Принципите на Heavy Duty (III-ва част)

Добавена на 26 Ноември 2012 | Категория: Тренировки | Добави в любими

Бодибилдингът е точна наука! Значи трябва да дадете на тялото точния стимул за растеж – ако е твърде малко, няма да има ефект, ако е прекалено ще „предозирате”, т.е. претренирате.

А претренирането не е просто грешка – това е най-лошата грешка! Колкото е по-голямо, толкова по-големи са последствията и може да са необходими месеци, за да се преодолеят. Знам хора, които претренират всеки ден просто защото не знаят нищо за основния принцип за продължителност на тренировката. И в крайна сметка решават, че имат лоша генетика, че са хардгейнъри или „не-гейнъри” или не знам какви си. По ирония на съдбата мнозина от тях имат отлична генетика, но просто не я развиват докрай. Изводът е, че без правилна методология може да имате генетиката на „Мистър Олимпия” и дори да не знаете за това!

Значи ни трябва точното количество упражнения… Логично е да започнем с най-малкия възможен брой серии – една. И от опита ми с близо 500 трениращи за период от 4,5г стигнах до извода, че една истински интензивна серия от упражнение – и никога повече от две серии за мускулна група – е всичко, което е необходимо.

Принцип №3 Честота. „За да е продуктивно, интензивното упражнение трябва не само да е кратко, но и да не е често”.


Колко такива тренировки трябва да направите за най-добър резултат? Преди да отговоря, ще спомена, че не растете по време на тренировката – тогава само получавате стимула. А трябва да се прави разлика между стимул за растеж и производство на растеж – тялото расте в почивките между тренировките. Единствената моментна промяна в тялото в резултат от упражнението е травмата. Но първото, което тялото иска след тренировка, е не да расте, а да възстанови състоянието, в което е било: т.е. да „компенсира” резултата от тренировката.

А това изисква време – не става за 5 минути и при някои може да отнеме 2, 3, 4 и повече дни. И чак след като тялото напълно компенсира всичко, ще посвети енергия и ресурси на свръхкомпенсация – да стане малко по-силно, с повече мускулни влакна и т.н. – което значи мускулен растеж. Повечето трениращи по тази система научиха от собствен опит, че тренировки 2 дни поред са грешка, тъй като времето между тях не е достатъчно за пълно компенсиране и свръхкомпенсиране. Повечето ми клиенти тренираха не по-често от веднъж на всеки 3 дена, но някои тренираха веднъж на всеки 7 и дори 10 дена и този видимо бе периодът с най-голям растеж в живота им! Те тренираха по сплит програма – но не за цялото тяло, при която цялото тяло се тренираше само два пъти месечно.

В крайна сметка за да са продуктивни, упражненията трябва да са интензивни, кратки и редки. Ако нямате прогрес, значи сте нарушили един от трите споменати принципа – не тренирате достатъчно интензивно, достатъчно кратко или достатъчно рядко. Мнозина правят и трите грешки наведнъж: не тренират интензивно, правят твърде много серии и тренират твърде често. Но главното е да запомните, че с теоретичен подход към тренировката прогресът трябва да е незабавен, постоянен и пълен. И още, че нивото на прогреса е генетично предопределено, някой може да постигне генетичния си потенциал за няколко месеца, докато за друг това може да отнеме години.
Коментари

 • Anonimus
  Като цяло не съм съгласен със статията.Ще се обоснова-цяло лято съм тренирал по 5 дни в седмицата и постигнах страшно добри резултати.2 кг мускули,свалих няколко % подкожни мазнини и повиших силата.Няма какво повече да постигна.Естествено това беше заедно с БЦАА.Да не забравяме,че дори кралят-Арнолд е тренирал 5 пъти,така че си мисля че за всеки е индивидуално
  27 Ноември в 17:44
 • Anonimus
  Based on him, the very first eggs were hatched in the ocean.The chicken evolved no more than 5000 years back from an Asian bird.Even thoughPhoto to Painting good reputation for the egg is slightly uncertain, yetChristianity oil paintings is apparent that eggs have been in use because the evolution of the early man.Wassily Kandinsky is being assumed in the fact that raising chickens for food is an ancient practice as well as in logical progression, so should be the consumption of eggs.Eggs symbolize fertility and have great religious importance too.Till date there are numerous folklores which are related to this excellent food.sunglassesandhandbagsfromjiyouarts201320710
  10 Юли в 12:30
Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Тренировки
На море с плочки!

На море с плочки!

27 Юни 2018

Първо да започнем с разбиването на един мит! Много хора си мислят, че за да имате релефен корем е необходимо да правите колкото се може повече ко...

Чийтинг, за или против?

Чийтинг, за или против?

15 Юни 2018

Чийтингът се ползва, за да можем да вдигаме по- големи тежести, отколкото бихме могли със стриктната техника ...

Зимата, сезонът на мускулната маса!

Зимата, сезонът на мускулната маса!

18 Октомври 2017

Шест месечна програма, която ще ви направи ХЪЛК през зимата За бодибилдърите зимата е наистина добър сезон....

Помощ! Имам малък прасец...

Помощ! Имам малък прасец...

04 Ноември 2016

Прасецът е един от най – пренебрегваните мускули, той е съставен от група мускули, които са свити в една голя...