Кетонна диета (диета на Аткинс)
Добавена на 22 Януари 2011 |
Категория: Диети |
Добави в любими

Консумират се храни, богати предимно на белтъчини и мазнини, съдържащи възможно най-малко въглехидрати.
При правилен подход чрез този хранителен режим се постига сравнително бързо и ефективно намаляване на телесните мазнини.
Основна и най-честа грешка е гладуването (т.е. приемането на твърде малко храна). Същността на кетонната диета е възможно най-ефективно елиминиране на въглехидратите от дневното меню.
Като основен енергиен източник организмът използва мазнините и в по-слаба степен – белтъчините. Режимът е максимално ефективен когато е съчетан с физическо натоварване (с подходяща интензивност и честота).
Преминаването към кетонна диета е свързано с влошаване на общия тонус и намаляване на енергичността в началото на режима, а спортуващите при свръхвисока интензивност ще загубят и мускулна маса.
Принципните положения при прилагане на кетонната диета могат да бъдат систематизирани най-общо по този начин:
Въглехидрати
Това е стратегически важният хранителен компонент при този режим. Правилната преценка за вида на храните, количеството им и времето на тяхното приемане е един от основните фактори за успеха на диетата като цяло.
Количество на въглехидратите в дневното меню трябва да бъде възможно най-малко. Въглехидратни храни не се консумират.
Белтъчини
Те са основен макроелемент и постигането на високи резултати се гарантира от правилното им количество и качество. Дневната норма за белтъчините трябва да бъде от 2.0-2.5 g/kg за жените и около 2.5-3.0 g/kg за мъжете.
Подходящи източници на белтъчини са месо (пилешко, телешко, свинско, риба), яйца и млечни продукти (най-добре обезлактени). Старайте се във всяко Ваше хранене да присъства такъв източник. За да постигнете това разпределене нужното количество от споменатите храни на поне 5-6 части.
Мазнини
По време на такава диета те се превръщат в преобладаващ енергиен източник. Подбирайте внимателно източниците им – това е от съществена важност, защото те осигуряват значителна част от калорийния прием за деня и основен енергиен източник. Отлични източници на здравословни мазнини са ядките, семената и маслините, а също така растителните масла. При всички случаи е повече от желателно те да не са термично обработени.
Не забравяйте зеленчуците
Те са задължителни за всеки хранителен режим, включително и като източник на фибри. Разпределете нужната храна за деня в 5-6 или повече хранения, т.е. хранете се през не повече от 3 часа.
Старайте да не пропускате хранене и/или допускате прекалено големи периоди от време между храненията. Приготвяйте хранителните продукти чрез печене на фурна или скара, варене (включително на пара) или задушаване.
Избягвайте възможно най-стриктно пърженето и панирането, а също и пушените храни. Разбира се – зеленчуците спокойно можете да консумирате и сурови. Както вече споменахме, препоръчително е ядките да бъдат сурови. Към края на деня приемайте бавноусвоими белтъчини (извара) и/или белтъчини от различен източник (месо, яйца, извара), като най-добре е да ги комбинирате с малко количество мазнини.
Така ще подсигурите нуждите на организма по време на нощния сън. Ограничете солта и пийте повече вода (поне по 30 ml за всеки 1 kg телесно тегло). Разумният период за поддържане на този хранителен режим е 4-8 седмици. След това задължително преминете към равномерно балансирана диета за 4-6 седмици, преди да подновите спазването на ниско въглехидратен режим (ако се налага).
За да запазите темповете на изгарянето на мазнини, правете леко въглехидратно зареждане през 8-10 дни с около 1 g въглехидрати за всеки 1 kg телесно тегло, но само с препоръчителните за ниско въглехидратен режим храни. Бъдете изключително внимателни с тези зареждащи дни, защото те са провалили старанието на много хора, единствено по психологически причини – наблюдава се лека водна задръжка и временно леко покачване на теглото.
Този ефект бързо бива елиминиран при правилно провеждане на диетата, но често хората мислят, че усилията им са били напразни и прекъсват режима преждевременно, компрометирайки всички постигнати резултати. Оптимални резултати с този хранителен режим се постигат при подходящо физическо натоварване.
