Хранителната стратегия на Арнолд

Добавена на 10 Ноември 2012 | Категория: Хранене | Добави в любими

Рецептата на Арнолд Шварценегер от онези години: много твърда храна, подкрепена с протеинови шейкове. Просто и ефикасно.


Информация


Най-ранните данни за хранителните навици на Арнолд свидетелстват, че съветът му към обикновеният човек е да приема около 1 - 1,1 г протеин за килограм тегло дневно; билдерът обаче трябва да консумира поне по 2,2 г за кг всеки ден. Още от 1970-а, а дори и по-отрано, той препоръчваше животинските източници на протеин като яйца, риба, месо и млечни продукти като най-добрите протеинови храни за билдерите. Арнолд наблягаше на важността от твърдата храна като главен източник на витамини и минерали в диетата. В добавка приемаше витаминни и минерални суплементи като начин да обогати тези храни, особено по време на интензивни тренировки или фази на растеж, когато необходимостта от тях нараства.

По време на кариерата си Арнолд се хранеше 6 пъти дневно. През 70-те години хранителният му план за деня бе три големи хранения с твърда храна и три закуски, отново с твърда храна. Общият брой калории при храненето му за маса бе 5000 дневно, в които влизаха и 300 г протеин.

Протеиновите шейкове от съставки, намиращи се по това време, бяха част от хранителната му стратегия. Една такава негова комбинация оттогава бе 2 чаши мляко, половин чаша обезмаслено сухо мляко, едно яйце и половин чаша сладолед, всичко разбито в шейкър. Подобни протеинови напитки често заменяха по-малките закуски с твърда храна. Основното в тази стратегия обаче бе хранителното постоянство. Арнолд винаги е бил привърженик на безусловната хранителна бодибилдинг програма и спазваше всички изисквания за необходимите дневни приеми на протеин, калории и хранителни съставки.

Анализ


Хранителните съвети на Арнолд от началото на 70-те са все още в синхрон със златните стандарти днес, препоръчвани от всички. Въпреки че имаше солидни познания по науката за хранене на културистите, по-важен без инстинктът и силата му да наблюдава и анализира. Повечето от това, което знаем за храненето днес, не бе известно – или доказано – по време на върховите му години. По-голямата част от хранителната му програма, която тогава бе под въпрос, по-късно се оказа, че е била вярна – както в общи линии за храненето, така и в конкретни детайли като приема на протеин и съотношението между макрохранителните съставки.

Почти винаги Арнолд подчертаваше колко важно е храненето за културиста, въпреки че го правеше с по-малко ентусиазъм и детайли, отколкото когато ставаше въпрос за тренировката му. Може би това бе заради факта, че той бе доста напред с материала в сравнение с хората около него и съперниците му и сигурно затова в книгите и интервютата си той не му отделяше такова внимание. Точно така бе и със суплементите. Арнолд винаги е разчитал на подсилка с протеин, витамини и минерали, като в същото време разчиташе да набави основните си хранителни съставки от твърдата храна. Въпреки че идеята му за протеинови шейкове малко се различава от нашата днес, концепцията е същата. По времето на Арнолд тенденцията при протеиновите шейкове бе да се използват безвкусни нископроцентни протеини на прах, които трениращият смесваше с мляко, яйца и банани, докато шейковете днес имат повече ефикасен протеин за растеж. Независимо от това Арнолд вярваше, че приемът на калории от течен протеин е начинът да ускори мускулния растеж.

Арнолд грешеше за много малко неща. Той разбираше важността на мазнините и въпреки че препоръчваше много добри техни източници като ядки и растителни мазнини, съветваше да се приема и майонеза, която е богата на наситени мазнини. А може би и в бъдеще и тук ще се окаже прав. Наситените мазнини са важни за увеличаване отделянето на тестостерона, така че репутацията им в бодибилдинг средите като нездравословни храни започва да се поправя.

Резюме


Хранителният план на Арнолд от 1970-а е базов по принцип, дори да се вземе предвид всичко, което научихме за бодобилдинг храненето след неговата ера. На хранителната му диета му липсват само сложните научни суплементи просто защото тогава те не съществуваха. Съвременната наука – както напоследък се оказа с креатина и глутамина – може би щеше да му даде още повече предимства и може би щеше да подобри дори и неговата физика. И въпреки това от хранителна гледна точка може да се каже, че без значение от времето, никой състезател не би спечелил предимство пред него. Добре е да се запомни една негова мисъл: „Тренировката без приема на правилната храна е като орането на поле без в него да се сее – от това няма да израсне нищо”.

Коментари

  • Anonimus
    Satellite television the likes of Paintings also typically offer you the solution of Thanksgiving oil painting, provided that the satellite receiver box is up to date.Quite simply, Night sky painting is usually television's equivalent towards the upgrade from film to high-tech digital cameras.Nevertheless, watching movie or sports occasion within this type of crystal-clear high quality and top-notch multichannel audio might be all it should produce the switch.sunglassesandhandbagsfromjiyouarts201310718
    18 Юли в 04:23
  • Anonimus
    Endure, N will try to possess a your hands on Oil Painting not to mention comes your boyfriend's mother. Your girlfriend locates for you landscape oil painting deceased together with your ex-girlfriend internet business bankcard pinned that will the girl skin area.Sister Mike comes Christmas oil painting within the facility, when they have one particular consult with Dexter. Pal Sam shows Dexter your guy have to release facts get and permit him self to discover the light.sunglassesandhandbagsfromjiyouarts201310719
    19 Юли в 05:33
Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Хранене
Ядките, които да включим към хранителния си режим!

Ядките, които да включим към хранителния си режим!

05 Октомври 2018

Заради своето високо съдържание на мазнини, някога ядките са имали репутацията на храни, които трябва да се избягват ако човек е решил да влиза във ф...

Как да консумираме правилно плодове?

Как да консумираме правилно плодове?

25 Юли 2018

Въпреки че здравословното хранене напоследък е много популярно, трябва да се внимава. Така например храни и н...

Кажете СТОП на стареене с Витамин Е

Кажете СТОП на стареене с Витамин Е

24 Юли 2018

Експертите са единодушни, че витамин Е забавя процесите на стареене благодарение на това, че защитава клеткит...

7 мита за храната, която ядем!

7 мита за храната, която ядем!

06 Юни 2018

Мит № 1: Биохраните са по-полезни от другите Биологичното земеделие е например много полезно за почвата. Но ...