Интересни факти за съня!

Добавена на 26 Март 2017 | Категория: Статии | Добави в любими
Сън, защо се нуждаем от него, защо може да бъде трудно да го получим, как той влияе на всичко - от физическата форма на атлета до персоналния ни успех и здраве, това са едни от най-интересните теми в наши дни.

През 2002-ра изследване на Scripps Clinic Sleep Center, Калифорния, сравни смъртността между повече от 1 милион възрастни американци. Всички те бяха част от проучване относно превенцията на рака и от тях беше изискано да докладват средната продължителност на съня си. По онова време резултатите от изследването изглеждаха изненадващи, но след това бяха потвърдени от подобни в Европа и Източна Азия.Колко е оптималното време за сън?

Според проучванията хората, които спят между 6.5 и 7.5 часа на вечер, живеят най-дълго. Тези, които спят по 8 или повече, или по-малко от 6.5, живеят по-малко.

Изглежда има доказателство за това, че недоспиването и прекалено многото сън имат еднакъв отрицателен ефект върху хората.

Може би е интересно да се отбележи, че продължителността на дългия сън е от 8 часа нагоре и да спим 8.5 часа може да е по-лошо от това да спим само 5 на вечер. Можем само да гадаем защо хората, които спят от между 6.5 и 7.5 часа на ден , живеят повече, но ние всъщност не знаем причината.

Например не сме сигурни, че човек, който спи по-малко ще живее по-дълго, ако започне да си почива повече или пък някой, който спи много ще има по-дълъг живот, ако започне да става по-рано.

Нещо, което трябва да знаете като атлети или бодибилдъри е, че един от малкото моменти, когато мускулите растат е по време на сън. За трениращите сънят е изключително важен за възстановяването, всъщност той е толкова важен, колкото самите тренировки.

8 - часовият мит е разбит!

Позовавайки се на изследванията и информацията от първа ръка, можем да обобщим, че 8-часовият мит е оборен, но това все пак си остава средната продължителност на съня при повечето хора. Възможно е количеството сън, от което се нуждаем, да се определя от гените ни и затова да има ранобудници, както и поспаланковци.

Гените ни може да определят продължителността на съня, от която има нужда тялото ни, за да се възстанови. Те детерминират времева гама, в която ранобудниците се нуждаят от по-малко количество сън от средното, а поспаланковците по-голямо.

Недоспиването

Когато не покрием нуждите си от сън, които тялото ни изисква, възниква така нареченото недоспиване. То може да се натрупва постепенно. Има различни признаци, когато страдаме от недоспиване:➡ Дневна сънливост
➡ Умора
➡ Проблеми с концентрацията
➡ Слаба преценка
➡ Увеличен риск от инциденти
➡ Други здравни усложнения

Може да се преборим с недоспиването като си дремваме повече от време на време или просто си лягаме по-рано.

Заключение

Сънят е много важен за всеки, независимо дали е бодибилдър или нетрениращ човек, така че се старайте тялото ви да получава необходимата му почивка!

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Да се адаптираме към идващите студени месеци!

Да се адаптираме към идващите студени месеци!

19 Септември 2018

Септември и Октомври са месеци, известни със своята неустойчивост и променливост. Един ден слънчевите лъчи са толкова горещи, че ни “хвърлят” в няко...

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

03 Август 2018

Три ключа за изграждане на мускулна маса от Арнолд Шварценегер 1. Покачването на чиста мускулна маса не е пр...

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

13 Юли 2018

Според последните проучвания, повече от половината от възрастното население в страната има завишени нива на х...

Пригответе се за тренировка!

Пригответе се за тренировка!

07 Юли 2018

Подготовката за добра тренировка трябва да започне много преди да изпиете предтренировъчните добавки и да стъп...