Желателно е тренировките Ви да бъдат краткотрайни и с висока интензивност. Продължителните аеробни натоварвания крият риск от хипогликемия заради силно ограничените количества въглехидрати.
Предимства на кетонната диета
➡ Сравнително бърз ефект.
➡ Сравнително лесна за изпълнение и поддържане.
➡ При правилно провеждане режимът е свързан с минимална загуба на мускулна маса.
Недостатъци на кетонната диета
➡ Неподходяща е за хора с бъбречни и чернодробни проблеми.
➡ Неподходяща е за спортисти, подложени на системни високи (близки до максималните) натоварвания, тъй като ще доведе до голям спад в техните постижения и до силно намаляване на мускулната маса.
➡ Зареждащите дни са сериозно психологическо предизвикателство и при неправилното им използване лесно могат да провалят положените усилия.
➡ При провеждането на продължителни аеробни тренировки съществува опасност от хипогликемия
И в заключение – кетонната диета е удачен режим за намаляване на телесните мазнини, но преди всичко трябва да бъде прилаган правилно и строго контролирано.
Честа грешка е приемането на твърде малко калории, което води до бързо и рязко сваляне на килограми, но предимно за сметка на мускулатура и вода, без да бъдат засегнати така нежеланите излишни телесни мазнини.
Продължителното гладуване води до редица здравословни проблеми, сред които са хормонален дисбаланс и нарушения в дейността на имунната система.
Желаем Ви успех и перфектна визия!
Кафе или чай.
7 кисели млека – може да се вземат различни марки за разнообразие.
2-3 килограма месо филе (ако ядете 300 гр. на ден по 7 дни – 2 кг и 100 грама за седмицата). Вземете си 7 различни вида, всеки опакован отделно, така ще знаете, че си вземате една торбичка за деня и храната за офиса е осигурена. Например: 300 грама пилешко филе, 300 грама телешко, 300 грама пуешко, 300 гр. свинско, 300 грама някакъв друг вид и така 7 различни вида, за да има разнообразие през седмицата.
Зеленчуци, ако смятате да си правите салати – домати, краставици, зеле, пресен лук, магданоз, марули.
Допълнителни храни, които са позволени по време на ниско въглехидратна диета:
Яйца (варени).
Сирене и кашкавал в малки количества, защото имат мазнини.
Пълнозърнест хляб в малки количества – 1 филия на ден.
Маслини – по 5-10 на ден.
Овесени ядки – по 2 с.л. на ден.
Всички пресни зеленчуци.
Печена риба.
Грах, боб, леща – 3 пъти седмично, на обяд, по 1 купа, без хляб, със салата
Забранени храни и напитки докато сте на ниско въглехидратна диета
Бял хляб
Газирани напитки – съдържат много захар и са основния проблем за много хора, защото неусетно може да се изпие 1 литър Кока кола и човек хем е гладен, хем се е натъпкал със захар. Ако пиете много газирани напитки, ако само тях спрете, ще отслабнете.
Алкохол, даже и бира
Сладки неща, ако е сладко не се яде, даже и плодове.
Пържено.
Ориз – 2-3 лъжици варен ориз не са проблем, примерно като гарнитура на филето, но повече не.
Картофи – 100 гр. варени картофи на ден също са ок, но не повече. Примерно вместо 1 филия пълнозърнест хляб може да се ядат 100 грама варени (в никакъв случай пържени) картофи или 2-3 лъжици сварен ориз.
Плодове – съдържат много въглехидрати. Няма проблем да изядете 1 ябълка 2-3 пъти седмично или 1 портокал или друго, но като цяло плодовете са с високо съдържание на въглехидрати и се избягват по време на ниско въглехидратна диета.
Натурални сокове – без да усещате се зареждате с въглехидрати. В натуралните сокове освен захар има и консерванти. Ако толкова много ви се пие сок, то нека тогава да е фреш, но да знаете, че 1 чаша фреш се прави от 2-3 плода и това са много въглехидрати.
Сосове – много са опасни – без да се усетите се натъпквате с мазнини.
Пици, кексове, пасти, торти, сладкиши, соленки – има ли в храната тесто – значи има въглехидрати.
Безвъглехидратна диета.