Ядките, които да включим към хранителния си режим!

Добавена на 05 Октомври, Категория: Хранене, Напиши коментар

Заради своето високо съдържание на мазнини, някога ядките са имали репутацията на храни, които трябва да се избягват ако човек е решил да влиза във форма. Това обаче наистина е било отдавна – горе-долу в същите „тъмни времена“, когато се е вярвало, че яденето на мазнини автоматично води до трупане на мазнини по тялото.
Прочети цялата статия >

Как да консумираме правилно плодове?

Добавена на 25 Юли, Категория: Хранене, Напиши коментар

Въпреки че здравословното хранене напоследък е много популярно, трябва да се внимава. Така например храни и напитки, които се рекламират за полезни, всъщност може да ни донесат повече вреда. Последната изненада идва от експертът по диететика и хранене на Елена Чедиа.
Прочети цялата статия >

Кажете СТОП на стареене с Витамин Е

Добавена на 24 Юли, Категория: Хранене, Напиши коментар

Експертите са единодушни, че витамин Е забавя процесите на стареене благодарение на това, че защитава клетките от увреждане от свободните радикали. Този витамин е един от най-известните и мощни антиоксиданти. Има данни, че той спомага за укрепване на имунитета дори при възрастните хора; помага за изхвърлянето на токсините от цигарения дим; облекчава симптомите на болестта на Паркинсон; забавя развитието на катаракта и болест на Алцхаймер. Резултати от някои изследвания показват, че витамин Е може да облекчи силната болка в краката, предизвикана от нарушение на кръвообращението, което се предизвиква от накуцване. А кремове и масла, съдържащи витамин Е, спомагат да заздравяване на увредена кожа.
Прочети цялата статия >

7 мита за храната, която ядем!

Добавена на 06 Юни, Категория: Хранене, Напиши коментар

Мит № 1: Биохраните са по-полезни от другите

Биологичното земеделие е например много полезно за почвата. Но за съжаление, биохраните не са по-полезни от останалите, произвеждани от традиционното земеделие. Количествата пестициди, съдържащи се в храните, са като цяло толкова малки, че не играят съществена роля. Вярно, биологичните зеленчуци съдържат по-малко нитрати от другите, но не е много ясно дали това е предимство. Едно време се смяташе, че нитратите се превръщат в човешкото тяло в нитрити и нитрозамини, които причиняват рак.
Прочети цялата статия >

Храна за ума!

Добавена на 17 Април, Категория: Хранене, Напиши коментар

Комбинацията от бадеми и розмарин ще сътвори вкусно чудо за мозъка и паметта ви, особено ако сте от хората, които боравят с много и разнородна информация ежедневно.
Прочети цялата статия >

Яйцата и защо са нужни в ежедневното хранене!

Добавена на 03 Април, Категория: Хранене, Напиши коментар

Ако всяка сутрин консумирате яйца за закуска, ще донесете на организма си двойна полза. Първо, яйцата са един от най-добрите избори за старт на деня и второ – те са извор на младостта. Консумацията на дори едно яйце дневно доказано подобрява скелетната мускулатура и предпазва организма от някои болести, които са рискови при по-голяма възраст на хората.
Прочети цялата статия >

Кои са най - калоричните зеленчуци?

Добавена на 27 Февруари, Категория: Хранене, Напиши коментар

Учени от Харвард публикуваха резултатите от мащабно изследване, след приключването на което са съставили негативен списък. В него са включени зеленчукови култури, които не се препоръчват на хора с наднормено тегло или предразположени към него. Диетолозите настояват: ако искате да сте стройни - изключете ги от менюто си!
Прочети цялата статия >