Мъртва тяга

Добавена на 15 Август 2011 | Категория: Упражнения | Добави в любими

Тип : Силово
Основни мускули, извършващи движението : Четириглав бедрен мускул
Други мускули, участващи в движението : Предмишница, прасец, долна част на гърба, трапец, средна част на гърба
Екипировка и оборудване : Щанга
Ниво : Начинаещи
Движение : Дърпане

Начин на изпълнение


➡ Застанете до щангата, стъпалата са на ширината на раменете. Хванете щангата малко по-широко от ширината на краката. Свийте коленете, свалете надолу седалището, гърбът е изправен. По време на упражнението главата е изправена напред, а погледът е насочен напред и леко нагоре.

➡ При изправяне поемете тежестта първо с мускулите на краката и седалището, за да включите през следващия етап мускулите на гърба. Водете тежестта близо до тялото и никога не гледайте надолу.

➡ Веднага след изправяне на тялото отпуснете раменете надолу и напрегнете целия гръб и седалищните мускули. Не се навеждайте назад, не издърпвайте раменете назад.

➡ Бавно и контролирано се върнете в изходна позиция.

Коментари

 • Anonimus
  aleksandar Ниво : Начинаещи? sramota... znaete li kolko hora se kontuzvat kak moje da pi6e 4e e za na4inaeshti..
  19 Август в 14:25
 • Anonimus
  Десо Изобщо не е срамота, друг е въпроса, че няма кой да ги научи на техника. Мъртвата тяга е задължителна за всеки начинаещ.
  19 Август в 14:27
 • Anonimus
  gg Добре, а кое тогава упражненеи е за напреднали, като тягата не е, аз не съм съгласен.
  19 Август в 18:37
 • Anonimus
  Николай Александаре, а кое е за начинаещи? Бицепсовото сгъване предполагам :D Мъртвата тяга си е страхотно упражнение за начинаещи, като естествено се почне с малки тежести и се научи техниката много добре. След това, тягата става едно от най-ефикасните, ако не и най-ефикасното упражнение за цялостно натоварване - крака, ядро, хват. Контузиите идват от лоша техника и несъобразена тежест.
  21 Август в 12:29
 • Anonimus
  IvyQ Прав си Ники :)
  01 Септември в 11:06
 • Anonimus
  Администратор Това дали една статия е за начинаещ или не, не се определя от това кой колко лесно след изпълнението на упражнението е възможно да се контузи. По други параметри ги определяме.
  01 Септември в 12:17
 • Anonimus
  Hatecrew Ако техниката на изпълнение е правилна, няма опасност от контузии, разбира се, ако не се надценяваш откъм тежести. Когато го правих за първи път стигнах до 40кг, почти толкова, с колкото клякам и съм доволна. Не се контузих, но има човек с мен, който следи дали го изпълнявам правилно.
  05 Октомври в 11:46
 • Anonimus
  Mincho Според мен това упражнение Мъртва Тяга - Deadlift На Английски ако не греша, според мен става за всякакъв тип хора Начинаещи,Напреднали най-важното при Мъртвата Тяга е искате ли да се издължите или нейскате ако нейскате започнете я Но незнам дали някого тук знае това или го е споменал но Мъртвата Тяга Ви Набива Кръсът Следователно той става по Здрав и СЛЕДОВАТЕЛНО СПИРАТЕ ДА РАСТЕТЕ ОТНОСТНО РАЗМЕРА ГОВОРЯ Разбирасе, но все пак ако сте готов на това което казах ви трябва следното нещо 1.Да я правите правилно за да не получите някоя травма и също така да неси играете с килограмите там това беше от мен само да спомена аз съм Начинаещ правил съм я няколко пъти при тренировки почнах преди месец но като я пробвах първия пъст усетих болката в кръстът ми 2 поредни дни и след това ми казаха какво става от мъртвата тяга и за сега съм я спрял но по нататък може да я почна пак Много Добър Сайт за Хранителни Добавки Екипировки и също така Доста Полезни Уроци как да се направи някуе упражнение :)
  29 Ноември в 17:08
 • Anonimus
  Martin а бе приятел седни зачрти малко литература за тоя спорт да видиш какво пише за упражненията с утежение...не забавят растежа , а го ускоряват всеки тийнеиджър е редно да тренира :)
  01 Декември в 08:56
 • Anonimus
  Неизвестен Защо основния мускол да е четириглавия бедрен мускул,като по-скоро е долната част на гърба (кръста) и двуглавия бедрен мускул?
  04 Юни в 22:52
 • Anonimus
  добрин tova e edno ot nai-serioznite uprajneniq kakto v kulturizma taka i v siloviq triboi , v nikakav slu4ai ne e za na4inaeshti , edin nachinaesht bi se kontuzil momentalno!Trqbva praktika i pravilno zipalnenie!bez martva tqga nqma sila!!!
  20 Март в 09:55
Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Упражнения
Защо да спортуваме?

Защо да спортуваме?

28 Септември 2018

Мотивацията е едно от най – важните неща, които човек трябва да има, за да може да тренира пълноценно! Тя е тази, която след дълъг работен ден, дава...

Как да се тонизирате с минимални усилия?

Как да се тонизирате с минимални усилия?

08 Август 2018

В днешното забързано ежедневие рядко ни остава време за спорт. Обикновено физическата активност се свежда до ...

Как се съкращава мускулът?

Как се съкращава мускулът?

07 Август 2018

Вдигате тежести, какво по – просто от това, всеки го може. Сложният процес се случва в самия мсукул. В него п...

Набирането, как и защо?

Набирането, как и защо?

31 Юли 2018

Въпреки че са често пренебрегвано упражнение за гърба, набиранията на лост ще натоварят напълно латералните м...