната Сьомга съдържа 16 пъти повече PCBs, вещество, което носи голям риск за ракови заболявания. Като цяло домашната Сьомга има по-голямо съдържание на токсини.
➡ На пето място, рибата във фермите и развъдниците често е подложена на по-висок риск от болести и инфекции, което допълнително налага употребата на антибиотици , които увреждат месото на самата риба.
➡ Не на последно място, рибата в развъдниците и фермите се движи много по-малко, а движението на рибите в дивата им среда води до увеличаване не белтъчното съдържание и омега-3.
Маслото от дива Сьомга съставлява едва 20% от продуктите на пазара. Поради конкурентната неспособност на рибарите пред фермите и развъдниците, цената на дивата Сьомга често надхвърля с 50% до 100% тази на домашната Сьомга.
На пазара често се виждат продукти с рибено масло, върху които е означено, че са от дива риба. Въпреки, че съдържанието на тези продукти по етикет е абсолютно същото като това на останалите масла, ползите на маслото от дива Сьомга далеч надхвърлят тези от Сьомга, която е отглеждана във ферми или развъдници.
Интересен е фактът, че 80% от маслото от Сьомга на пазара е от домашна, а не дива риба. В САЩ процентът е още по-висок, като достига 90%. От домашната Сьомга, 40% се добива от традиционни развъдници, а останалите 60% от агрикултурни мрежи, установени по крайбрежието.
Домашната Сьомга се отглежда в контролирана среда и се храни с точно определена диета, поради, което е по-богата на мазнини. Въпреки, че това звучи като плюс, защото повече рибени мазнини означава повече здраве, на практика се получава различен резултат.
➡ На първо място, въпреки повече мазнини в домашната Сьомга, съдържанието на Омега-3 в нея е далеч по-малко, отколкото в дивата.
➡ На второ място, останалите омега-6 мастни киселини в домашната Сьомга са по-нискокачествени и не носят очакваните здравословни ползи. При положение, че едни и същи рецептори отговарят за усвояването на омега-3 и омега-6 мастните киселини, при домашната Сьомга омега-6 винаги ще превъзхожда омега-3 и ще потисне тяхната усвояемост.
Изследванията посочват, че омега-3 мазнините съставлят 27% от мазнините в дивата Сьомга и 16% в домашната Сьомга.
➡ На трето място, поради това, че домашната риба е по-тлъста, на 100 грама тегло се съдържат и много по-малко белтъчини, което е в особено голям минус за спортуващите, които изчисляват дневните си количества белтъчини.
➡ На четвърто място трябва да се споменат и допълнителните вещества, които се дават на домашната Сьомга при нейното отглеждане. Някои от тях притежават и отрицателни свойства за здравето на човешкото тяло. Такива вещества са диоксините, полихлориран бифенил (PCBs), антибиотици, пестициди, меден сулфат и кантаксантин.
Установено е, че домашната Сьомга съдържа 16 пъти повече PCBs, вещество, което носи голям риск за ракови заболявания. Като цяло домашната Сьомга има по-голямо съдържание на токсини.
➡ На пето място, рибата във фермите и развъдниците често е подложена на по-висок риск от болести и инфекции, което допълнително налага употребата на антибиотици , които увреждат месото на самата риба.
➡ Не на последно място, рибата в развъдниците и фермите се движи много по-малко, а движението на рибите в дивата им среда води до увеличаване не белтъчното съдържание и омега-3.
Маслото от дива Сьомга съставлява едва 20% от продуктите на пазара. Поради конкурентната неспособност на рибарите пред фермите и развъдниците, цената на дивата Сьомга често надхвърля с 50% до 100% тази на домашната Сьомга.
BodyTime.bg препоръчва следните продукти: