Какво трябва да знаете за спринта?

Добавена на 17 Януари 2012 | Категория: Тренировки | Добави в любими

Научете всичко за една от най - експлозивните и невероятни тренировки, която развива краката и коремните мускули, и изгаря мазнините


Виждали сте телата на спринтьорите, когато застанат на стартовата линия, нали така? Определено предизвикват възхищение и благородна завист. Е, такива невероятни фигури не се постигат лесно. Основата на успеха се крие в невероятната тренировка, която е задължителна за всеки напреднал спринтьор.

Спринтът е една от най - експлозивните и невероятни тренировки, които може да изпълнявате. В интерес на истината, той доби сериозна популярност сред знаменитостите, които тренират здраво, за да бъдат в перфектна форма.

Специфичните части от тялото, към които е насочен спринтът, са задните част, прасците, бедрата, коремните мускули и седалищните мускули. Той е цялостна тренировка за тялото и може да бъде практикуван извън залата - в парка или на писта.


Ползите от спринта


Спринтовете са чудесни за изгаряне на мазнините и увеличават скоростта на метаболизма в продължение на няколко дни. Високоинтензивните спринтове ще гори калории дълго, след като тренировката ви е приключила. Това е упражнение, което може да бъде изпълнявано от мъже и жени. В действителност, много фитнес състезатели включват спринтовете в тренировъчната си програма, защото знаят за изключително добрите резултати от тях при изграждане на чисти мускули.

Спринтът е може би най - добрият начин да се втвърдят краката и дупето без да се включва силова тренировка. Не ни разбирайте погрешно, клековете също са страхотен начин за трениране на краката. Но спритовете са най- добрата алтернатива на упражненията за крака.

Нека бъдем честни със себе си, на всички понякога ни писва от ходенето в залата всеки ден, от еднообразните силови тренировки и упражнения.

Деня, в който се отегчите и чувствате, че тренировката ви е твърде монотонна, вероятно е денят, в който трябва промените нещата. Най- добрият начин да промените вашата тренировка е да опитате спринтовете и да видите дали тази промяна ще ви помогне.


Спринтовата тренировка


Преди да започнете със спринтовете е добре да направите джогинг обиколка на пистата, за да загреят краката и тялото ви. След това трябва да направите малко стречинг, за да раздвижите бедрата и седалищните мускули преди спринта.

Ако не направите няколко стречинг упражнения, определено може да се окажете податливи на контузии, заради високата интензивност на тренировката. След 10 минути стречинг сте готови да стартирате.

За начинаещи, препоръчително е да започнете при скорост 50% от максималната ви, докато започнете да се чувствате комфортно и постепенно да увеличавате скоростта си с всяка следваща тренировка. Типичната спринтова тренировка, която всеки средностатистически човек трябва да бъде в състояние да направи, представлява 6 - 10 спринта по 100 метра. Всеки спринт може да се изпълнява с различна скорост.

След всеки 100-метров спринт, трябва бавно да вървите до стартовата линия, това представлява вашата почивка между спринтовете. Ако се чувствате твърде изморени, когато се върнете на линията, може да починете допълнителна минута или две преди да стартирате отново.

След приключването на тази тренировка, краката ви ще бъдат невероятно напомпени и ще чувствате, че коремните ви мускули работят. В интерес на истината, ще се чувствате така, сякаш сте правили сериозни клекове или лег преса.

Запомнете, че всеки път, когато тренирате за крака, ги вдигате във въздуха. Когато спринтирате, вие натоварвате и коремните мускули. Спринтьор от световна класа бяга 100 метра с около 44 до 47 крачки, а средностатистическият човек вероятно ще покрие дистанцията с около 60 крачки. Така че замислете над това, с един спринт от 100 метра вие сте натоварили корема си с около 60 повторения.

Това е невероятно, тъй като повечето хора не правят толкова коремни преси в една серия, а някои дори за цяла тренировка. Трябва да сте в състояние да направите спринтовата тренировка за около 30 - 40 минути.

