Есенциалните аминокиселини, нещо повече за тях.
Добавена на 10 Май 2017 |
Категория: Хранителни добавки |
Добави в любими
Есенциалните аминокиселини са тези, които не могат да бъдат произведени от тялото въз основа на други вещества и затова трябва да бъдат доставяни от външни източници като храна или хранителни добавки.
Есенциалните аминокиселини са девет. Това са левцин, изолевцин, валин, триптофан, хистидин, лизин, метионин, фенилаланин и треонин. Те не трябва да се бъркат с условно есенциалните аминокиселини, с които се наименуват тези, които са нужни при определени условия или групи от хора.
Ето къде се срещат те в нашето хранене:
Валин — съдържа се в граха,зърнените култури, месото, гъбите, млечните продукти, фъстъците, соята
Изолевцин — съдържа се в граха, бадемите, кашуто, пилешкото месо, нахута, яйцата, рибата, лещата, черния дроб, месото, ръжта, повечето семена, соята.
Левцин — съдържа се в граха, месото, рибата, неполирания ориз, лещата, ядките и повечето семена.
Лизин — съдържа се в рибата, месото, млечните продукти, граха, пшеницата, ядките.
Метионин — съдържа се в млякото, месото, рибата, яйцата, фасула, лещата и соята.
Треонин — съдържа се в млечните продукти и яйцата, в умерени количества в ядките и бобовите култури.
Триптофан — съдържа се в овеса, бананите, фурмите, фъстъците, сусама, кедровите ядки, прясното и кисело мляко, изварата, рибата и месото.
Фенилаланин — съдържа се в граха, говеждото и пилешко месо, рибата, соята, яйцата, изварата, млякото.
Аргинин — съдържа се в тиквеното семе, свинското и говеждо месо, фъстъците, сусама, киселото мляко, швейцарското сирене.
Сред деветте есенциални аминокиселини има три, които се отличават от другите. Това са левцин, изолевцин и валин, които се наричат верижно разклонени или BCAA. Те се отличават с разклонена молекулна структура и съставляват близо 35% от есенциалните аминокиселини, които се намират в човешката мускулатура.
При добавяне на есенциални аминокиселини към микс от протеин и въглехидрати се отбелязва увеличаване на инсулиновия отговор. Установява се, че този ефект се стимулира не само от левцина, но и от фенилаланин и тирозин. Установена е връзка между секрецията на инсулин и плазмените нива на тези три аминокиселини
BodyTime.bg препоръчва следните продукти: