Източници на протеин и насоки за правилна употреба

Добавена на 28 Януари 2011 | Категория: Хранителни добавки | Добави в любими
Първото нещо, което трябва да споменем за протеините e, че трябва да си ги набавим на първо място с храната, а като хранителна добавка да се приема само когато е най-необходимо.

Наистина е хубаво да се пият протеинови шейкове като добавка, но те не трябва да заместват основното хранене в никакъв случай!

Протеиновите източници се класифицират като пълни и непълни. Пълните съдържат всички незаменими аминокиселини, от които тялото се нуждае.

При непълните липсва най-малко една от аминокиселините и поради това тази празнина трябва да се запълни от други хранителни източници. Например да ядем ориз заедно с боб, двата продукта се допълват взаимно и ни доставят нужните аминокиселини.

Суроватъчен протеин


Суроватката е протеин, който е остатъчен продукт при производството на млечни изделия. Суроватъчният протеин е с висока биологична стойност, усвоява се много бързо от организма ( от 30 минути до 1 час ) и е от голяма полза при стимулирането на мускулния растеж, когато се комбинира с добра тренировъчна програма.

Биологичната стойност е мярка за качеството на протеина, който приемаме. Най-добрият вариант едновременно и при режим на сваляне на тегло, и при изграждане на мускулна маса, е да приемаме едновременно суроватъчен и казеинов протеин. Изследванията са показали, че в използването на тези добавки няма нищо вредно.

Млечен протеин


Млечният протеин е съчетание между казеин и суроватъчен протеин в определено съотношение, а млечно-яйчният протеин съчетава свойствата суроватката, казеина и яйчния протеин.

Времето за разграждане на тези протеини е в зависимост от съотношението, в което се намират съставящите ги протеинови елементи.

Казеин


Казеинът е бавен протеин и е изключително важен с функцията си да предпазва от катаболизъм, т.е. мускулно разграждане. Антикатаболните му свойства са незаменими за трениращите, тъй като спомагат за по-голяма сила и увеличена чиста мускулна маса.

Най-добре е казеиновите продукти да се приемат преди лягане, за да се осигури постоянен приток на аминокиселините в тялото през нощта. Казеинът стимулира освобождаването на холецистокинин, хормон, който подтиска апетита.

Казеиновият протеин е полезен и при сваляне на излишни килограми, и при качване на мускулна маса. Обикновено се разгражда от 6 до 8 часа.

Телешки протеин


Tелешкият протеин изолат доставя мощно изграждане на мускулите чрез говеждо месо с по-високи нива на аминокиселини, отколкото всички други източници на протеини, използвани в добавки, включително: суроватка, соя, мляко и яйца.

Едно от предимствата на правилното хранене с говеждо месо е неговото естествено високо съдържание на креатин. Говеждото е един от най-добрите естествени източници на креатин. За възбуждане на анаболни активaтори и клетки CARNIVOR доставя 20 пъти повече креатин, отколкото една пържола!

Яйчният протеин


Яйчният протеин е един от най-известните и най-важни за организма. Той съдържа всички незаменими аминокиселини, които са необходими за оптимално възстановяване след интензивни тренировки за изграждане на мускули.

Тези от нас, които искат да постигнат нещо във фитнеса, трябва да знаят, че яйчният протеин е от най-високо качество, съдържа всичко необходимо и е задължително да го консумираме – цели белтъци или на прах, няма значение. Той се разгражда по – бавно от суроватъчния и по-бързо от казеина.

По-някои показатели дори превъзхожда суроватката. Яйчният протеин съдържа най-високи нива на аланин, метионин и цистин, а и като цяло има най-високо ниво на аминокиселни с разклонена верига, които са изключително важни за играждането на мускулите.

Чрез специален инхибиторен пептид яйчният протеин помага за задържане на потока на аминокиселини в тялото, което е от голямо значение. Разгражда се 2 до 3 часа.

Коноп


Друг протеинов източник е конопът. Коноповото масло е добър източник на полиненаситени мастни киселини. Той има добра биологична стойност и добър профил на аминокиселините.

Ориз


Оризът е добър източник на протеин, но е непълен, защото не съдържа аминокиселините лизин и треонин. Уверете се, че го комбинирате с други хранителни източници. Ако това е хранителна добавка, то прочетете на етикета дали съдържа лизин и треонин.

Соев протеин


Соевият протеин, от друга страна, не е толкова ефективен като суроватката или казеина при изграждането на мускулна маса. Соята може да има неблагоприятно влияение върху тестостерона и холестерола.

Един от най-популярните продукти сред вегетарианците е именно соята. В Азия, където често я консумират, тя никога не е била основно ястие, а по-скоро подправка.

В момента се предлагат доста соеви бургери, хот-дог или други подобни закуски, но в крайна сметка те си остават- “junk food”, т.е. нездравословна храна, която не е истинска алтернатива, ако искате добър хранителен режим.

Независимо към кой вид протеин се насочите, то помнете следните неща:


➡ Мъже, оставете соята, има далеч по-добри източници на протеин за вас!

➡ Пийте много вода, докато приемате повече протеин от обикновено, за да помогнете за доброто функциониране на бъбреците си

➡ За да балансирате увеличената киселинност в организма си, не забравяйте да увеличите количеството на плодовете и зеленчуците в хранителния си режим.

➡ Добре е жените да приемат повечe калций, ако са увеличили количеството протеин, който консумират!

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Коментари

 • Anonimus
  К.Петков Тази статия наистина беше написана на достъпен език...Поздравления
  23 Юни в 12:39
 • Anonimus
  Симов Суроватъчен протеин /казеин/, млечен изолат с белтъчно съдържание 90 %, жълт кристален прахообразен без консерванти овкусители и подсладители, произв. МЕГГЛЕ,
  цена 20 лв./кг.
  Доставка куриер, за контакт 0877089460.
  15 Юли в 14:36
 • Anonimus
  на 12 години съм и се чудя дали да си купя 100% Whey Gold Standard ще ми навреди ли на сърцето или другаде ?
  27 Декември в 19:28
Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Хранителни добавки
Възстановявай се на макс!

Възстановявай се на макс!

02 Октомври 2018

Възстановявай се на макс! Това е единствената цел на този внимателно подбран стак, освен добрата цена, ще усетите и висококачествените продукти, кои...

The Anabolic Stack

The Anabolic Stack

27 Септември 2018

Готови ли сте за най - сериозното качване на мускулна маса, което сте постигали до сега? Тези три продукта, ...

ALL IN - Стак за шампиони

ALL IN - Стак за шампиони

20 Септември 2018

Искате ли да направите най - правилната покупка на суплементи? Ако отговорът е да, това е вашият стак! То...

Малко хапче, много сила, кое е то?

Малко хапче, много сила, кое е то?

05 Септември 2018

Синефринът, като хранителна добавка е познат от близо десетилетие, а за науката той е познат от 1944 год. Ка...