7 съвета как да се справите с подутия стомах и газовете.

Добавена на 09 Март 2012 | Категория: Статии | Добави в любими

Подутият стомах често е причина за отменяне на планове или просто дрехи, които ни стягат и се чувстваме дискомфортно - все проблеми, които нарушават естествения ни ритъм.

Причината за газовете, обаче, често се крие във вредни навици, които са станали част от режима ни. Вместо да потърсим решение с елементарни промени в начина ни хранене, започваме да търсим справяне с лекари и лекарства.

1. Не пийте течности по време на хранене! Никаква кола, кафе, чай, мляко или сок! Единственото, което може да си позволите е половин чаша вода със стайна темперетура. Течностите унищожават храносмилателните ензими, които се отделят при дъвченето на храната. Резултатът е затруднено храносмилане и газове.

2. Дъвчете хубаво храната! Храносмилането започва именно в устата. Какво се случва там с храната отговаря за целия процес. Това наистина е жизненоважен елемент и често е причина за подут стомах.

3. Не смесвайте прекалено много различни видове храна! Оставете плодовете или десерта за по-късно. Колкото повече видове, толкова по-трудно е на организма да обработи храната. По-еднообразната храна позволява на тялото да усвои по-успешно веществата и по този начин храносмилането работи по-ефективно.

4. Опитайте 1 супена лъжица ябълков оцет в половин чаша вода 20 минути преди или 30 минути след ядене! Ябълковият оцет поддържа стомашния pH баланс, така че храната да се разпада ефективно по време на храносмилателния процес.

5. Джинджифилът е много успешен помощник на храносмилането! Добавете като подправка към яденето или опитайте чай от джинджифил.

6. Магданозът е отлична билка за редуцирането на газовете! Използвайте го повече в готвенето или добавете пресен магданоз към фрешовете си.

7. Опитайте суплементи, които подпомагат храносмилането! Пробиотиците и храносмилателните ензими ще помогнат за правилното храносмилане и ще поддържат червата ви в оптимална форма.

Ако подуването продължава, дискомфорта е траен, премахнете лактозата (Diary), пшеничните и житните продукти (Wheat) от хранителния си режим, за да проверите как ще се чувствате.

Ако газовете са траен проблем, то това може да означава алергия или свръхчувствителност към дадени храни. Млечните продукти са богати на лактоза и често са причина. Пшеничните и житните продукти от години биват отричани от множесто изследвания.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Коментари

  • Anonimus
    bgrnhy А може ли да се пие половин литър вода 20-30мин преди Хранене, защото съм чувал че помага за прибирането на стомаха ?
    10 Март в 11:09
Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Да се адаптираме към идващите студени месеци!

Да се адаптираме към идващите студени месеци!

19 Септември 2018

Септември и Октомври са месеци, известни със своята неустойчивост и променливост. Един ден слънчевите лъчи са толкова горещи, че ни “хвърлят” в няко...

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

03 Август 2018

Три ключа за изграждане на мускулна маса от Арнолд Шварценегер 1. Покачването на чиста мускулна маса не е пр...

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

13 Юли 2018

Според последните проучвания, повече от половината от възрастното население в страната има завишени нива на х...

Пригответе се за тренировка!

Пригответе се за тренировка!

07 Юли 2018

Подготовката за добра тренировка трябва да започне много преди да изпиете предтренировъчните добавки и да стъп...