Клек с щанга – дядото на всички упражнения

Добавена на 26 Септември 2012 | Категория: Фитнес | Добави в любими

Безспорно клякането с щанга е едно от най-добрите упражнения за развиване както на краката, така и на цялото тяло.

Тук обаче е от изключително значение правилната форма и стриктното изпълнение. Лесно е да се нараните, ако не спазвате следните предпазни мерки:

1. Загрявайте винаги докрай преди тежкия клек. Най-доброто е серия леки лег екстензии и 3-4 серии клякания с много повторения.

2. Tрябва да се чувствате удобно – никой не може да клекне с голяма тежест, ако щангата му смазва раменете или пък му се струва, че е непохватен и тромав.

3. Tъй като всички сме различни, няма правило как да клекнете, за да дадете най-доброто от себе си. Някои обичат маратонки, други обувки, трети клякат боси, при някои разкрачът е около една стъпка, други постигат най-добрия си резултат при по-широка стойка.

4. Kак да се спуснете и изправите са две различни неща. Големите тежести изискват да се наведе напред като тяхна противотежест.

Забележка: гърбът трябва да е естествено извит така, че раменете да са над стъпалата, а седалището да се изнесе леко назад – но гърбът трябва да остане равен и плосък, никога извит! Всички клякания, вкл. максималните единици, се изпълняват стриктно и под контрол – без клякане, тласкане и извит гръб!

Главата е изправена, брадичката сочи напред. Мнозина топ „клякачи” си набелязват точка на стената над нивото на очите и не отделят поглед от нея – така запазват изправеното положение на главата. (Забележка: разрешени са бинтове за коленете и колани.)

Как да изпълним клякането с щанга


А) Kраката ви да са в разкрач 30см един от друг. Щангата се взема от стойка, хватът е на около 30см навън от всяко рамо, като тежестта легне зад врата на върху раменете.

Б) Заставате неподвижни за около 3сек, след което почвате повторението. Гърбът ви трябва да е равен и да се движи естествено по време на движението без никакви резки движения.

В) Когато сте в долно положение, най-важното е стриктното изпълнение, без никакво клатене. Задръжте така една секунда, преди да тръгнете нагоре. (Забележка: трябва да сте загрели напълно преди каквато и да е „единица”.)
Етикети: клек с щанга

Коментари

  • Anonimus
    Много полезна статия :) Браво на ъпа
    26 Септември в 22:19
Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Фитнес
Има ли болка, няма растеж!

Има ли болка, няма растеж!

05 Юни 2018

Ако в началото на тренировката Ви се появи остра болка в рамото, лакътя или коляното и след това постепенно спадне (може дори да изчезне) след няколк...

Най-внушителните трансформации в бодибилдинга

Най-внушителните трансформации в бодибилдинга

09 Октомври 2013

Понякога забравяме, че и най-успешните бодибилдъри са тръгнали отнякъде. Най-често от позиция, подобна на тази...

Няколко въпроса към специалиста по фитнес и спортно хранене Джим Стопани - Част I

Няколко въпроса към специалиста по фитнес и спортно хранене Джим Стопани - Част I

17 Февруари 2013

Можете ли да ми дадете някакви съвети за качване на мускулна маса при скромен бюджет. Какви хранителни добавк...

Какво е да бъдеш шампион?

Какво е да бъдеш шампион?

01 Февруари 2013

Изповедта на професионалния културист Фуад Абиад един ден след Flex Pro 2012 „Един ден след състезанието Flex...