Кетонна диета (диета на Аткинс)

Добавена на 22 Януари 2011 | Категория: Диети | Добави в любими
Кетонната диета е разновидност на ниско въглехидратната и представлява хранителен режим, който се характеризира с приемането на крайно минимални количества на един от основните макронутриенти - въглехидратите.

Консумират се храни, богати предимно на белтъчини и мазнини, съдържащи възможно най-малко въглехидрати.

При правилен подход чрез този хранителен режим се постига сравнително бързо и ефективно намаляване на телесните мазнини.

Основна и най-честа грешка е гладуването (т.е. приемането на твърде малко храна). Същността на кетонната диета е възможно най-ефективно елиминиране на въглехидратите от дневното меню.

Като основен енергиен източник организмът използва мазнините и в по-слаба степен – белтъчините. Режимът е максимално ефективен когато е съчетан с физическо натоварване (с подходяща интензивност и честота).

Преминаването към кетонна диета е свързано с влошаване на общия тонус и намаляване на енергичността в началото на режима, а спортуващите при свръхвисока интензивност ще загубят и мускулна маса.

Принципните положения при прилагане на кетонната диета могат да бъдат систематизирани най-общо по този начин:

Въглехидрати


Това е стратегически важният хранителен компонент при този режим. Правилната преценка за вида на храните, количеството им и времето на тяхното приемане е един от основните фактори за успеха на диетата като цяло.

Количество на въглехидратите в дневното меню трябва да бъде възможно най-малко. Въглехидратни храни не се консумират.

Белтъчини


Те са основен макроелемент и постигането на високи резултати се гарантира от правилното им количество и качество. Дневната норма за белтъчините трябва да бъде от 2.0-2.5 g/kg за жените и около 2.5-3.0 g/kg за мъжете.

Подходящи източници на белтъчини са месо (пилешко, телешко, свинско, риба), яйца и млечни продукти (най-добре обезлактени). Старайте се във всяко Ваше хранене да присъства такъв източник. За да постигнете това разпределене нужното количество от споменатите храни на поне 5-6 части.

Мазнини


По време на такава диета те се превръщат в преобладаващ енергиен източник. Подбирайте внимателно източниците им – това е от съществена важност, защото те осигуряват значителна част от калорийния прием за деня и основен енергиен източник. Отлични източници на здравословни мазнини са ядките, семената и маслините, а също така растителните масла. При всички случаи е повече от желателно те да не са термично обработени.

Не забравяйте зеленчуците


Те са задължителни за всеки хранителен режим, включително и като източник на фибри. Разпределете нужната храна за деня в 5-6 или повече хранения, т.е. хранете се през не повече от 3 часа.

Старайте да не пропускате хранене и/или допускате прекалено големи периоди от време между храненията. Приготвяйте хранителните продукти чрез печене на фурна или скара, варене (включително на пара) или задушаване.

Избягвайте възможно най-стриктно пърженето и панирането, а също и пушените храни. Разбира се – зеленчуците спокойно можете да консумирате и сурови. Както вече споменахме, препоръчително е ядките да бъдат сурови. Към края на деня приемайте бавноусвоими белтъчини (извара) и/или белтъчини от различен източник (месо, яйца, извара), като най-добре е да ги комбинирате с малко количество мазнини.

Така ще подсигурите нуждите на организма по време на нощния сън. Ограничете солта и пийте повече вода (поне по 30 ml за всеки 1 kg телесно тегло). Разумният период за поддържане на този хранителен режим е 4-8 седмици. След това задължително преминете към равномерно балансирана диета за 4-6 седмици, преди да подновите спазването на ниско въглехидратен режим (ако се налага).

За да запазите темповете на изгарянето на мазнини, правете леко въглехидратно зареждане през 8-10 дни с около 1 g въглехидрати за всеки 1 kg телесно тегло, но само с препоръчителните за ниско въглехидратен режим храни. Бъдете изключително внимателни с тези зареждащи дни, защото те са провалили старанието на много хора, единствено по психологически причини – наблюдава се лека водна задръжка и временно леко покачване на теглото.

