Заключената става

Добавена на 25 Май 2012 | Категория: Фитнес | Добави в любими

Вдигайте внимателно и ще получите максимална полза и минимална вреда от тежестите. При върхова контракция мускулите стабилизират ставата пазейки я от увреждане.Въпрос: Препоръчва ли се или е опасно заключването на лактите или коленете в края на движението? Под заключване разбираме разгъването на ръката до край в лакътната става.

Отговор: За съжаление ,не съществува точен отговор на такъв привидно лесен въпрос. Първото нещо е, разбира се, да дадем определение на този, до голяма степен, двусмислен термин. Думата често се употребява свободно и с различен смисъл от различните експерти в областта. Най-точно можем да дефинираме понятието заключена става, като достигане на нормално, пълно разгъване на ръката или крака при максимална контракция на мускулите разгъвачи (трицепса на ръката и квадрицепса на крака). Определен по този начин терминът е най-добре да бъде дефиниран като върхова контракция – един от тренировъчните принципи на Уидър, който ни позволява да атакуваме тези мускулни влакна по време на техния пълен обем на движение, независимо дали е при сгъването или разгъването. Използването на върховата контракция и съответно заключване на ставата е добро за изолираните само в една става движения, каквото е трицепсовото разгъване, френски преси от лег и бедрено разгъване. Съкращаването на мускулите с пълна сила до постигане на разгъната позиция е важно не само за ефективността на упражнението, но също така и за безопасността на ставите.

Опасното заключване се установява, когато мускулните съкращения не се поддържат от мускулите разгъвачи о пълното разгъване. Когато ставата е напълно разгъната (180 градуса) костите се държат като единна механична структура и силата се пренася директно чрез костта. Поради този директен пренос на силата мускулите екстензори могат да се разпуснат, което е лошо. Освен, че предизвикват движенията, мускулите предпазват ставите създавайки им стабилност. Без да са съкратени те не осигуряват допълнителна стабилност на позицията, което става особено рисковано, когато се прибавят големи тежести. Точно за това не бива никога да заключвате ставата, когато правите упражнения като клек, лег преси, мъртва тяга, бенч преси и раменни преси. Следователно, не заключвайте ръцете си по време на бенч преси или раменни преси, защото това позволява напрежението да бъде снето от работещия мускул.

Друго нещо, което води до „лош” ефект от заключването е когато крайникът позволява хиперекстензия, в смисъл, че ставата е в състояние да надхвърли своя нормален лимит от 180 градуса. Хиперекстензията може да доведе до съединително тъканни (лигаменти и сухожилия) увреждания и травма на ставите, като и двете могат да доведат до сериозно изоставане в тренировката. За да премахнете наднормения стрес над ставите използвайте относително малки тежести, когато правите бърза тренировка или бързи движения. Възможността от травми значително намалява, когато използваме добрата форма и точната механика. Ако не сте сигурни играйте безопасно като контролирате тежестите и движенията спирайки за кратко време за заключване.

Ако имате ставни проблеми като артрит, предразположени сте към травми или имате в миналото такива, не правете движения до точката на заключване. Ако имате ставни болки, когато вдигате бъдете внимателни и избягвайте заключването, докато можете да вдигате без болки. Ставната болка е индикатор за травма или за слабост, дължащи се на остро повреждане или по-сериозна травма.

Научете се да тълкувате предупредителните сигнали, които вашият организъм ви изпраща и да се вслушвате в тях преди да е станало късно.
Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Фитнес
Има ли болка, няма растеж!

Има ли болка, няма растеж!

05 Юни 2018

Ако в началото на тренировката Ви се появи остра болка в рамото, лакътя или коляното и след това постепенно спадне (може дори да изчезне) след няколк...

Най-внушителните трансформации в бодибилдинга

Най-внушителните трансформации в бодибилдинга

09 Октомври 2013

Понякога забравяме, че и най-успешните бодибилдъри са тръгнали отнякъде. Най-често от позиция, подобна на тази...

Няколко въпроса към специалиста по фитнес и спортно хранене Джим Стопани - Част I

Няколко въпроса към специалиста по фитнес и спортно хранене Джим Стопани - Част I

17 Февруари 2013

Можете ли да ми дадете някакви съвети за качване на мускулна маса при скромен бюджет. Какви хранителни добавк...

Какво е да бъдеш шампион?

Какво е да бъдеш шампион?

01 Февруари 2013

Изповедта на професионалния културист Фуад Абиад един ден след Flex Pro 2012 „Един ден след състезанието Flex...