Проблемът КОРТИЗОЛ

Добавена на 25 Юли 2012 | Категория: Статии | Добави в любими

Въпрос: Непрекъснато чета за кортизола и неговото влияние върху мускулния катаболизъм.

Ако действието му е толкова разрушително, защо тогава организмът го изработва и по какъв начин може да се предотврати процесът на разпадане на мускулите, който той предизвиква ?

Отговор: Отговорът на този въпрос лежи дълбоко в структурата на нашата ДНК. Кортизолът в действителност е резултат от развитието на нашата генетична структура, която се е изграждала в продължение на 4 милиона години. Когато организмът се подложи на натоварване или стресова ситуация, той включва механизма „сражавай се или бягай”, който мигновено повишава нивото на кортизола многократно над нормата.

Биологичното устройство на кортизола е такова, че в случаите когато първобитният човек е бил подложен на някаква заплаха или е изпитвал раздразнение, равнището на кортизола се повишавало и мобилизирало тялото му за действие, „отчупвайки си” част от мазнините и мускулните запаси, които е превръщало в „допълнителното гориво”, от което организма се нуждае при възникването на екстремални условия, както и за намаляване последващите отоци в случай на травми.

За съвременните хора, които активно се занимават със спорт, както и за спортистите тренингът е вид травма и организмът реагира на всяка тренировка като на заплаха за съществуването си. Умственото натоварване предизвиква почти същата отрицателна реакция на организма, както физическото. В резултат на това натоварване в системата ви за адаптиране постъпват сигнали за изработване на кортизол. В резултат на това може да се случи така, че количеството на кортизола да не може да се върне в нормалните си граници в продължение на много дълъг период от време. Докато равнището на кортизола е повишено, организмът се пренастройва, като започва буквално „да разяжда” тези с толкова труд развивани мускули, които започват да се разпадат на аминокиселини, а те, след като попаднат в черния дроб, се преобразуват в глюкоза. Този процес се нарича гликогенеза.

Освен това повишеното ниво на кортизола намалява или дори блокира постъпването на анаболичните строителни блокове, необходими за синтеза на белтъка. Това означава, че при повишено равнище на кортизола скъпите хранителни добавки на основата на аминокиселини и белтък изпълняват по-лошо своята основна функция по възстановяване растежа на клетките.

Анаболичните стероиди заглушават катаболичния ефект на кортизола. Въпреки това както е известно, равнището на кортизола расте с космическа скорост, когато атлетът престане на приема стероиди. Фосфатодилсеринът (PS) е натурално вещество, което снижава равнището на кортизола с повече от 30%, затова е първенецът сред антикатаболичните средства. В действителност той може дори да усили ефективността на другите добавки.

Това показва, че добавките с PS трябва да бъдат основният продукт за всички билдъри, които се стремят да натрупат маса. Избавете се от разрушителното действие на кортизола и ще растете, както никога досега.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Коментари

  • Anonimus
    bankhead хаха добра реклама са си направили на продукта
    29 Юли в 14:14
Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Да се адаптираме към идващите студени месеци!

Да се адаптираме към идващите студени месеци!

19 Септември 2018

Септември и Октомври са месеци, известни със своята неустойчивост и променливост. Един ден слънчевите лъчи са толкова горещи, че ни “хвърлят” в няко...

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

03 Август 2018

Три ключа за изграждане на мускулна маса от Арнолд Шварценегер 1. Покачването на чиста мускулна маса не е пр...

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

13 Юли 2018

Според последните проучвания, повече от половината от възрастното население в страната има завишени нива на х...

Пригответе се за тренировка!

Пригответе се за тренировка!

07 Юли 2018

Подготовката за добра тренировка трябва да започне много преди да изпиете предтренировъчните добавки и да стъп...