Няколко въпроса към специалиста по фитнес и спортно хранене Джим Стопани - Част II

Добавена на 19 Февруари 2013 | Категория: Статии | Добави в любими

Опитвам се да натрупам мускулна маса, но тренирам сутринта, така че предтренировъчното ми хранене не е на високо ниво.

Знам, че трябва да приемам азотния си бустер на гладен стомах, но как да го съчетая с протеинов шейк и въглехидрати?


➡ Консумирайте азотния бустер, веднага щом се събудите. После, 30 минути по- късно, изпийте протеиновия шейк (около 20 грама суроватъчен протеин). Също така, консумирайте около 20- 40 грама въглехидрати от плодове, за да спрете катаболизма, който е стартирал през нощта, така че да се заредите за вашата тренировка.

Трудно качвам мускулна маса, чувствам се издут през по- голямата част от времето и нямам релеф, твърдост на мускулите. Вярвам, че тялото ми задържа прекалено много вода, а не мазнини. Смятате ли, че трябва да приемам диуретик? Чувал съм, че диуретиците могат да доведат до загуба на сила и мускули. Също така, закуската ми е слаба и се чудя дали гейнър би ми свършил работата като заместител сутринта?

➡ Естествен диуретик няма да реши проблема. Водната задръжка е преходно нещо. Ако проблемът е хроничен, то се уверете, че не консумирате прекалено големи количества натрий. Въпреки че не препоръчвам пълното ограничаване на натрия, то някои хора са по- чувствителни към него. В този случай, ако приемате повече от 4000 милиграма на ден, помислете как да намалите това количество.

Основните виновници за високите нива на натрий са пакетираните и консервирани храни. Определени медицински състояния също могат да причинят задържане на вода. Така че, ако смятате, че сте издути, посетете личния си лекар. Препоръчвам гейнъри единствено за тези, които наистина имат изключително големи затруднения с качването на килограми. Може да консумирате един шейк като заместител на закуската.

Тренирам късно вечер и веднага след тренировка пия шейк от суроватъчен протеин, а чак по- късно казеин преди лягане. Въпреки че се опитвам да натрупам мускулна маса, избягвам въглехидратите след тренировка, защото не искам да се омазня. Как да приемам ZMA преди лягане? Просто няма как да взимам ZMA на гладен стомах.

➡ Тъй като приключвате тренировката си толкова късно, може да комбинирате суроватъчния и казеиновия протеин в шейка си след натоварванията. Предлагам и прием на малко бързи въглехидрати по това време. Инсулиновата чувствителност е по- ниска през нощта и аз обикновено препоръчвам избягването им, но след като сте тренирали, всички въглехидрати, които консумирали, ще се използват за възстановяване и за тласък на мускулния растеж, така че няма да се омазните. Един час след това хранене консумирайте ZMA.

Влияе ли алкохолът на загубата на мазнини?

➡ Да, алкохолът може да спомогне за натрупване на мазнини. Той прави това чрез увеличаване продукцията на метаболит в тялото, който създава повече мазнини. Алкохолът може да попречи и на мускулния растеж, защото намалява тестостерона. Освен това, той нарушава съня ви, което води до намалено производство на хормон на растежа, а този хормон е важен не само за по- голям мускулен растеж, но и за насърчаване горенето на мазнините.




Коментари

  • Anonimus
    Иван Кога да очакваме трета част :)) ?
    20 Февруари в 19:25
Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Да се адаптираме към идващите студени месеци!

Да се адаптираме към идващите студени месеци!

19 Септември 2018

Септември и Октомври са месеци, известни със своята неустойчивост и променливост. Един ден слънчевите лъчи са толкова горещи, че ни “хвърлят” в няко...

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

03 Август 2018

Три ключа за изграждане на мускулна маса от Арнолд Шварценегер 1. Покачването на чиста мускулна маса не е пр...

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

13 Юли 2018

Според последните проучвания, повече от половината от възрастното население в страната има завишени нива на х...

Пригответе се за тренировка!

Пригответе се за тренировка!

07 Юли 2018

Подготовката за добра тренировка трябва да започне много преди да изпиете предтренировъчните добавки и да стъп...