Ехинацеа!

Добавена на 01 Юли 2017 | Категория: Без категория | Добави в любими
Ехинацеята е растение с произход от Северна Америка, което расте около пътищата, прериите, полетата и някои гори. Тя се нарича „змийски корен”, защото расте от дебел черен корен, който индианците използват при ухапване от змия.

Билкарите считат това растение за един от най- добрите пречистватели на кръвта и ефективен антибиотик. Ехинацеята активира имунната система на организма, като увеличава шансовете за спечелване на битката с всяка болест. Тази популярна билка е била използвана, за да пребори обикновената настинка и за облекчаване на симптомите на сенна хрема.Индианците са използвали различни видове, за да лекуват охапванията от отровни насекоми и змии, зъбобол, възпалено гърло, рани, както и заушка, вариола и морбили. Новозаселниците в Америка бързо са открили терапевтичната употреба на растението, като бързо са го превърнали в една от най- продаваните билки за лечение в САЩ. От началото на 20- ти век са написани стотици научни статии, които се фокусират върху имуностимулиращите свойство на растението.

Съставките му включват етерично масло, полизахариди, полиацетилени, бетаин, гликозид, сескитерпени и кариофилен. Ехинацеята съдържа и мед, желязо, дъбилни вещества, белтъчини, мастни киселини, витамините А, Ц и Е. Най - важните имуностимулиращи компоненти са големите полизахариди (като инулина), които увеличават производството на Т - клетките и повишават активността на други клетки, които са родени убийци. Мастноразтворимите алкиламиди и кофеиновата киселина гликозид, наречена ехинакозид, също допринасят за силните ефекти на билката при стимулиране на имунната система.Доказано е чрез изследвания на хора и животни, че ехинацеята подобрява миграцията на белите кръвни клетки, които атакуват чуждите микроорганизми и токсини в кръвта. Проучванията показват, че това свойство на билката може да се окаже полезно при борбата с раковите клетки.

Ехинацеята може да подобри състоянието на организма при почти всички инфекциозни заболявания. Изследванията показват, че билката предотвратява образуването на ензима, който разрушава естественатта преграда между здравите тъкани и вредните организми. Ехинацеята се счита за ефективен терапевтичен агент при много инфекциозни състояния, включително инфекции на горните дихателни пътища, обикновена настинка и синузит. Билката е лек антибиотик, който е ефективен срещу стафилокок и други инфекции.

Антибактериалните свойства може да стимулират заздравяването на рани и са от полза при проблеми с кожата, изгаряния, ухапвания от насекоми, язви, псориазис, акне и екзема. Противовъзпалителните свойства на ехинацеята помага за облекчаване на артрита и подуването на лимфните възли.

Тази билка може да се използва при хомеопатичните лечения на синдром на хронична умора, лошо храносмилане, гастроентерит и загуба на тегло.

Не са известни странични ефекти при правилна употреба на ехинацея!

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от - Без категория -
Ядките, които да включим към хранителния си режим!

Ядките, които да включим към хранителния си режим!

05 Октомври 2018

Заради своето високо съдържание на мазнини, някога ядките са имали репутацията на храни, които трябва да се избягват ако човек е решил да влиза във ф...

Как да укрепим сърцето със зеленчуци?

Как да укрепим сърцето със зеленчуци?

03 Октомври 2018

Есента е тук. Сезонът, в който богатството на плодове и зеленчуци е най-голямо. Именно поради тази причина хо...

Възстановявай се на макс!

Възстановявай се на макс!

02 Октомври 2018

Възстановявай се на макс! Това е единствената цел на този внимателно подбран стак, освен добрата цена, ще ус...

Защо да спортуваме?

Защо да спортуваме?

28 Септември 2018

Мотивацията е едно от най – важните неща, които човек трябва да има, за да може да тренира пълноценно! Тя е ...