Грозната истина за бялото брашно
Добавена на 13 Март 2011 |
Категория: Статии |
Добави в любими
В силно преработеното бяло брашно (известно още като „обогатено пшенично брашно или „пшенично брашно”) липсват двете най-полезни и богати на фибри части от семената: външния слой трици и зародиша.
Хранителен режим, съставен от рафинирани храни, прави хората уязвими на хронични заболявания, а освен това причинява запек, недохранване и други отрицателни ефекти. Снабдяването с хранителни добавки, които са богати на фибри, витамини и минерали, няма да проработи. Това е така, защото пълноценните храни не могат никога да се заменят изцяло с добавки.
С колкото повече преработени продукти се храни човек, толкова повече инсулин трябва да бъде произведен от организма. От своя страна инсулинът насърчава съхраняването на мазнини, а с това бързото нарастване на теглото и повишени нива на триглицеридите, което води до сърдечни заболявания. С течение на времето, панкреасът се претоварва толкова много, че производството на инсулин спира и идва ред на диабета... Така или иначе, тялото получава малко или никакво гориво от храната, и се опитва да превърне мускулите и мазнините в енергия.
Освен това, рафинираното/бялото брашно и пшеничните продукти са причината за различни инфекции и високи нива на кръвната захар. Отслабва и имунната система.
Постоянната употреба на рафинирана захар/ рафинирано брашно причинява постоянно натоварване на надбъбречните жлези и ги принуждава да изпомпват балансираните хормони. Това, разбира се, в крайна сметка води до отслабване на надбъбречните жлези, прави все по-трудна функцията им на „аварийна система”. Когато усетите надбъбречна недостатъчност, то наистина имате проблем.
Защо цветът му е толкова бял, след като този на брашното от пшеница не е?
Това е така, защото брашното, използвано за производството на бял хляб, е химически избелено. Така че, когато се храните с бях хляб, вие си хапвате и химически остатъци белина. Мелниците използват различни химически избелители, всички от които са доста зле. Ето няколко от тях: азотни оксиди, хлор, хлорид, бензоил пероксид, примесени с различни химически соли.
Като избелващо вещество, хлоридният оксид, съчетан с протеините в брашното, произвежда алоксан (alloxan). Алоксанът е отрова и се използва върху лабораторни животни за предизвикване на диабет. Хлорният окис унищожава жизненоважното масло на пшеничния зародиш. Той също така съкратява срока на годност на брашното и подхранва насекомите.
Освен това, в процеса на производство на бяло брашно, половината от добрите ненаситени мастни киселини, които са богати хранителна стойност, се губят при смилането, както се губи и почти всичкият витамин Е с премахването на пшеничния зародиш и триците. В резултат на това, бялото брашно в хляба, който купувате, съдържа само нискокачествени протеини и нишесте.
Но това не е цялата история по отношение загубата на хранителни вещества. Около 50% от всичкия калций, 70% от фосфора, 80% от желязото, 98% от магнезия, 75% от мангана, 50% от калия и 65% от медта се унищожава. Ако това не е достатъчно лошо, нека споменем, че и 80% от тиамина, 60% от рибофлавина, 75% от ниацина, 50% от пантотеновата киселина и 50% от пиридоксина се губят в процеса.
Простите захари и рафинираните въглехидрати (бяло брашно, юфка, преработени храни и други) бързо навлизат в кръвообръщението. Това е фазата „асансьор”! Но след това следва катастрофа.
Панкреасът, органът, който регулира количеството инсулин в кръвта, е „изненадан” от внезапно увеличение на захарта. Това го кара да отделя твърде много инсулин, макар че няма нужда от това.
Резултатът от цялата тази химическа „война” e рязък спад на кръвната захар (обикновено в рамките на час), което причинява сънливост, умствено объркване, слабост и фалшиво чуство на глад.
Захарта причинява увеличаване на теглото, не само поради съдържанието на калории, а защото разбива метаболизма! Какво означава това? Ако две групи от хора се хранят с еднакво количество калории, но едната ги приема от рафинирани храни и захари, а другата от пълнозърнести, плодове, зеленчуци и ядки, то първата група ще наддаде тегло, а втората няма. Този извод идва от изследване, публикувано от Американското министерство на здравеопазването.
