Хранене за гиганти

Добавена на 24 Октомври 2017 | Категория: Хранене | Добави в любими

За да растат, билдерите се нуждаят от сън. Оптималното му количество за повечето здраво трениращи в период за маса е 8 ч.

През това време не горите толкова калории, както през останалото време на деня, но някакви все пак се горят. И ако през нощта не ставате, за да ядете, за енергията, необходима по време на сън, тялото се обръща към мускулната маса и почва да я топи. Получава се гатанка: сънят е растеж, но и разграждане на мускулната тъкан за енергия.

Как тялото реагира на това постене е важна част от решението на тази гатанка. Някои издържат с часове, без да се хранят, с минимален негативен ефект върху физиката им. Други, ако искат да запазят чистата си мускулна маса, трябва да се хранят през два часа. Хардгейнърите например имат големи проблеми с опазването на мускулите си през нощта, ако не вземат предпазни мерки. Ето какво да правите преди, по време и след сън, за да запазите повечето от мускулите си.

Преди сън

4 часа преди лягане. Последното голямо хранене с твърда храна за деня да е около 4 ч. преди лягане. В него трябва да има голяма порция протеин – около 40-60 г според размерите и метаболичните ви нужди. Добро решение е голяма пържола или голямо парче риба, както и 2-3 пилешки гърди. Към тях добавете голяма порция зеленчуци или салата. Въглехидратите да са малко, тъй като енергийните нужди са по-ниски, отколкото в другите части на деня. Ако растете или качвате лесно подкожна мазнина, не си позволявайте повече от малка порция сложни въглехидрати – половин средно голям картоф или половин купичка бял или кафяв ориз. Хардгейнърите се нуждаят от повече калории и могат да ядат нормални порции сложни въглехидрати с последното си голямо хранене за деня – цял голям печен картоф или цяла купичка бял или кафяв ориз.

2 часа преди лягане – моментът за още едно малко хранене с твърда храна. Всички билдери могат да приемат 20-40 г протеин – „обедна” пържола, пилешки гърди и сварени яйца. Хардгейнърите да добавят и сложни въглехидрати, но порциите им да са по-малки, отколкото в последното голямо хранене. За препоръчване са малък печен картоф и филийка пълнозърнест хляб. Ако обаче сте на диета или лесно качвате мазнини, в това последно хранене избягвайте въглехидрати.

Точно преди лягане. В рамките на 30 минути преди лягане вземете 20-40 г казеин – най-добре да е в т. нар. micellar форма, тъй като се запазва до 7 ч в тялото. Така той доставя необходимите му аминокиселини и няма да се наложи то да прибегне до мускулите за енергия. Смесете казеина с вода или мляко (или комбинация от двете). Може да включите и плод (банан, половин пъпеш, голяма праскова или ябълка), без значение дали сте хардгейнъри или сте на диета. Фруктозата в тях попълва запасите чернодробен гликоген, което предотвратява катаболизма след като заспите. Ако пък идеята за въглехидрати преди лягане ви шокира, вземете само протеинов шейк.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Хранене
Ядките, които да включим към хранителния си режим!

Ядките, които да включим към хранителния си режим!

05 Октомври 2018

Заради своето високо съдържание на мазнини, някога ядките са имали репутацията на храни, които трябва да се избягват ако човек е решил да влиза във ф...

Как да консумираме правилно плодове?

Как да консумираме правилно плодове?

25 Юли 2018

Въпреки че здравословното хранене напоследък е много популярно, трябва да се внимава. Така например храни и н...

Кажете СТОП на стареене с Витамин Е

Кажете СТОП на стареене с Витамин Е

24 Юли 2018

Експертите са единодушни, че витамин Е забавя процесите на стареене благодарение на това, че защитава клеткит...

7 мита за храната, която ядем!

7 мита за храната, която ядем!

06 Юни 2018

Мит № 1: Биохраните са по-полезни от другите Биологичното земеделие е например много полезно за почвата. Но ...