Този ефект бързо бива елиминиран при правилно провеждане на диетата, но често хората мислят, че усилията им са били напразни и прекъсват режима преждевременно, компрометирайки всички постигнати резултати. Оптимални резултати с този хранителен режим се постигат при подходящо физическо натоварване.

Желателно е тренировките Ви да бъдат краткотрайни и с висока интензивност. Продължителните аеробни натоварвания крият риск от хипогликемия заради силно ограничените количества въглехидрати.

Предимства на кетонната диета


➡ Сравнително бърз ефект.
➡ Сравнително лесна за изпълнение и поддържане.
➡ При правилно провеждане режимът е свързан с минимална загуба на мускулна маса.

Недостатъци на кетонната диета


➡ Неподходяща е за хора с бъбречни и чернодробни проблеми.
➡ Неподходяща е за спортисти, подложени на системни високи (близки до максималните) натоварвания, тъй като ще доведе до голям спад в техните постижения и до силно намаляване на мускулната маса.
➡ Зареждащите дни са сериозно психологическо предизвикателство и при неправилното им използване лесно могат да провалят положените усилия.
➡ При провеждането на продължителни аеробни тренировки съществува опасност от хипогликемия

И в заключение – кетонната диета е удачен режим за намаляване на телесните мазнини, но преди всичко трябва да бъде прилаган правилно и строго контролирано.

Честа грешка е приемането на твърде малко калории, което води до бързо и рязко сваляне на килограми, но предимно за сметка на мускулатура и вода, без да бъдат засегнати така нежеланите излишни телесни мазнини.

Продължителното гладуване води до редица здравословни проблеми, сред които са хормонален дисбаланс и нарушения в дейността на имунната система.

Желаем Ви успех и перфектна визия!
Коментари

 • Anonimus
  adsad Не е ли точно кетонната диета по-благосклонна към мускулната маса отколкото нвд , понеже тялото се пригодява да черпи енергия от мазнините чрез кетоните ?
  06 Март в 23:42
 • Anonimus
  Nicholas Личното ми мнение е, че ниско въглехидратната диета щади повече мускулната маса, особено при поддържане на поне средно ниво на двигателна активност. Кетонната диета е по-агресивна като режим заради максимално изтегления баланс на макронутриентите към белтъчините и мазнините. Подаването на малки количества въглехидрати (както е при НВД) осигурява поддържане на гликогеновите депа в мускулите, което пък е предпоставка за оптималното им натоварване и съответно - запазване на масата им в по-голяма степен. Разбира се, важно е какво е натоварването (тип, честота, интензивност) и колко време се поддържа режимът (НВД или кетонна диета).
  07 Март в 09:56
 • Anonimus
  sdadsa Ами това презареждане и изобщо въглехидрати над 15-20 грама на ден спират кетозата. Как я мислите вие тая?
  31 Юли в 00:19
 • Anonimus
  Georgi neka poznaq tazi dieta izkliuchva vsqkakva upostreba na alkohol i sladki nali ?
  13 Август в 12:25
 • Anonimus
  Miroslav Списък с покупки за седмицата:

  Кафе или чай.
  7 кисели млека – може да се вземат различни марки за разнообразие.
  2-3 килограма месо филе (ако ядете 300 гр. на ден по 7 дни – 2 кг и 100 грама за седмицата). Вземете си 7 различни вида, всеки опакован отделно, така ще знаете, че си вземате една торбичка за деня и храната за офиса е осигурена. Например: 300 грама пилешко филе, 300 грама телешко, 300 грама пуешко, 300 гр. свинско, 300 грама някакъв друг вид и така 7 различни вида, за да има разнообразие през седмицата.
  Зеленчуци, ако смятате да си правите салати – домати, краставици, зеле, пресен лук, магданоз, марули.


