Енергия без стимуланти!

Добавена на 19 Ноември 2017 | Категория: Статии | Добави в любими
Повече от нас са използвали така популярните на пазара азотни буустъри или енергитици. Въпреки, че това са изключително ефективни продукти, истината е, че всеки от тях съдържа солидно количество стимуланти, от които кофеинът е най-мекият и слаб.

За голяма част от трениращите, стимулантите създават дискомфорт като нервност, високо кръвно налягане, проблеми със съня, покачване на кортизола и други. Един от най-актуалните проблеми със стимулантите е привикването към тях. Трябва да се подчертае и най-големият им недостатък, който е, че те са абсолютно противопоказни за хора с проблеми със сърцето, кръвното и нервната система.




Същестува голям набор от съставки, които представляват "светлата" страна на ноотропиците (вещества, които въздействат върху нервната система и мозъчната дейност). В следващите редове ще разгледаме накратко най-популярните от тях.

Таурин

Една от най-евтините и достъпни аминокиселини на пазара. Тауринът е известен като подобрител на инсулиновата чувствителност и често се комбинира с креатин, защото подобрява усвояването му.

Тауринът въздейства изключително положително върху нервната система, като ефектът му е двуяк. От една страна, тауринът подобрява настроението, менталната функция, работата на нервната система и фокуса. От друга страна, той успокоява нервната система и мускулните съкращения, като в това отношение се комбинира добре с магнезий. Така тауринът може да се използва успешно като предтренировъчен стимулатор и като възстановителен продукт след тренировка или преди сън.

Допаминови прекурсори

Допаминът е мощен възбуждащ невротрансмитер, който стимулира работата на нервната система и въздейства положително върху фокусът и менталната нагласа.




Най-мощните прекурсори на допамин са тирозин, н-ацетил л-тирозин, кавча (mucuna pruriens) и L-DOPA. Докато тирозинът и н-ацетил л-тирозин са безвредни, то за кавча и L-DOPA има достатъчно противопоказания и трябва да се подхожда внимателно.



Ацетилхолинови източници

Ацетилхолин е мощен невротрансмитер, който е важен за мозъчната функция и мускулните съкращения. Не случайно ацетилхолинът се свърза с контрола върху мускулите и приемът на неговите прекурсори може да доведе до увеличаване на мускулната сила и регулиране на психологическите бариери пред високите тежести. Освен това, ацетилхолинът въздейства благоприятно и при възстановяването на нервната система от тежките тренировки.

Най-добрите прекурсори на ацетилхолин са Холин Битартрат, DMAE, Alpha-GPC, Ацетил Л-Карнитин, Хуперзин А и CDP-Choline. Тези вещества подобряват драстично концентрацията и менталната нагласа, както и желанието за тренировка.


Винпоцетин

Винпоцетин е умерен мозъчен стимулатор, който подобрява кръвоснабдяването на мозъка, концентрацията и паметта. Приемът на винпоцетин би имал и положителен ефект преди тренировка, особено ако се комбинира с някои от горепосочените вещества.

Адаптогени

Адаптогените са клас билки, които спомагат на организма да се адаптира към стресовите ситуации, умората и физическите препятствия. Голяма част от адаптогените съдържат вещества, които стимулират мозъчната дейност, подобряват паметта, фокуса и настроението, и драстично въздейства върху силата, възстановяването и издръжливостта.

Част от адаптогените биха били ползотворни и преди тренировка, особено в комбинация с други ноотропици. Най-подходящите предтренировъчни адаптогени са родиола, левзея, елеутеро, жен-шен и кордицепс.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:





Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Да се адаптираме към идващите студени месеци!

Да се адаптираме към идващите студени месеци!

19 Септември 2018

Септември и Октомври са месеци, известни със своята неустойчивост и променливост. Един ден слънчевите лъчи са толкова горещи, че ни “хвърлят” в няко...

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

03 Август 2018

Три ключа за изграждане на мускулна маса от Арнолд Шварценегер 1. Покачването на чиста мускулна маса не е пр...

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

13 Юли 2018

Според последните проучвания, повече от половината от възрастното население в страната има завишени нива на х...

Пригответе се за тренировка!

Пригответе се за тренировка!

07 Юли 2018

Подготовката за добра тренировка трябва да започне много преди да изпиете предтренировъчните добавки и да стъп...