Бойни спортове, да разнообразим фитнеса!

Добавена на 16 Август 2017 | Категория: Статии | Добави в любими

Нека си го кажем, за някои от нас всекидневното ходене до залата, вдигането на тежести и скучното кардио вече не са толкова привлекателни. А и какво толкова сме спечелили освен по-добро здраве и естетически ползи (което не е малко, естествено)? Има ли практическо приложение на това, че можем да бутнем 150 на лежанката или да клекнем с толкова?

Сигурни сме, че има много хора, които ще кажат, че бъркаме, но нека разгледаме една по-практична алтернатива на фитнеса, която ще ни подобри физическата форма, баланса, координацията - неща, които използваме всекидневно. Тази алтернатива са бойните изкуства.

Доказано е, че бойните изкуства са надеждна алтернатива на традиционните тренировъчни методи и не само помагат за постигане на определени фитнес цели, но и учат на самоотбрана, изграждат самоувереност, дисциплина и характер като цяло.

Хора от всички възрасти тренират бойни изкуства по целия свят. Над 70 милиона практикуват корейското Тае Куон До.

Колко ефективни са бойните изкуства като заместник на фитнеса?

През април 2003 година е имало проучване в Корея, което е сравнявало хора на средна възраст, които практикуват бойни изкуства, с такива, които водят по-заседнал начин на живот. Тестът е включвал 18 човека- 14 мъже и 4 жени на възраст между 40-60 години. Половината от тях са практикували бойни изкуства. Двете групи са били изравнени като пол и възраст.

Следните неща са били изследвани: структура на тялото, баланс, гъвкавост, сила, мускулна издръжливост и аеробен капацитет. Резултатите от теста са доста впечатляващи и убедителни. Хората, практикуващи бойни изкуства, са показали по-добър аеробен капацитет, баланс, гъвкавост, мускулна издръжливост, сила, а освен това са били с много по-малко телесни мазнини (огромна разлика от 12%) от останалите.

Трениращите бойни изкуства са били в състояние да направят почти 2.5 пъти повече лицеви опори и коремни преси за определено време. Всичко това доказва, че бойните изкуства са отличен начин за изграждане на отлична физическа форма.

Какво трябва да предприемете? Какво да тренирате?

Има толкова много различни стилове бойни изкуства, които действа по най-различни методики. Най-разпространени са Тае Куон До, карате, тай чи и кунг-фу. Тренировката по бойни изкуства не предлага просто физическо подобрение, но и психическо, духовно. Повечето треньори се стремят да подобряват фокуса и дисциплината. Различната степен под формата на определен цвят колан е бонус, който ще ви мотивира допълнително. Преди да изберете подходящото за вас бойно изкуство, няма да е зле да направите 1-2 тренировки, за да усетите за какво става въпрос.

Недостатъкът

Въпреки че е трудно да намерим негативни черти в бойните изкуства като алтернатива на фитнеса, то все пак трябва да споменем, че те могат увеличат стреса в ставите (в зависимост от вида на бойното изкуство).

Заключение

Бойните изкуства са доказани като страхотна алтернатива на фитнеса. Те предоставят умения и физически способности, които може да изградите единствено във фитнес залата, а освен това учат на самоотбрана, концентрация и дисциплина.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Да се адаптираме към идващите студени месеци!

Да се адаптираме към идващите студени месеци!

19 Септември 2018

Септември и Октомври са месеци, известни със своята неустойчивост и променливост. Един ден слънчевите лъчи са толкова горещи, че ни “хвърлят” в няко...

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

03 Август 2018

Три ключа за изграждане на мускулна маса от Арнолд Шварценегер 1. Покачването на чиста мускулна маса не е пр...

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

13 Юли 2018

Според последните проучвания, повече от половината от възрастното население в страната има завишени нива на х...

Пригответе се за тренировка!

Пригответе се за тренировка!

07 Юли 2018

Подготовката за добра тренировка трябва да започне много преди да изпиете предтренировъчните добавки и да стъп...