  Допълнителни храни, които са позволени по време на ниско въглехидратна диета:

  Яйца (варени).
  Сирене и кашкавал в малки количества, защото имат мазнини.
  Пълнозърнест хляб в малки количества – 1 филия на ден.
  Маслини – по 5-10 на ден.
  Овесени ядки – по 2 с.л. на ден.
  Всички пресни зеленчуци.
  Печена риба.
  Грах, боб, леща – 3 пъти седмично, на обяд, по 1 купа, без хляб, със салата


  Забранени храни и напитки докато сте на ниско въглехидратна диета

  Бял хляб
  Газирани напитки – съдържат много захар и са основния проблем за много хора, защото неусетно може да се изпие 1 литър Кока кола и човек хем е гладен, хем се е натъпкал със захар. Ако пиете много газирани напитки, ако само тях спрете, ще отслабнете.
  Алкохол, даже и бира
  Сладки неща, ако е сладко не се яде, даже и плодове.
  Пържено.
  Ориз – 2-3 лъжици варен ориз не са проблем, примерно като гарнитура на филето, но повече не.
  Картофи – 100 гр. варени картофи на ден също са ок, но не повече. Примерно вместо 1 филия пълнозърнест хляб може да се ядат 100 грама варени (в никакъв случай пържени) картофи или 2-3 лъжици сварен ориз.
  Плодове – съдържат много въглехидрати. Няма проблем да изядете 1 ябълка 2-3 пъти седмично или 1 портокал или друго, но като цяло плодовете са с високо съдържание на въглехидрати и се избягват по време на ниско въглехидратна диета.
  Натурални сокове – без да усещате се зареждате с въглехидрати. В натуралните сокове освен захар има и консерванти. Ако толкова много ви се пие сок, то нека тогава да е фреш, но да знаете, че 1 чаша фреш се прави от 2-3 плода и това са много въглехидрати.
  Сосове – много са опасни – без да се усетите се натъпквате с мазнини.
  Пици, кексове, пасти, торти, сладкиши, соленки – има ли в храната тесто – значи има въглехидрати.

  Безвъглехидратна диета.
  20 Май в 15:14
 • Anonimus
  Satellite television the likes of Paintings also typically offer you the solution of Thanksgiving oil painting, provided that the satellite receiver box is up to date.Quite simply, Night sky painting is usually television's equivalent towards the upgrade from film to high-tech digital cameras.Nevertheless, watching movie or sports occasion within this type of crystal-clear high quality and top-notch multichannel audio might be all it should produce the switch.sunglassesandhandbagsfromjiyouarts201310718
  18 Юли в 04:03
 • Anonimus
  Endure, N will try to possess a your hands on Oil Painting not to mention comes your boyfriend's mother. Your girlfriend locates for you landscape oil painting deceased together with your ex-girlfriend internet business bankcard pinned that will the girl skin area.Sister Mike comes Christmas oil painting within the facility, when they have one particular consult with Dexter. Pal Sam shows Dexter your guy have to release facts get and permit him self to discover the light.sunglassesandhandbagsfromjiyouarts201310719
  19 Юли в 05:14
 • Anonimus
  A lot of this batik is not as perfect as other type of batik. ButOil Paintinginexpensive and due to that, lots of people in low-level society can afford and wear it.Therefore, it can use every individuals who love baju batik (Indonesian)Van Gogh painting whole rule on wearing bajubatik as well as many type of batik that mentioned previously was just existed in the past.And evenGeorgia O'Keeffe paintings batik artists have succeed to created new type and pattern.sunglassesandhandbagsfromjiyouarts201320719
  19 Юли в 18:57
Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Диети
Как да укрепим сърцето със зеленчуци?

Как да укрепим сърцето със зеленчуци?

03 Октомври 2018

Есента е тук. Сезонът, в който богатството на плодове и зеленчуци е най-голямо. Именно поради тази причина хората трябва да включат в диетата си все ...

Фитнес по време на бременост?

Фитнес по време на бременост?

28 Август 2018

Както по всяко време на човешкия живот, така и по време на бременността физическата активност и спорта като ц...

Какво се случва в тялото, когато станете вегани?

Какво се случва в тялото, когато станете вегани?

24 Август 2018

Веганството – начин на живот, при който се избягват месото и млечните продукти, става все по-популярнo. От 20...

Суперхрани на достъпни цени?

Суперхрани на достъпни цени?

21 Август 2018

Има изписани цели фермани за невероятните ползи от екзотичните суперхрани, идващи от далечни държави. Цените ...