Как да се предпазим от разпадането на протеина?

Добавена на 06 Януари 2018 | Категория: Статии | Добави в любими
Представете си за момент, че има начин да спрете протеинното разграждане и превръщането на мускулите в гориво. Тогава мигновено ще минете в състояние на постоянен растеж и от всяко повторение ще качвате чиста мускулна маса.

Не е лесно, но с правилна тренировка, почивка и хранене такова антикатаболно състояние е възможно. За това ще ви помогнат и следните суплементи:Аминокиселини с разклонена верига (ВСАА’s)

Леуцинът, изолеуцинът и валинът, познати като ВСАА, са трите специализирани аминокиселини, които могат да се използват за гориво. От трите леуцинът е най-удачният: мускулите го използват като гориво, но той има и антикатаболен ефект и увеличава нивото на инсулина – хормона, който може бързо да спре мускулното разграждане и да започне синтеза на протеин.
Дозировка: по 5-10 г преди и след тренировка.

HMB

Това е метаболит на леуцина и увеличава отделянето на инсулин, най-антикатаболния хормон на тялото. Леуцинът и метаболитите му не само спират мускулното разграждане, но стимулират и качването на маса, особено при начинаещите.
Дозировка: 1-3 г преди и след тренировка и ще 1-2 такива дози през останалото време на деня.

Комбинацията аргинин/лизин

Аргининът е „условно” есенциална аминокиселина – т.е. необходима е в периоди на голям стрес (стриктна диета или тежки тренировки). Лизинът е есенциална аминокиселина, присъстваща в много протеинни храни. Аргининът взет с тирозин, засилва отделянето на хормона на растежа (ХР). А ХР запазва мускулите и протеинния запас недокоснати, тъй като предизвиква състояние, при което за гориво се използват мазнини. Подобно на леуцина, аргининът също качва нивото на инсулина, което има силен антикатаболен ефект.
Дозировка: 3-5 г аргинин и 3-5 г лизин 1 час преди тренировка.Фосфатиделсерин (ФС)

Фосфолипид, извлечен от соеви зърна, ФС контролира кортизола – хормона, „разглобяващ” протеина. При тежки тренировки кортизолът се качва и тялото става склонно към разграждане на протеина и загуба на мускули. Приемът на ФС след тренировка „обуздава” кортизола и подновява анаболизма.
Дозировка: 800 мг преди тренировка.

Кетаоизокапроат (КИК)

Това е метаболит на леуцина и прекурсор на HMB. Както и леуцинът, той доставя гориво на мускулите и запазва размерите им, особено при хора на диета. КИК намалява и натрупването на амоняк – токсичен отпадъчен продукт от метаболизма, който пречи на образуването на гликоген и аденозин трифосфат.
Дозировка: 1-3 г на закуска и преди тренировка

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Да се адаптираме към идващите студени месеци!

Да се адаптираме към идващите студени месеци!

19 Септември 2018

Септември и Октомври са месеци, известни със своята неустойчивост и променливост. Един ден слънчевите лъчи са толкова горещи, че ни “хвърлят” в няко...

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

03 Август 2018

Три ключа за изграждане на мускулна маса от Арнолд Шварценегер 1. Покачването на чиста мускулна маса не е пр...

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

13 Юли 2018

Според последните проучвания, повече от половината от възрастното население в страната има завишени нива на х...

Пригответе се за тренировка!

Пригответе се за тренировка!

07 Юли 2018

Подготовката за добра тренировка трябва да започне много преди да изпиете предтренировъчните добавки и да стъп...