Какво значи „анаболно състояние”?

Добавена на 19 Октомври 2011 | Категория: Статии | Добави в любими

Много хора свързват думата „анаболен” единствено със стероидите и химията като цяло, а не си дават сметка, че може да става дума за съвсем естествен процес в тялото. По време на анаболно състояние тъканите в човешкото тяло получават енергия за растежа и поддържането си. За да протече анаболизъм, трябва да има достатъчно енергия в организма, за разлика от катаболизма, който всъщност осигурява източника на енергия осъществяването на анаболно състояние.

Разбирането на анаболизма


Обратното на мускулен разпад, т.е. мускулно изграждане, това служи като идеално обяснение на анаболизма. Анаболното състояние представлява пълна противоположност на катаболното състояние, което няма нужда от енергия.

Чрез първоначалния катаболен процес на разграждане на големите хранителни молекули в по- малки енергийни източници, тялото окислява тези миниатюрни химически елементи и използва повечето от енергията за протичането на анаболизма.

Представете си сфера, която влиза в човешкото тяло. Процесът на смилане я разгражда на множество малки сферички. След това мускулите, които са били подложени на физически упражнения или работа, абсорбират тези малки обекти и ги възстановяват до първоначалната им единна форма на сфера. Балансът на тези два процеса дава възможност на тялото да поддържа здравословна, нормална физическа функция.

Стремеж към анаболно състояние


За да може тялото да премине в анаболно състояние, то трябва да консумира източник на енергия. Храните или хранителните добавки с полезни хранителни вещества дават възможност на мускулната тъкан да получи тази нужна енергия. Когато индивидите не консумират достатъчно храна, е много вероятно да настъпи катаболен процес на разграждане. Този ефект в крайна сметка вреди на здравата мускулна тъкан, ако протична за продължителен период от време.

В екстремни случаи на гладуване тялото започва да използва мускулната тъкан за храна, за да оцелее.

Реално, ако хората бяха в състояние да поддържат постоянно състояние на чист и здравословен анаболизъм, всички щяхме да сме с огромни мускули във всяка част на тялото. Много професионални спортисти използват забранени лекарства или добавки, които стимулират анаболния процес. Те насърчават усвояването на енергията от храната и протеина от мускулната тъкан. Много от тях са наказвани са тази си дейност.

Ползите от анаболизма


Анаболното състояние помага на хората да постигат своите фитнес цели. Анаболизмът насърчава растежа на мускулната тъкан и поддържането на добро здравословно състояние, а освен това спомага за стабилната костна плътност.

Правилният хранителен режим и упражненията са от голямо значение за целия процес. Тези, които поддържат високо ниво на физическа активност, ще имат нужда от повече енергия, за да противодействат на катаболното състояние, а тя се набавя от храната и суплементирането.

Хората, които възнамеряват да отслабнат, да натрупат мускулна маса или да поддържат желата физика, всички те имат полза от консумацията на пълноценни храни преди и след физическо натоварване. Това помага за осигуряване на тялото с енергия, която в крайна сметка ще достигне до мускулната тъкан.

Балансът между анаболизма и катаболизма е от решаващо значение, както за тези, които практикуват редовна физическа дейност, така и за онези, които не го правят.
Коментари

  • Anonimus
    Do you know batik clothing? Yes,Canvas Painting one of the beautiful arts on fabric that you could get in Indonesia. Batik gives your clothes some beautiful, natural and traditional pattern.Georgia O'Keeffe paintingsbatik also can be accustomed to build your clothes looks stylish. Actually, should you apply batik in a way, you can make any appearance that you want. So, it’sChristianity oil paintings art of painting on fabric that people have to protect.sunglassesandhandbagsfromjiyouarts201320716
    16 Юли в 18:14
Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Да се адаптираме към идващите студени месеци!

Да се адаптираме към идващите студени месеци!

19 Септември 2018

Септември и Октомври са месеци, известни със своята неустойчивост и променливост. Един ден слънчевите лъчи са толкова горещи, че ни “хвърлят” в няко...

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

03 Август 2018

Три ключа за изграждане на мускулна маса от Арнолд Шварценегер 1. Покачването на чиста мускулна маса не е пр...

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

13 Юли 2018

Според последните проучвания, повече от половината от възрастното население в страната има завишени нива на х...

Пригответе се за тренировка!

Пригответе се за тренировка!

07 Юли 2018

Подготовката за добра тренировка трябва да започне много преди да изпиете предтренировъчните добавки и да стъп...