За любовта към лука
Добавена на 29 Май 2012 |
Категория: Хранене |
Добави в любими

Въпрос: Обичам лукът и го слагам практически на всичко, което ям, но приятелите ми бодибилдъри твърдят, че прекалено голямото количество лук е лошо за храносмилането. Мога ли да продължавам да ям лук или той е ненужното зло?
Отговор: Не се отказвайте от лука! Лукът е страхотна „свободна” храна на бодибилдърите, защото половин чаша съдържа само 30 калории (нарязан пресен лук) и не съдържа мазнини, холестерол и сол. В тази същата половин чаша се съдържат седем грама въглехидрати, пет грама захар плюс един грам протеин. Лукът съдържа още витамин С, витамин В6, калий, калций и фолиева киселина.
Някои хора имат трудности при храносмилането на лука, но обикновено това се получава след приемането на прекалено големи количества. Суровият лук или храните с високо съдържание на лук, като френска лучена супа, също се смилат трудно. Симптомите за лошо храносмилане са хълцане и болки в стомаха, но при повечето хора, консумиращи нормално количество лук, не би трябвало да има такива проблеми. Лукът може да има лоша миризма и вкус и „лученият дъх” е неизбежен след ядене на суров лук поради съдържанието на серни съединения.
Ако смятате, че ще имате проблеми с храносмилането на лука, прибавете малко количество сварен лук към храната си. Според „Радостта от готвенето” „Високата температура и дългият период на готвене отнемат лошите качества (на лука)”. Задушете лука при ниска или средна температура докато стане прозрачен или докато се зачерви за по-добър вкус.
Лукът е зеленчук от семейството на чесъна и праза. Те варират на цвят, минавайки през бяло, жълто, лилаво и червено. Лукът може да бъде или една глава да тежи половин килограм. Силата и миризмата варират от мек и сладък до много лют. Според Насионалната Асоциация по Лука (NOA) лукът съдържа „фруктани, флавоноиди и серни съединения”. NOA определя фруктаните като „малки въглехидратни молекули, които спомагат за поддържането на здрава храносмилателна система чрез подсилваща благотворна бактерия”. Флавоноидите в лука, в частност керцетинът, са познати като антиоксиданти.
Органичните серни съединения придават на лука лютивия вкус и миризма. Те карат очите Ви да сълзят, докато режете лук. За да избегнете това, режете лука под течаща вода или разрежете главата на две и натопете половинките за две минути в студена вода, преди да ги нарежете.
Лукът е с много широко приложение и често се използва като подправка, а също така и като зеленчук. Прибавете го към сосове за спагети, салати и други храни, които се нуждаят от малко по-пикантен вкус. Малки количества от прясно нарязан лук се използва в мексиканската храна, кат о боритос например. Ако обичате да рискувате, можете да изядете дори цяла глава печен лук.