Тренировката на Арнолд (I-ва част)

Добавена на 10 Декември 2012 | Категория: Тренировки | Добави в любими

Информация


Откакто стъпи на професионалната бодибилдинг сцена, за тренировъчните методи на Арнолд Шварценегер е писано много. Без значение дали става въпрос за интензивността му, за твърдоглавата му настойчивост или за постоянството, с което се придържаше към специфични тренировъчни техники, тренировката му бе обект на повишено внимание от всички билдери или пишещи за бодибилдинга.

От първия си тренировъчен ден Арнолд се различаваше от другите трениращи както по методи, така и по интензивност. В книгата си „Arnold: The Education of a Bodybuilder”той обяснява как от първата си тренировка се е привързал към тежестите с комбинация от ентусиазъм и свирепост: „Обичах усещането как студеното желязо и стомана се загряваха от допира ми, както и звуците и мириса на залата. Започнах да живея, за да бъда в нея”.

Най-ранните тренировки на Арнолд бяха прости: работа върху цялото тяло (с подчертан акцент върху прасците и корема) в три непоследователни дни от седмицата. В началото на 1960-а дори най-модерните машини бяха елементарни и неудобни за използване. Затова билдерите разчитаха почти изцяло на базовите упражнения със свободни тежести: изтласкване от лег, флайсове и пуловъри за гърди, набирания на лост, гребания с щанга и мъртва тяга за гърба, сгъвания с щанга или дъмбели за бицепсите, изтласквания от лег с тесен хват и френски преси за трицепсите; клякания лег екстензии и сгъвания за задната част на бедрата за краката. Пресите бяха основно упражнение за корема, а повдиганията за прасци се правеха на стълба или на блокче. С това започна и Арнолд – тези упражнения му послужиха за основа на тренировката му.

Въпреки че започна с програма, очертана за него от наставниците му, след като стана по-уверен във възможностите си, Арнолд я прекрои според собствените си предпочитания. По принцип той следваше програмите на идола си Рег Парк, така, както бяха публикувани в списанията. Парк бе голям привърженик на базовите движения с най-големите възможни тежести и сравнителни малък (5 до 10) брой повторения. В съответствие с това Арнолд си бе втълпил, че трябва да се придържа към базови упражнения, за да стигне целите си.

Почти от самото начало Арнолд бе достатъчно уверен, за да експериментира с тялото си в тренировки с по-малко режим и по-голяма инстинктивност. Ето как обяснява това той в книгата си “Building the legs of the Oak”:

“В началните ми дни в Австрия опитах най-странните тренировки. Те никога не следваха някаква приемлива форма някаква форма. Всичко се решаваше по най-инстинктивния начин. Тренировъчните ми партньори и аз решавахме върху коя мускулна група искаме да работим в този ден и след това започвахме да я бомбардираме с постоянство”.

Въпреки че Арнолд проповядваше традиционната „три дена в седмицата” система, той усети сравнително рано, че тялото му може да поеме повече. Тогава той увеличи тренировката до 6 дена в седмицата, тренирайки мускулните групи в редуващи се дни. Познат днес като тренировъчен сплит, този тренировъчен метод в средата и кая на 60-те години бе нещо нови и този, който го усъвършенства – ако не бе и неговият откривател – бе самият Арнолд. Карето показва 6-дневният тренировъчен сплит, който той използваше в състезателната си кариера тогава.
Коментари

  • Anonimus
    A some time ago, I received a copy of theDesigner Replica Handbagsreview, but I think I should wait a couple of days,waiting for the results . This is a good idea, because now we have two copies of the bags to compare. TheReplica Gucci Handbags is not perfect, but they are pretty nice.I 'is not always optimistic when it comes to some of the designerChanel Bagssites. That's why I carefully check all policies and information to ensure that even the

    worst case, I can still get my money back. But it is not the case this time.sunglassesandhandbagsfromjiyouarts201320705
    05 Юли в 06:25
Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Тренировки
На море с плочки!

На море с плочки!

27 Юни 2018

Първо да започнем с разбиването на един мит! Много хора си мислят, че за да имате релефен корем е необходимо да правите колкото се може повече ко...

Чийтинг, за или против?

Чийтинг, за или против?

15 Юни 2018

Чийтингът се ползва, за да можем да вдигаме по- големи тежести, отколкото бихме могли със стриктната техника ...

Зимата, сезонът на мускулната маса!

Зимата, сезонът на мускулната маса!

18 Октомври 2017

Шест месечна програма, която ще ви направи ХЪЛК през зимата За бодибилдърите зимата е наистина добър сезон....

Помощ!  Имам малък прасец...

Помощ! Имам малък прасец...

04 Ноември 2016

Прасецът е един от най – пренебрегваните мускули, той е съставен от група мускули, които са свити в една голя...