Контрол на кортизола

Добавена на 02 Ноември 2011 | Категория: Статии | Добави в любими

Как да тренираме здраво без да попадаме в лапите на кортизола?


Повечето от нас са пристрастени към фитнеса и тренират усилено, наистина усилено. Но постоянните тежки тренировки имат един недостатък. Те водят до отделянето на хормон, наречен кортизол, който е кошмар за бодибилдърите. Този хормон разрушава мускулите и води до натрупване на телесни мазнини, което определено всички се надяваме да избегнем.

Кортизолът има и положителен ефект. От една страна, той е основният анти- стрес хормон. Без кортизол ще изпаднете в шок и ще умрете, ако сте изложена на травма. Този хормон играе важна роля след упражнения, като помага за снабдяване с мазнини, за да засили реакциите на синтез на мускулния протеин. Така че не всичко свързано с него е отрицателно.

Как се справят с кортизола най- сериозните атлети, които тренират супер интензивно?


Всякакъв вид интензивни упражнения са в състояние да повишат нивото на кортизол. Но спортистите на най- високо ниво обикновено претренират. Претренирането е форма на стрес, а в отговор на този стрес се от освобождава кортизол.

Маратонците вероятно имат най- високите нива на кортизол, но те имат голям опит и се справят с това. Начинаещите в спорта или упражненията ще отделят повече кортизол от по- опитните състезатели. Един лесен начин да управлявате нивото на този хормон е да получавате достатъчно почивка между упражненията и да спите добре. Високият прием на протеин, особено на аминокиселини с разклонена верига, също помага за възстановяването.Хората, които боледуват, отделят повече кортизол от останалите. Някои индивиди са предразположени генетично да имат високи нива от този хормон. Излишъкът на кортизол в тялото е голям недостатък за тези, които търсят спортен успех, защото той има силно изразени катаболни ефекти.

При кардио или при силови тренировки се отделя повече кортизол?


Ефектът на кардио упражненията върху кортизола е силно преувеличен. Нивата започват да се покачват след един час аеробика. Колкото до силовите тренировки: по- интензивни упражнения = повече кортизол. Но отново трябва да повторим, че при по- опитните спортисти промяната в този хормон е малка или никаква. Те са се адаптирали.

Кое е най - доброто време за тренировка, ако отчитаме влиянието на кортизола?


Нивата на кортизол са най- високи в ранната утрин, така че сутрешните тренировки предизвикват по- голямо отделяне на този хормон. Вечерните упражнения водят до по- малка промяна в нивото на кортизол. Но на практика всеки трябва да тренира тогава, когато се чувства добре.

Кои хранителни добавки помагат за контрола на кортизола?


Счита се, че фосфатидилсерин подпомага за поддържането на здравословни нива на кортизол, ако се приема по 400 милиграма дневно. Друга добавка за тази цел е релора, растителен екстракт. Приемът на въглехидрати по време и след тренировка също намалява освобождаването на кортизол.


Какви са симптомите на излишен кортизол в организма?


Задържане на вода, подуване, излишни мазнини и неуспех в увеличаването на мускулната маса и сила. Кортизолът спомага за отделянето на миостатин, протеин, който разгражда мускулите.

Какви са признаците при недостатъчно отделяне на кортизол?


Забелязват се най - вече слабост и честа умора.

Връзка между кортизола и другите хормони в тялото


Кортизолът има обратна връзка с всички анаболни хормони, включително тестостерона, хормона на растежа и инсулина. Когато се повиши количеството кортизол в организма, тези анаболни хормони намаляват, и обратно.

Заключение


Като за финал трябва да споменем, че хората в добра спортна форма отделят по- малко кортизол дори в най - стресови ситуации от онези, които са затлъстели и не се грижат за тялото си!

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Коментари

 • Anonimus
  tcvetomir kortizola ne e anti stres hormon,proverete si izto4nicite,naprotiv toi se otdelq pri stres,edna ot pri4inite za otslaben imynitet , rakovi zabolqvaniq,i visoko kruvno nalqgane,ina4e da - ima katabolen efekt vurhy muskulite,i tova 4e ne izpadate v 6ok pri travma ne se dalji na nego,vapreki 4e se otdelq :D :D
  02 Ноември в 18:09
 • Anonimus
  juggernout Аз мога да допълня, че миостатина е ген в ДНК-ато на човек който ограничава мускулния растеж.
  12 Ноември в 11:50
 • Anonimus
  ВВ Недей да говориш глупости бе! Миостатина бил ген! Защо не вземеш да прочетеш малко и тогава да говориш! Миостатина е белтък, не е протеин, някои хора въобще не правят разлика между протеин и белтък и си мислят, че е синоним, но аз съм биохимик, и ще кажа, че сложните белтъци се наричат протеиди- имат кофактори, небелтъчни съставки, метални йони и други. Протеините са прости белтъци със третична структура- свързани с дисулфидни мостове! Вярно, че има ген, отговарящ за синтезата на миостатин, но самият миостатин не е ген. Просто последователността от аминокиселини се определя от този ген, протичат процеси транскрипция на гена, образува се иРНК, тя се транслира от тРНК и се образува полипептидна верига и тн.
  11 Декември в 14:44
Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Да се адаптираме към идващите студени месеци!

Да се адаптираме към идващите студени месеци!

19 Септември 2018

Септември и Октомври са месеци, известни със своята неустойчивост и променливост. Един ден слънчевите лъчи са толкова горещи, че ни “хвърлят” в няко...

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

03 Август 2018

Три ключа за изграждане на мускулна маса от Арнолд Шварценегер 1. Покачването на чиста мускулна маса не е пр...

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

13 Юли 2018

Според последните проучвания, повече от половината от възрастното население в страната има завишени нива на х...

Пригответе се за тренировка!

Пригответе се за тренировка!

07 Юли 2018

Подготовката за добра тренировка трябва да започне много преди да изпиете предтренировъчните добавки и да стъп...