Калориите и математиката

Добавена на 27 Юли 2012 | Категория: Хранене | Добави в любими

Или научна приказка за това защо мускулите не растат


Както общо имат калориите с математиката, ще попитат тези от вас, които недолюбваха математиката още от училище. Е, новината за тях е лоша. Математиката и калориите имат нещо общо и то е това, за което всички влизаме в залата – големите мускули.

Вероятно не сте доволен от напредъка, не сте доволен от темповете, с които мускулите растат, или пък те вече изобщо не растат. Вероятно обвинявате тренировката, променяте я но пак нещата не вървят.

СТОП. Време е да погледнете вашата диета. Както тягостно обясняваше Шон Рей: „Не ми е трудно да тренирам два часа в залата, но да спазвам диета по цели месеци – е това може да ме убие”. И действително, оказва се, че не е лесно, особено когато работа тук има и математиката.

Всъщност когато говорим за хранене и хранителен план, могат да възникнат няколко проблема – неправилна информация за това, което ядете, или пък грешни сметки на калориите, които приемате. Най-трагичното нещо, което се случва – недостатъчно приемани калории.

Изследване сред трениращите показва, че по-голямата част от тях приемат по-малко калории от необходимото. С тези калории те не могат да посрещнат енергийните нужди на тялото си по време на тренировка, което автоматично спира вашия прогрес. Така добрата работа в залата се оказва на празен ход.

Може да се каже, че масова мания сред трениращите е, че те ядат много и това ще развали фигурата им.

ОСНОВНА ГРЕШКА. В стремежа си да контролират приеманите калории, те често слизат под необходимото количество. Фобията от прекаленото ядене е самоубийствена. Връзката е проста – без калории няма енергия, и в този смисъл въглехидратите могат да се разглеждат като антикатаболици. Защото когато ядете малко въглехидрати, запасите на гликоген се изчерпват и организмът ви си набавя енергия, като аминокиселините в протеина се използват за синтеза на глюкоза. С две думи – чиста загуба на мускулна маса.

Какво е решението на този проблем. Да ядете повечко, ще кажете вие, и ще сбъркате. Нека не изпадаме в крайности – както обикновено златната среда е оптималният вариант. Но как да уцелим това количество. На помощ идва математиката. Ключът е в редовното записване на това, което ядете. Трябва правилна диета, за да промените тялото си. Пишете протеините, въглехидратите и калориите. За тази цел обаче необходимо е да знаете точно какво ядете. Ако растежът ви спре, погледнете дневника и той ще ви подскаже много.

Но записването не е проста работа. Необходимо е да се чете и да се смята. Фактът, че 95% от хората в залата не знаят колко въглехидрати има в 100 грама спагети, говори много. А те дори не знаят колко изглеждат 100грама спагети. Попитайте някой в залата и вижте как ще ви се опули.

Важно е да мерите точно храната си, прочетете основните неща, пресметнете и записвайте. Диетата ви трябва да точна наука, а не общо положения и свободни съчинения.

Етикети:

Коментари

  • Anonimus
    miroslav dobre de togas as ot kade da razbera kolko kalorii ima v moito qdene koeto qm..samo moga da razbera kolko kalorii ima nqkoi produkt otzad na sadarjanieto mu..kajete kak??
    05 Октомври в 21:40
Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Хранене
Ядките, които да включим към хранителния си режим!

Ядките, които да включим към хранителния си режим!

05 Октомври 2018

Заради своето високо съдържание на мазнини, някога ядките са имали репутацията на храни, които трябва да се избягват ако човек е решил да влиза във ф...

Как да консумираме правилно плодове?

Как да консумираме правилно плодове?

25 Юли 2018

Въпреки че здравословното хранене напоследък е много популярно, трябва да се внимава. Така например храни и н...

Кажете СТОП на стареене с Витамин Е

Кажете СТОП на стареене с Витамин Е

24 Юли 2018

Експертите са единодушни, че витамин Е забавя процесите на стареене благодарение на това, че защитава клеткит...

7 мита за храната, която ядем!

7 мита за храната, която ядем!

06 Юни 2018

Мит № 1: Биохраните са по-полезни от другите Биологичното земеделие е например много полезно за почвата. Но ...