Фолиева киселина! част 1

Добавена на 19 Май 2018 | Категория: Статии | Добави в любими
Фолиевата киселина или т.нар. фолацин принадлежи към водноразтворимите витамини от групата В (по-точно В9) и е един от най-важните за доброто здравословно състояние на нашия организъм. Представлява жълтооранжев кристален прах и е с брутна формула C19H19N7O6. Фолацинът представлява коензим, необходим на тялото, за да натрупа мускулна маса и да образува хемоглобин, тъй като взима активно участие в синтеза на аминокиселината серин, в метаболизма на тирозин, витамините С и В12.



➡ Фолиева киселина - защо е толкова важна?

Фолиевата киселина намалява риска от вродени увреждания на бебето до 70%, като спомага за правилното развитие на гръбначния стълб и мозъка, участва в образуването на ДНК и РНК, благодарение на което се активизира клетъчния растеж. Витамин В9 участва активно и в процесите на метаболизъм - превръща аминокиселината цистеин в метионин, като по този начин намалява нивата на първата аминокиселина в кръвта, което е от особено значение за доброто състояние на плацентата и своевременно намалява риска от преждевременно раждане.

Освен това, фолиевата киселина спомага за нормалното образуване на червени кръвни телца, предпазвайки организма от развитие на анемия и оказва благотворен ефект върху нервната система, намалявайки нивото на стресовите хормони. Този витамин играе ключова роля и в усвояването на останалите витамини от групата В, като осигурява енергия за организма и му помага по-лесно да се пребори с умората.

Фолиевата киселина е витамин, който организмът не може сам да възпроизведе, нито пък да складира дълго време...

...което означава, че е необходимо ежедневно организмът да си осигури прием на витамин В9 чрез храната или допълнителни хранителни добавки, по съвет на специалист. Човешкото тяло е устроено така, че не може да произвежда фолиева киселина, нито пък може да съхранява запаси от нея за по-дълъг срок от време, а естествената фолиева киселина, която се приема чрез храната, е нестабилна и губи своята активност по време на термична обработка или поставена в условия на стайна температура.

Фолиевата киселина, постъпвайки в организма, попада в черния дроб и плазмата, както и в еритроцитите, а там се свързва с желязо и спомага за формирането на хемоглобин. Чернодробното депо за витамин В9 успява да покрие нуждите на организма за период от три месеца, при положение, че напълно е прекратен приемът на киселината.

Най-добрите източници на витамин В9 са:

Всички листни зеленчуци (зелени салати, зеле, магданоз, спанак), аспержи, броколи, карфиол, зрял фасул, грах, домати, ряпа, ечемик, кълнове, леща, ориз, пшеничен зародиш, овесени ядки, нахут; черен дроб, агнешко и говеждо месо, меки сирена, яйца, а също така и пълнозърнест хляб. Плодовете с най-високо съдържание на фолиева киселина са: авокадо, папая, портокали и ягоди. В някои страни фолиевата киселина се използва като хранителна добавка при производството на тестени изделия (фиде, макарони, спагети и др.).



➡ Каква е препоръчителната доза?

Според Американската национална здравна служба препоръчителната дневна доза витамин В9 е 100 mcg, а за бременни жени - 400 mcg. Проучвания показват, че жени, приемали фолиева киселина един месец преди да заченат и след това през първия триместър от бременността си, намаляват до 70% риска от вродени деформации на своето бебе. Имайки предвид, че около 50% от бременностите не са планирани, специалисти препоръчват редовен прием на фолиева киселина от всички жени в детеродна възраст. Трябва да се отбележи, че фолиевата киселина е единствената хранителна добавка, спрямо която потребностите на бременната жена се увеличават двойно. Освен това няма опасност тя да бъде предозирана, ако жената консумира храна, достатъчно богата на витамин В9 и заедно с това приема синтетичен такъв. Дори и в относително високи дози фолиевата киселина остава нетоксична и не предизвиква алергични реакции от страна на организма.

➡ До какво води недостигът на фолиева киселина?

Известно е, че фолатите са голям брой съединения със сходна биологична активност, включени в редица ензими, които участват активно в синтеза на голям брой аминокиселини и нуклеотиди. Което пък от своя страна означава, че те играят ключова роля в процесите на синтез на ДНК и РНК, които определят клетъчното делене. Дефицитът на тези съединения предизвиква нарушения в процесите на делене на клетката, проявявайки се най-силно в регенериращите се тъкани.

Недостигът на витамин В9, заедно с В12 води до нарушения в процесите на образуване на миелиновите обвивки на периферните нерви и дегенеративни промени в гръбначния мозък. От друга страна се наблюдава нарушение и в образуването на червени кръвни клетки и последваща анемия, особено пък при хора с беден режим на хранене.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:





Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Да се адаптираме към идващите студени месеци!

Да се адаптираме към идващите студени месеци!

19 Септември 2018

Септември и Октомври са месеци, известни със своята неустойчивост и променливост. Един ден слънчевите лъчи са толкова горещи, че ни “хвърлят” в няко...

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

03 Август 2018

Три ключа за изграждане на мускулна маса от Арнолд Шварценегер 1. Покачването на чиста мускулна маса не е пр...

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

13 Юли 2018

Според последните проучвания, повече от половината от възрастното население в страната има завишени нива на х...

Пригответе се за тренировка!

Пригответе се за тренировка!

07 Юли 2018

Подготовката за добра тренировка трябва да започне много преди да изпиете предтренировъчните добавки и да стъп...