Забранени медикаменти в спорта

Добавена на 09 Ноември 2010 | Категория: Статии | Добави в любими
Хари Гордън, 21-годишен младеж с наследствена хипертония, занимаващ се с бодибилдинг, ски и колоездене, умира вследствие на прекомерна употреба на анаболи. Тейлър Хютон, 16-годишен атлет, се самоубива поради силна депресия, развита вследствие употребата на анаболни стероиди. Хейди Крюгер, 16-годишна състезателка по хвърляне на гюле, сменя своя пол, вследствие на прекомерна употреба на хормони... Ужасяваща статистика и за съжаление истинска. Всеки ден деца и младежи посягат към т. нар. забранени вещества, тласнати единствено от жаждата за спортен успех и добре изглеждащо тяло. За жалост много младежи намират смъртта си при неправилна употреба и предозиране с анаболни стероиди, стимуланти, хормони. Фактите показват, че да се сдобиеш с анаболи понякога се оказва по-лесно, отколкото да си купиш бутилка бира. Е, дали си заслужава?

Допингът...

...се определя като "появата на едно или повече нарушения на антидопинговите правила, изложени в чл. 2.1, включително до чл. 2.8 на Световния Антидопингов Кодекс". Допингът се дефинира още като "наличието в човешкото тяло на вещества, които са забранени според листата, публикувана от Международния олимпийски комитет и/или международната организация, на която съответната спортна организация е член. Употребата на такива вещества, наличието им в проби от урина и кръв, както и употребата на методи с цел промяна на резултата от анализа, са забранени".

Класификация на забранените вещества

Според WADA (World Anti-Doping Agency), забранените вещества се разделят в няколко групи:

➡ Анаболни андрогенни стероиди

Специалисти твърдят, че анаболните стероиди оказват най-голямо въздействие върху силата и размерите само тогава, когато спортистът е постигнал всичко, което може, без употребата им преди това. Обикновено спортистите с по-голяма практика реагират по-добре, отколкото начинаещитe. При употреба на стероиди организмът усвоява по-голямо количество храна и по-бързо се възстановява от трeнировките. Анаболните средства са химични вещества - синтетични деривати на тестостерона, които повишават анаболните процеси в организма. Те оказват въздействие върху белтъчната обмяна, като повишават белтъчния синтез и потискат разграждането на белтъците (повишава се количеството азот в клетките). Осъществява се бързо покачване на мускулна маса и се увеличава производството на креатин-фосфат, вещество, което служи за образуване на АТФ - т.нар. "гориво" за мускулите. Създават се благоприятни условия за мускулен растеж и бързо възстановяване, тъй като се увеличава притокът на кръв в мускулите.

Анаболните вещества, включени в списъка на забранените вещества по WADA за 2009 г., са разделени на две групи:

Анаболни андрогенни стероиди - делят се на екзогенни и ендогенни:

Екзогенни ААС: 1-androstendiol, bolandiol, calusterone, dehydrochlormethyltestosterone, drostanolone, ethylestrenol, gestrinone, methandriol, methasterone, mibolerone, norclostebol, norethandrolone.
Ендогенни ААС: androstediol, androstenedione, dihydrotestosterone, testosterone, prasterone.
Други анаболни средства: clenbuterol, selective androgen receptor modulators, tibolone, zeranol, zilpaterol.

Бета-2 антагонисти

Това са най-популярните лекарства за астма или т. нар. бронходилататори. Те са медикаменти, които улесняват процеса на дишане по време на астматичен пристъп. За някои спортисти тези медикаменти са предпочитана алтернатива, поради относително малкото им странични ефекти. Бета-2 антагонистите имат анаболни и липолитични свойства. Всички бета-2 антагонисти, съдържащи техни D- и L-изомери, са забранени. Най-известните от тях са: formoterol, salbutamol, salmeterol, terbutaline.

Бета-блокери

Бета-блокерите се използват за лечение на сърдечни аритмии, за сърдечна протекция и за терапия след преживян инфаркт. Те са медикаменти, които се свързват със специфични рецептори, като по този начин блокират свързването им с катехоламините, адреналина и норадреналина. Но освен като лекарства за сърдечно-съдовата система, те намират и приложение в неврологията, намалявайки чувството за напрегнатост и тревожност, а освен това и за стабилизиране на двигателната активност. Ето защо е важно да се отбележи, че бета-блокерите подобряват психомоторното състояние, което е от значение при спортове, изискващи прецизност и точност, например: стрелба с лък, голф, билярд, бобслей, кърлинг, боулинг и др.

Следните бета-блокери попадат в листата на забранените вещества: acebutolol, atenolol, carteolol, carvedilol, esmolol, propranolol, timolol, celiprolol, sotalol и др.