Заключение


Добре е да направите няколко упражнения за разгрявка, за да разградите млечната киселина в краката си. Ако включите спринтовете към тренировъчни си режим, то вие ще:

➡ Горите мазнини по- бързо
➡ Натоварвате корема
➡ Забързате метаболизма си
➡ Развиете краката и глутеусите
Етикети:

Коментари

 • Anonimus
  vsd Добре написано , но ето и истината : спринтъорите тренират 3-4 пъти в фитнеса за да изградят тази мускулатура , правят също много тренировки с ластични въжета , дърпат шейна , правят много и най- различни подскоци . Реално погледнато най-леката част от тренировките им е самият спринт . И е глупаво да се смята че с спринтове ще се изгради някаква сериозна мускулатура , реалният резултат ще е стягане на краката , но нищо повече. Не съветвам хора които не са тренирали лека атлетика , да отидат на стадиона и да правят спринтове , поради голямата вероятност от контузии , поради липса на техника на бягане и липса на еластичност на задният бедрен мускул . Вместо спринтове може да правите '' фартлег ''. Това е редуване на бързо и бавно бягане , например по 100м,200м или 400м . По този начин отново ще стегнете краката и задните части , но ще изгорите и много повече калории , без опастност от контузии .
  17 Януари в 20:49
 • Anonimus
  kpn Съгласна съм с vsd! аз тренирам лека атлетика и съм много запалена по спринта вярно е че се натоварваш,но само със 5x100 няма да имате мускулатурата на Ивет Лалова или Юсеин Болт!!!!! а колкото до корема...мога лично да ви кажа че няма да се натовари така както от 5x100 коремни преси ;)......освен това от личен опит ви казвам,че от фартлег се сваля много повече а и издръжливостта се подобрява.... Аз ви съветвам да започнете с обиколки в парка с леко бягане после може да преминете към фартлег и чак тогава към фитнес натоварвания и спринтове!!!! освен всичко каквото и да преавите ПЪРВО ЗАГРЕЙТЕ травмите се получават бързо и минават бавно а може и да останат за цял живот ;)))))
  28 Юни в 16:51
 • Anonimus
  edward двамата преди мен. момчета говорите така сякаш не обичате тежките натоварвания.Или просто искате да дискредитирате спринта понеже ви мързи :) ?
  29 Юни в 00:07
 • Anonimus
  misterya edward, аз също съм съгласна с първите двама! Спринтът е твърде тежко натоварване за начинаещи! В темата е пропуснато да се упомене... задължително трябва да се знае как се спринтира... В спринта бягането се осъществява на пръсти, не на пети, не с цяло стъпало! Много важно условие, с цел избягване на контузии! За това първо, трябва да се научат фартлег, и паралелно с това се заучава и техниката на дишане - също много важно, за да се избегнат контузии.
  01 Август в 18:17
 • Anonimus
  Bb здравейте, като бивш лекоатлет бих искал да ви кажа че и аз съм на мнение че спринтът не е толкова лесен всички сме се затичвали за рейсове трамваи и прочие но когато тренираш в фитнеса за крака или каквото и да било друго се втвърдяват много мускулите докато като тренираш лека атлетика те се отпускат което не е много добре но пък това е начина да се постигне някакъв сериозен резултат за това е и толкова важна разгрявката и най-вече стречингът аз самия си зех полука за това като от ей така "нали си лекоатлет айде да направим 1 спринт , -ок няма проблем бум и айде счупена част от бедрения мускул което буквално ме накара да спра за 3,4 месеца всякакви движения по сериозни от ходене та наистина не бързайте с спринтовете и аз мисля че 1 фарлег е по-добър вариянт
  02 Август в 12:42
 • Anonimus
  Bb тазобедрената кост имах предвид :)
  02 Август в 12:44
Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Тренировки
На море с плочки!

На море с плочки!

27 Юни 2018

Първо да започнем с разбиването на един мит! Много хора си мислят, че за да имате релефен корем е необходимо да правите колкото се може повече ко...

Чийтинг, за или против?

Чийтинг, за или против?

15 Юни 2018

Чийтингът се ползва, за да можем да вдигаме по- големи тежести, отколкото бихме могли със стриктната техника ...

Зимата, сезонът на мускулната маса!

Зимата, сезонът на мускулната маса!

18 Октомври 2017

Шест месечна програма, която ще ви направи ХЪЛК през зимата За бодибилдърите зимата е наистина добър сезон....

Помощ! Имам малък прасец...

Помощ! Имам малък прасец...

04 Ноември 2016

Прасецът е един от най – пренебрегваните мускули, той е съставен от група мускули, които са свити в една голя...