Какво трябва да знаете за NAC ( Н-Ацетил Цистеин )?

Добавена на 27 Януари 2012 | Категория: Хранителни добавки | Добави в любими

Н-Ацетил Цистеин (NAC) е метаболит на сяра - съдържащата аминокиселина цистеин. Цистеинът се среща във високопротеиновите храни, но NAC - не. NAC се произвежда в човешкото тяло. Цистеинът играе важна роля при цикъла на сярата, тъй като играе роля като донор на сяра във фаза 2-детоксикация и като донор на метил при конверсията на хомоцистеин до метионин.

Цистеинът помага за синтезирането на глутатион, един от най - важните природни антиоксиданти и детоксикатори. NAC е ацетилирана форма на л - цистеин.

NAC увеличава нивата на глутатион


NAC бързо се метаболизира до вътреклетъчен глутатион. Глутатионът действа като мощен антиоксидант в тялото. Глутатионът детоксикира химикалите в по - малко вредни съединения. NAC също така предпазва организма от токсичността на ацетаминофена и се използва в болниците при пациенти, натровени с ацетаминофен. Доказано е, че NAC е ефективен при лечение на чернодробна недостатъчност.

NAC и тежките метали


Тежките метали като олово, живак и арсен се пречистват и отстраняват от организма благодарение на NAC. Той увеличава екскрецията на цинк и други важни минерали, когато се приема в рамките на продължителен период от време. Ето защо е важно да приемате цинк, мед и други микроелементи, когато консумирате NAC.

NAC намалява слузта


NAC разцепва дисулфидните връзки, конвертирайки ги в две сулфидрилни групи. Това действие води до разпадането на микопротеиновата слуз в белите дробове, намалявайки дължината на веригите и изтънявайки слузта, подобрявайки състояния като бронхит и грип.

Проучванията са показали, че NAC облекчава симптомите и предотвратява рецидиви при хора с хроничен бронхит. NAC помага за предотвратяване на грипната инфекция, намаляване на симптомите на съществуваща грипна инфекция и намаляване на продължителността на заболяването, ако се приема по 1200 милиграма на ден.

NAC и имунната система


Известно е, че глутатионът помага при транспортирането на хранителни вещества към лимфоцитите и фагоцитите, два основни вида имунни клетки, а също така защитава клетъчните мембрани. Чистият глутатион, приеман като хранителна добавка, има слаба абсорбция, така че NAC се счита за по - добър метод за повишаване нивото на клетъчен глутатион. NAC се изследва като средство за лечение на СПИН.

NAC и рака


Доказано е, че NAC намалява разпространението на определени клетки от лигавицата на дебелото черво и може да намали риска от рак на дебелото черво при хора с повтарящи се полипи в дебелото черво. Действията му като антиоксидант и стимулатор на глутатиона също допринасят в борбата с рака.

За какво трябва да внимавате, когато приемате NAC?


Когато приемате NAC, се препоръчва да консумирате поне 2 - 3 пъти повече витамин C в същото време. Неспазването на това може да доведе до повече вреда, отколкото полза. Витамин C помага и за запазването на глутатиона, който се произвежда от цистеина, така че да може да продължи действието си като антиоксидант.

Дозиране на NAC


От 250 милигра до 1500 милиграма на ден.

Безопасност на NAC


Счита се, че NAC е безопасен за консумация в неговата терапевтична доза. Всеки, който усеща неприятни симптоми при при прием на NAC, трябва го прекрати.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Коментари

 • Anonimus
  Симов Цистеин хидрохлорид, прахообразен кристал чист 99 %, цена 80 лв./кг, предлага
  0877089460.
  Доставка куриер.
  05 Юни в 11:20
 • Anonimus


  According to locals, Paintings very best time to visit the caves is all about 11:00 if the sun lights up the cavern fantastically.Heroes MusuemReferred to because the Muzium Tokoh Negeri, the Heroes Museum - adjacent to your Pahang Tourism office - is housed insideMother and Child painting a fantastically refurbished colonial-era mansion.Opened in 2000, Mother day painting is situated close by their state Mosque and it has six galleries as well as an audio-visual room in addition to a library.sunglassesandhandbagsfromjiyouarts201320724
  24 Юли в 06:55
Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Хранителни добавки
Възстановявай се на макс!

Възстановявай се на макс!

02 Октомври 2018

Възстановявай се на макс! Това е единствената цел на този внимателно подбран стак, освен добрата цена, ще усетите и висококачествените продукти, кои...

The Anabolic Stack

The Anabolic Stack

27 Септември 2018

Готови ли сте за най - сериозното качване на мускулна маса, което сте постигали до сега? Тези три продукта, ...

ALL IN - Стак за шампиони

ALL IN - Стак за шампиони

20 Септември 2018

Искате ли да направите най - правилната покупка на суплементи? Ако отговорът е да, това е вашият стак! То...

Малко хапче, много сила, кое е то?

Малко хапче, много сила, кое е то?

05 Септември 2018

Синефринът, като хранителна добавка е познат от близо десетилетие, а за науката той е познат от 1944 год. Ка...