Хранителен режим, съставен от рафинирани храни, прави хората уязвими на хронични заболявания, а освен това причинява запек, недохранване и други отрицателни ефекти. Снабдяването с хранителни добавки, които са богати на фибри, витамини и минерали, няма да проработи. Това е така, защото пълноценните храни не могат никога да се заменят изцяло с добавки.
С колкото повече преработени продукти се храни човек, толкова повече инсулин трябва да бъде произведен от организма. От своя страна инсулинът насърчава съхраняването на мазнини, а с това бързото нарастване на теглото и повишени нива на триглицеридите, което води до сърдечни заболявания. С течение на времето, панкреасът се претоварва толкова много, че производството на инсулин спира и идва ред на диабета... Така или иначе, тялото получава малко или никакво гориво от храната, и се опитва да превърне мускулите и мазнините в енергия.
Освен това, рафинираното/бялото брашно и пшеничните продукти са причината за различни инфекции и високи нива на кръвната захар. Отслабва и имунната система.
Постоянната употреба на рафинирана захар/ рафинирано брашно причинява постоянно натоварване на надбъбречните жлези и ги принуждава да изпомпват балансираните хормони. Това, разбира се, в крайна сметка води до отслабване на надбъбречните жлези, прави все по-трудна функцията им на „аварийна система”. Когато усетите надбъбречна недостатъчност, то наистина имате проблем.
Белият хляб е „мъртъв” хляб
Защо цветът му е толкова бял, след като този на брашното от пшеница не е?
Това е така, защото брашното, използвано за производството на бял хляб, е химически избелено. Така че, когато се храните с бях хляб, вие си хапвате и химически остатъци белина. Мелниците използват различни химически избелители, всички от които са доста зле. Ето няколко от тях: азотни оксиди, хлор, хлорид, бензоил пероксид, примесени с различни химически соли.
Като избелващо вещество, хлоридният оксид, съчетан с протеините в брашното, произвежда алоксан (alloxan). Алоксанът е отрова и се използва върху лабораторни животни за предизвикване на диабет. Хлорният окис унищожава жизненоважното масло на пшеничния зародиш. Той също така съкратява срока на годност на брашното и подхранва насекомите.
Освен това, в процеса на производство на бяло брашно, половината от добрите ненаситени мастни киселини, които са богати хранителна стойност, се губят при смилането, както се губи и почти всичкият витамин Е с премахването на пшеничния зародиш и триците. В резултат на това, бялото брашно в хляба, който купувате, съдържа само нискокачествени протеини и нишесте.
Но това не е цялата история по отношение загубата на хранителни вещества. Около 50% от всичкия калций, 70% от фосфора, 80% от желязото, 98% от магнезия, 75% от мангана, 50% от калия и 65% от медта се унищожава. Ако това не е достатъчно лошо, нека споменем, че и 80% от тиамина, 60% от рибофлавина, 75% от ниацина, 50% от пантотеновата киселина и 50% от пиридоксина се губят в процеса.
Като заключение
Простите захари и рафинираните въглехидрати (бяло брашно, юфка, преработени храни и други) бързо навлизат в кръвообръщението. Това е фазата „асансьор”! Но след това следва катастрофа.
Първо
Панкреасът, органът, който регулира количеството инсулин в кръвта, е „изненадан” от внезапно увеличение на захарта. Това го кара да отделя твърде много инсулин, макар че няма нужда от това.
Второ
Резултатът от цялата тази химическа „война” e рязък спад на кръвната захар (обикновено в рамките на час), което причинява сънливост, умствено объркване, слабост и фалшиво чуство на глад.
Трето
Захарта причинява увеличаване на теглото, не само поради съдържанието на калории, а защото разбива метаболизма! Какво означава това? Ако две групи от хора се хранят с еднакво количество калории, но едната ги приема от рафинирани храни и захари, а другата от пълнозърнести, плодове, зеленчуци и ядки, то първата група ще наддаде тегло, а втората няма. Този извод идва от изследване, публикувано от Американското министерство на здравеопазването.