Диуретици

Използват се като маскиращи средства. Те имат способността да увеличават продукцията и отделянето на урина (може да достигне до 6 литра на ден) и често се използват от състезателите за бързо редуциране на телесното им тегло. Загубата на течности през пикочните пътища, предизвикана чрез лекарствено-индуцирана диуреза, може да доведе до вътресъдово обемно изчерпване. Прекомерната диуретична терапия обикновено води до дехидратация и хипокалемия (тя много често причинява нарушения в неврологичните функции и сърдечни аритмии, а понякога сърдечна недостатъчност, мускулна слабост и мускулни крампи). Причината да се злоупотребява с диуретици в спорта е регулиране на телесната маса (бокс, вдигане на тежести) и оформяне на релефа на мускулатурата (бодибилдинг). За разлика от пациентите, спортистите не задържат излишни течности и поради тази причина употребата на диуретици води до неадекватна и опасна загуба на вода и електролити.

Нaй-известните диуретици са: Acetazolamide, amiloride, bumetanide, canrenone, chlorthalidone, etacrinynic acid, furosemide, indapamide, metazolone, spironolactone, thiazides и техни субстанции с подобна химическа структура и сходни биологични ефекти.

Канабиотици

Това са вещества, които предизвикват психични промени, подобни на тези при развитието на психоза. Към тази група спадат хашиша и марихуаната.

Наркотици

Употребата на болкоуспокояващи средства е често срещано явление в спорта. Наркотичните аналгетици (опиоиди, с действие подобно на морфина; те оказват своя ефект, повлиявайки рецептори, разположени в централната и периферната нервна система) са предпочитани вещества, тъй като намаляват чувството на безпокойство и водят до подобряване на спортните прояви на спортистите. Но е известен факт, че наркотиците са вещества, които имат способността да променят психическото и физическото състояние на организма - от сън до еуфория и възбуда. Намалявайки болката и предизвиквайки сън, те водят до пристрастяване и драстични промени в настроението или поведението.

В списъка на WADA са включени следните вещества: diamorphine (heroine), fentanyl, methadone, morphine, oxycodon, pethidine, buprenorphine, pentazocine, hydromorphone.

Стимуланти

Стимулантите се приемат главно за намаляване на чувството на напрегнатост при спортистите и за подобряване на резултатите. Те могат да подобрят настроението и да изострят вниманието, да намалят чувството на умора и да подобрят физическата активност. Но е факт, че това се постига само и единствено при високи дози на приетите стимуланти. Те са медикаменти, активиращи централната нервна система чрез действието на адреналина и норадреналина. Тези хормони се отделят, когато организмът е силно натоварен, например: при тежка тернировка, голяма радост или страх. Освен това спомагат за отделянето на ненаситени аминокиселини, които се превръщат в своеобразен източник на енергия за организма. Следователно адреналинът и норадреналинът стимулират разграждането на мазнините.

WADA разделя стимулантите на специфични и неспецифични:

Специфични стимуланти:
Adrenaline, cathine, ephedrine, etamivan, etilefrine, fenbutrazate, fencamfamine, heptaminol, isometheptene, meclofenoxate, methylephedrine, nikethamide, octopamine, pemoline, pentetrazole, selegiline, strychnine.

Неспецифични стимуланти:
amphepramone, amphetamine, benzphentamine, bromantan, benzylpiperazine, cocaine, clobenzorex, dimethylamphetamine, fenproporex, fencamine, mesocarb, mephentermine, phendimetrazine, phentermine.

Хормони

Хормоните са вещества-посредници, които се отделят от ендокринните жлези. Те регулират растежа, размножаването и обмяната на веществата, но също така и психическите реакции на човека. Отделяйки се от жлезите, те преминават в кръвта, откъдето чрез кръвообращението достигат до всички органи. Употребата на хормони от здрави индивиди може да доведе до ендокринен дисбаланс и множество опасни за организма странични ефекти, като нарушени сърдечни и дихателни функции, реален риск от развитието на рак и др.

Забранените хормони за спортистите са следните: erythropoietin, growth hormone, insulin, corticotrophins и други техни субстанции със сходни химични структури и биологични ефекти.

Странични ефекти при злоупотреба със забранени вещества:

1. При използването на анаболни стероиди:

➡ агресивност, акне
➡ високо кръвно налягане, заболявания на черния дроб
➡ намалено либидо, гинекомастия, намаляване на тестисите, увеличаване на простата
➡ промяна в цвета на кожата, косопад

2. При използването на диуретици:

➡ дехидратация
➡ хиповолемия
➡ главоболие
➡ гадене
➡ мускулни крампи, понижена мускулна работа
➡ увреждане на бъбреците
➡ нарушен метаболизъм на пикочната киселина, което може да ➡ предизвика пристъп на подагра
➡ прекомерна загуба на телесно тегло
➡ ниско кръвно налягане
➡ системна алкалоза
➡ преходна глухота, дължаща се на ниското ниво на кръвна захар (фуроземид, етакринова киселина) и задълбочаване на диабета (тиазиди).

