Глюкоманан
Добавена на 18 Декември 2016 |
Категория: Статии |
Добави в любими
Глюкомананът (Glucomannan) са диетични фибри, извлечени от Конджак(Amorphophallus konjac. Брашното от конджак се използва за направата на желето Коняку (Konnyaku), което е традиционен хранителен продукт в Япония.
Богатите на фибри храни като овеса са известни със свойството си да редуцират холестерола, да контролират кръвната захар, да помагат за доброто изхождане и редуциране на телесното тегло чрез придаване на усещане за ситост. Консумирането на достатъчно фибри чрез храната, обаче, се оказва трудна задача, затова и суплементацията с фибри набира все по-голяма популярност. Глюкомананът превъзхожда останалите суплементи с едно просто качество - необходимата доза е пъти по-малка. Когато глюкомананът се постави във водна среда, набъбва до 17 пъти по-голям размер от първоначалния. Това го прави доста лесен и удобен начин за набавяне на така есенциалните за здравия организъм фибри.
Източници за извличане:
Въпреки че може да бъде извлечен и от други източници като дрожди, всички компании предпочитат конджака, тъй като предлага по-чист екстракт на по-ниска цена.
Дозиране:
Изследванията сочат, че дневната доза трябва да бъде 3-5гр на отделни дози преди основните хранения.
Терапевтични свойства
➡ Някои изследвания намират глюкоманана за ефективен при подобряването на общия холестеролов профил - увеличаване на "лошия" LDL холестерол за сметна на "добрия" HDL.
➡ Свойството му да увеличава обема си до 17 пъти в стомаха пък придава осезаемо усещане за ситост, което води до хранене в по-малки порции и редуциране на телесното тегло.
➡ Глюкомананът спомага за регулирането на кръвната захар, затова може да бъде използван за лекуването на диабет.
➡ Като всички фиброви продукти, би могъл да помогне със запека.
Безопасност:
В Япония продуктите богати на глюкоманан се използват от векове без странични ефекти. При суплементация с глюкоманан единствените възможни странични ефекти са газове, разстроен стомах, което се оправя с намаляване и регулиране на дозата.
Богатите на фибри храни като овеса са известни със свойството си да редуцират холестерола, да контролират кръвната захар, да помагат за доброто изхождане и редуциране на телесното тегло чрез придаване на усещане за ситост. Консумирането на достатъчно фибри чрез храната, обаче, се оказва трудна задача, затова и суплементацията с фибри набира все по-голяма популярност. Глюкомананът превъзхожда останалите суплементи с едно просто качество - необходимата доза е пъти по-малка. Когато глюкомананът се постави във водна среда, набъбва до 17 пъти по-голям размер от първоначалния. Това го прави доста лесен и удобен начин за набавяне на така есенциалните за здравия организъм фибри.
Източници за извличане:
Въпреки че може да бъде извлечен и от други източници като дрожди, всички компании предпочитат конджака, тъй като предлага по-чист екстракт на по-ниска цена.
Дозиране:
Изследванията сочат, че дневната доза трябва да бъде 3-5гр на отделни дози преди основните хранения.
Терапевтични свойства
➡ Някои изследвания намират глюкоманана за ефективен при подобряването на общия холестеролов профил - увеличаване на "лошия" LDL холестерол за сметна на "добрия" HDL.
➡ Свойството му да увеличава обема си до 17 пъти в стомаха пък придава осезаемо усещане за ситост, което води до хранене в по-малки порции и редуциране на телесното тегло.
➡ Глюкомананът спомага за регулирането на кръвната захар, затова може да бъде използван за лекуването на диабет.
➡ Като всички фиброви продукти, би могъл да помогне със запека.
Безопасност:
В Япония продуктите богати на глюкоманан се използват от векове без странични ефекти. При суплементация с глюкоманан единствените възможни странични ефекти са газове, разстроен стомах, което се оправя с намаляване и регулиране на дозата.
BodyTime.bg препоръчва следните продукти: