Тендинити на ротаторната група (II-ра част)

Добавена на 28 Ноември 2012 | Категория: Статии | Добави в любими

Възстановяване. След като болката изчезне, не се хвърляйте веднага на щангите или дъмбелите. Възвръщането към всекидневните дейности, вкл. фитнес залата, трябва да става постепенно, като се избягват ситуации, при които травмата може да се повтори. Всички трениращи с тежести, без значение от нивото и опита им, трябва да правят упражнения за укрепване на ротаторната група както за по-бързо възстановяване, така и за предпазване от поява на тази травма впоследствие.

Ефикасен начин за това е леката външна ротация (известна и като L флайс), изпълнена от лег настрани с дъмбел или на макара. Тежестите не трябва да са по-големи от 1,5-4,5 кг. След тренировка охлаждайте винаги с лед ставата, склонна към хронична болка. Добре е да знаете и че гребанията с една ръка и от седеж са упражнения, стабилизиращи рамото, така че ако имате болки в него, го включете в програмата си за гърба като рехабилитация.

Оставен без лечение и при продължаване на упражненията, тендинитът на ротаторната група може да предизвика трайна загуба на пълната й функция, както и на рамото като цяло. Възможна е появата на т.нар. капсулити, които водят до ограничаване амплитудата на движение на рамото – състояние, познато и като „замразено” рамо. Има случаи, когато пациентите никога не успяват да възстановят пълната си функция на увредената раменна става.

Затова предпазването е най-добрият лек – а и като поддържате ротаторната си група силна, ще избегнете този проблем още преди да се е появил. И ако травмата се повтаря отново и отново, не мислете, че просто имате „слаби” стави – може би става въпрос за незавършена напълно рехабилитация на ротаторната група след първия тендинит.

L Флайс


Легнете на една страна на лежанката или на пода и вземете лек дъмбел в работната ръка, която е близо отстрани до тялото. Сгънете лакътя й на 90 градуса и го дръжте сравнително неподвижен. За да усилите мускулите infraspinatus и teres minor е необходимо да вдигате долната част ръката с дъмбела нагоре (външна ротация). Направете 2 серии от по 20 повторения.
Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Да се адаптираме към идващите студени месеци!

Да се адаптираме към идващите студени месеци!

19 Септември 2018

Септември и Октомври са месеци, известни със своята неустойчивост и променливост. Един ден слънчевите лъчи са толкова горещи, че ни “хвърлят” в няко...

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

03 Август 2018

Три ключа за изграждане на мускулна маса от Арнолд Шварценегер 1. Покачването на чиста мускулна маса не е пр...

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

13 Юли 2018

Според последните проучвания, повече от половината от възрастното население в страната има завишени нива на х...

Пригответе се за тренировка!

Пригответе се за тренировка!

07 Юли 2018

Подготовката за добра тренировка трябва да започне много преди да изпиете предтренировъчните добавки и да стъп...