3. При използването на стимуланти:

➡ пристрастяване или депресия
➡ нарушена регулация на телесната температура
➡ загуба на апетит, безсъние, халюцинации
➡ сърдечни аритмии, тремор, възбуда, напрежение, безпокойство

В известен смисъл добра алттернатива се оказват хранителните добавки, защото: от една страна, те са естествено съществуващи в тялото вещества, които се приемат допълнително към нормалното всекидневно хранене. Тяхната основна роля е да подобрят физическата активност на организма, да контролират телесното тегло и да намалят риска от заболявания. Но от друга страна, контролът върху хранителните добавки е силно занижен и понякога те могат да съдържат вещества, които не са отбелязани в съдържанието на продукта. И въпреки това, пазарът на хранителни добавки е особено голям и те са предпочитани от много спортисти. А това показва, че трябва да се внимава, за да не се премине границата между препоръчителната употреба и злоупотребата.

В резултат, на което възниква един въпрос: "Можем ли да се справим сами, без употребата на различни вещества, разчитайки единствено на собствените си сили и умения, съчетани с добре балансирано хранене?". Отговорът със сигурност не би бил еднозначен, защото зависи от индивидуалните способности на всеки от нас.

Aвтор : Ирена Стефанова
Източник : bb-team.org
Коментари

 • Anonimus
  Ivan Наистина много хубава тема! Четох я с итерес и за жалост е истина, че стероидите се намират много лесно, по - лесно и от бира както пише тук. Разбира се всеки решава дали ще взима или няма да взима. От моя опит с добавки и стероиди мога да кажа само ако използвате стероиди, правете го в нормални дози и добри протектори под надзора на опитен треньор или специалист, не превишавайте дозата и не се надявайте, че ще станете огромен и силен като културистите и не повече от 2 цикъла макс. за година според мен. А колкото за добавките има наистина хубави добавки , които вършат невероятна работа, дори и по скъпи препоръчвам повече използването на добавки отколкото забранени вещества. Все пак фитнесът е здраве и добра фигура, а не трябва да се превръща в мания за животинско тяло и сила , защото здравето тогава придобива друга форма. П.С. дано мнението ми ви е от полза, благодаря!
  25 Март в 14:03
 • Anonimus
  ivan sotirov mnogo dobra statiq no sa propusnati nqkoi vajni stranichni efekta ot steroidite no any way i tezi stigat da se razbere che e po dobre bez tqh. Az imam golqm opit s tqh (ne se gordeq s tova) i samo moga da kaja che se postigat mnogo po dobri rezultati sas dobavki i dieta . No vsichko e individualno. Edin savet ot men za vsichki nachinaeshti.Opitvaite ot vsichki hranitelni dobavki dokato ne razberete koq e vashata kombinacia i koi produkt vi deistva dobre( moga da dam nqkolko primera za nqkoi produkti koito sam izpital CREATINE+GLUTAMINE+TAURINE+CHIST QICHEN PROTEIN+AMINO KISELINI)--ZA MASA. Tribulis terstris (taka narecheniqt tribestan e na palno 100% biologichen produkt no ne prekalqvaite s nego) i techni amino kiselini + EL carnitine i intenzivni trenirovki za relef
  molq da bada izvinen che pisha na latinica no ne sam v BG i ne sam na ti s tehnikata
  ako nqkoi probva tezi produkti i ima efect neka mi pishe na (nanovapor@abv.bg) blagodarq vi :P
  24 Юни в 17:06
 • Anonimus
  IVAN Хубава тема но как ни зарибяват със спортисти които непрекъснато са под въздействието на тези препарати чрез снимки,видео а все пак рекламират добавки ???Защо всеки го прави а после се оправдава???
  05 Август в 09:59
Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Да се адаптираме към идващите студени месеци!

Да се адаптираме към идващите студени месеци!

19 Септември 2018

Септември и Октомври са месеци, известни със своята неустойчивост и променливост. Един ден слънчевите лъчи са толкова горещи, че ни “хвърлят” в няко...

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

03 Август 2018

Три ключа за изграждане на мускулна маса от Арнолд Шварценегер 1. Покачването на чиста мускулна маса не е пр...

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

13 Юли 2018

Според последните проучвания, повече от половината от възрастното население в страната има завишени нива на х...

Пригответе се за тренировка!

Пригответе се за тренировка!

07 Юли 2018

Подготовката за добра тренировка трябва да започне много преди да изпиете предтренировъчните добавки и да стъп...